Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia Hokkaido, fot. Stux - Pixabay
Dynia Hokkaido (Cucurbita maxima Hokkaido) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
28
Gleba: przepuszczalna, żyzna
Kolor kwiatów: żółte
Kwiaty: duże
Odczyn gleby: lekko kwaśna
Pokrój: płożący, pnącze
Przydatność do spożycia: owoce, kwiaty
Wysokość: 10 m dł.
Okres kwitnienia: VI, VII, VIII
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: roślina pnąca, roślina jadalna, ogrody wiejskie

Dynia Hokkaido to japońska odmiana dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima) z dużej rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo można też spotkać pod innymi nazwami, często stosowanymi jako synonimy np. Uchiki Kuri, Hokkaido Orange, Red Kuri Squash czy Baby Red Hubbard Squash. Przyjmuje się jednak, że Hakoido to typ dyni, do którego zalicza się kilka odmian (np.: 'Uchiki Kuri' itd.).

Dynia Hokkaido jest rośliną płożąca lub pnąca, o licznych, długich, owłosionych, elastycznych pędach, dorastających do ok. 10 m długośli. Pędy zaopatrzone są w wąsy czepne, dzięki którym mogą piąć się po podporach. Na całej długości pędów wyrastają duże, długoogonkowe, okrągłe w zarysie, powcinane, szorstkoowłosione liście, z wyraźnie zaznaczonymi nerwami.

Dynia zakwita w czerwcu i kwitnie przez całe lato. Z zapylonych kwiatów rozwijają się pękate owoce, które w przeciwieństwie do owoców dyni olbrzymiej są twarde i małe (ważą zwykle ok. 1-3 kg). Mają też gruszkowaty lub cebulowy kształt. Na jednej roślinie zawiązuje się zwykle ok. 2-3 owoców.

To się przyda
Dynia olbrzymia 'Rouge vif d'Etampes'
Dynia olbrzymia 'Rouge vif d'Etampes'
Dynia ozdobna 'Autumn Wings'
Dynia ozdobna 'Autumn Wings'
Dynia ozdobna 'Turban', mix
Dynia ozdobna 'Turban', mix
Dynia piżmowa 'Butternut'
Dynia piżmowa 'Butternut'

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Polecamy
Maść Ogrodnicza, do ochrony roślin po cięciu – 350 g
Maść Ogrodnicza, do ochrony roślin po cięciu – 350 g
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
Polyversum WP Uniwersalny – 5 g
Mospilan 20 SP – Środek zwalczający mszyce, szkodniki owoców i warzyw – 10 g | Target
Mospilan 20 SP – Środek zwalczający mszyce, szkodniki owoców i warzyw – 10 g | Target
Podłoże do wysiewu i pikowania, Gotowa ziemia do siewu – 20 l
Podłoże do wysiewu i pikowania, Gotowa ziemia do siewu – 20 l

Owoce dyni Hokkaido posiadają jadalną skórkę i pomarańczowy lub ciemnożółty, zwarty, aromatyczny, bezwłóknisty, słodki miąższ o smaku pieczonych kasztanów. To odmiana zimowa, której owoce nadają się do długiego przechowywania (ok. 6 m-cy).

Wymagania i uprawa

Dynie Hokkaido w uprawie preferują ciepłe, słoneczne stanowiska i żyzne, próchnicze, przepuszczalne, zasobne w składniki odżywcze i materię organiczną, stale lekko wilgotne gleby, najlepiej o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie pH.

Rośliny nie są odporne na zimno i nie znoszą spadków temperatury poniżej 8-10°C, dlatego ich nasiona najlepiej wysiewać do gruntu po 15 V, pozostawiając odstęp między roślinami ok. 1-1,5 m. Zbiory owoców przypadają na koniec lata i początek jesieni ( ok. VIII-X).

Zastosowanie

Ze względu na smaczny, bezwłóknisty, słodki miąższ, owoce dyni Hokkaido mają szereg kulinarnych zastosowań. Można je zapiekać, grillować, smażyć i gotować. Nadają się też do nadziewania, przyrządzania zup, dań obiadowych (np. risotto, gulasz) i potraw warzywnych (np. leczo), a także deserów (np. ciasta, placki) i przetworów (np. przeciery, soki, dżemy). Jadalne są też płaskie pestki, znajdujące się wewnątrz owocu. Dyni Hokkaido przed przyrządzaniem nie trzeba obierać, gdyż jej skórka jest jadalna.

Odwiedź nasz sklep ogrodniczy: Sprawdź promocje i nowości

Owoce ze względu na trwałość , niewielkie rozmiary i piękny kolor, często są też wykorzystywane w jesiennych dekoracjach ogrodów, tarasów i balkonów.

Wybrane odmiany dyni w typie Hokkaido

  • 'Uchiki Kuri', 'Orange' – o pomarańczowej, lekko żebrowanej skórce, owoce o wadze ok. 1-1,5 kg
  • 'Amoro' – skórka gładka, pomarańczowa, owoce o wadze do ok. 1-1,5 kg
  • 'Potimarron' – skórka jasnopomarańczowa, owoce o wadze ok. 2-3 kg
  • 'Dolores' – skórka ciemnopomarańczowa, owoce o wadze ok. 1 kg


Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Stux, 9883074, Couleur/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Rzodkiewka 'Red Meat' | Kiepenkerl
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Ogórek gruntowy 'Śremski' F1
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Pomidor gruntowy 'Red Pear'
Kalarepa 'Gigant'
Kalarepa 'Gigant'
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Nowa seria naturalnych nawozów – odkryj moc zeolitu. Czy to będzie hit sezonu 2025?
Komentarze

Zdaniem Czytelnika
12-11-2023 14:51
Komentarz dodany przez Izabela: Mam wątpliwość czy aby na pewno pestki dyni Hokkaido są jadalne. Spotkałam się w innych artykułach że stanowi wyjątek w tej kwestii.
Zdaniem Czytelnika
26-07-2023 13:54
Komentarz dodany przez Konrad: Chcę się dowiedzieć czy kwiaty dyni Hokkaido są rozdzielnopłciowe. Skoro jest to japońska odmiana dyni olbrzymiej to powinno tak być. Ale przyroda bardzo często kieruje się inną logiką. Wszystkie kwiaty mojej dyni wyglądają tak samo, bez kulki u ...
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści
Polecamy