Dlaczego warto jeść dynię?

dynia właściwości zdrowotne fot. suju-foto - Pixabay

Sezon na dynię w pełni, a Ty nie masz pomysłu jak ją przyrządzić? Lepiej szybko poszukaj dobrych babcinych przepisów w szufladzie lub nowych w internecie, bo naprawdę warto! Warzywo to, dla wielu bardzo pospolite i mało atrakcyjne, zawiera w sobie wiele pozytywnych substancji, przez co korzystnie wpływa na nasz organizm.

Posłuchaj
00:00
12

Antynowotworowo

Jedną z ważniejszych właściwości dyni jest jej działanie zapobiegające chorobom nowotworowym – zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który jest bardzo silnym antyoksydantem neutralizującym działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie procesów nowotworowych.

Na nadciśnienie i choroby serca

Beta-karoten obecny w dyni spełnia kolejną ważną funkcję – korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu, regulację poziomu ciśnienia tętniczego, pomaga zapobiegać m.in. miażdżycy i zawałom serca.

Dla skóry i oczu

Beta-karoten zawarty w dyni przekształca się w ludzkim organizmie w witaminę A, która wykazuje korzystny wpływ zarówno na wzrok, jak i cerę. Wybierając dynię w sklepie, warto wybrać tę bardziej pomarańczową – taka będzie zawierała więcej cennego barwnika.

Dla odchudzających się

Dynia jest lekkostrawna i nisko kaloryczna - 100 g ugotowanej dyni zawiera jedynie 20 kcal. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego wspomaga proces odchudzania. Ma także właściwości oczyszczające organizm oraz przeciwdziałające zaparciom.

To się przyda
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Lecithin - Zwalcza Choroby Warzyw 6 g
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l

Na odporność

Dzięki dużej zawartości witaminy C, ma wpływ na poprawę odporności organizmu, zapobieganie infekcjom. Zawartość tej witaminy wpływa także na przyspieszenie gojenia ran oraz złamań kości.

Substancje mineralne

Miąższ dyni jest cennym źródłem żelaza, wapnia i magnezu, natomiast jej pestki zawierają spore ilości cynku. Warto dodać, że dynia podczas obróbki cieplnej nie traci swoich cennych właściwości odżywczych, tak jak dzieje się to w przypadku wielu innych warzyw, czy owoców.

Jedz dynię – na zdrowie!

Warto zaopatrzyć się w dynię i korzystać z jej dobroczynnych właściwości, szczególnie gdy jest na nią sezon. Świeża dynia zawiera najwięcej pozytywnych substancji, a przy tym nie zawiera środków konserwujących, jak to często zdarza się w przypadku jej przetworów. Trzeba się spieszyć, bo sezon na dynię jest stosunkowo krótki.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: dynia właściwości zdrowotne fot. suju-foto / Pixabay
G.T.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera i obserwuj nas w Google News.

Redakcja poleca
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Prusakolep – na prusaki, karaluchy i inne owady biegające – 2 szt. Bros
Granulat na szczury – 150 g Target
Granulat na szczury – 150 g Target
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia makaronowa Cucurbita pepo var. giraumontia

Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia olbrzymia Cucurbita maxima

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Sekret bujnych roślin i zdrowej ziemi? Naturalnie – wystarczy Granuplant
To Cię zainteresuje
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści