Dynia Hokkaido to japońska odmiana dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima) z dużej rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo można też spotkać pod innymi nazwami, często stosowanymi jako synonimy np. Uchiki Kuri, Hokkaido Orange, Red Kuri Squash czy Baby Red Hubbard Squash. Przyjmuje się jednak, że Hakoido to typ dyni, do którego zalicza się kilka odmian (np.: 'Uchiki Kuri' itd.).

Dynia Hokkaido jest rośliną płożąca lub pnąca, o licznych, długich, owłosionych, elastycznych pędach, dorastających do ok. 10 m długośli. Pędy zaopatrzone są w wąsy czepne, dzięki którym mogą piąć się po podporach. Na całej długości pędów wyrastają duże, długoogonkowe, okrągłe w zarysie, powcinane, szorstkoowłosione liście, z wyraźnie zaznaczonymi nerwami.

Dynia zakwita w czerwcu i kwitnie przez całe lato. Z zapylonych kwiatów rozwijają się pękate owoce, które w przeciwieństwie do owoców dyni olbrzymiej są twarde i małe (ważą zwykle ok. 1-3 kg). Mają też gruszkowaty lub cebulowy kształt i pokryte są intensywnie pomarańczową, jadalną skórką, pod którą skrywa się pomarańczowy lub ciemnożółty, zwarty, aromatyczny, bezwłóknisty, słodki miąższ o smaku pieczonych kasztanów.

Hokkaido to odmiana zimowa, której owoce nadają się do długiego przechowywania (ok. 6 m-cy).

Wymagania i uprawa

Dynie Hokkaido w uprawie preferują ciepłe, słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze, przepuszczalne, zasobne w składniki odżywcze i materię organiczną, stale lekko wilgotne gleby, najlepiej o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie pH.

Rośliny nie są odporne na zimno i nie znoszą spadków temperatury poniżej 8-10°C, dlatego ich nasiona najlepiej wysiewać do gruntu po 15 V, pozostawiając odstęp między roślinami ok. 1-1,5 m. Zbiory owoców przypadają na koniec lata i początek jesieni ( ok. VIII-X).

Na jednej roślinie zawiązuje się zwykle ok. 2-3 owoców.

Zastosowanie

Ze względu na smaczny, bezwłóknisty, słodki miąższ, owoce dyni Hokkaido mają szereg kulinarnych zastosowań. Można je zapiekać, grillować, smażyć i gotować. Nadają się też do nadziewania, przyrządzania zup, dań obiadowych (np. risotto, gulasz) i potraw warzywnych (np. leczo), a także deserów (np. ciasta, placki) i przetworów (np. przeciery, soki, dżemy). Jadalne są też płaskie pestki, znajdujące się wewnątrz owocu. Dyni Hokkaido przed przyrządzaniem nie trzeba obierać, gdyż jej skórka jest jadalna.

Owoce ze względu na trwałość , niewielkie rozmiary i piękny kolor, często są też wykorzystywane w jesiennych dekoracjach ogrodów, tarasów i balkonów.

Wybrane odmiany dyni w typie Hokkaido

  • 'Uchiki Kuri', 'Orange' – o pomarańczowej, lekko żebrowanej skórce, owoce o wadze ok. 1-1,5 kg
  • 'Amoro' – skórka gładka, pomarańczowa, owoce o wadze do ok. 1-1,5 kg
  • 'Potimarron' – skórka jasnopomarańczowa, owoce o wadze ok. 2-3 kg
  • 'Dolores' – skórka ciemnopomarańczowa, owoce o wadze ok. 1 kg


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Stux, 9883074, Couleur/Pixabay