Przechowywanie dyni: w domu, piwnicy czy na balkonie?

Przechowywanie dyni

Zastanawiasz się, jak przechowywać dynie, aby mogły cieszyć swoim smakiem i świeżością przez całą zimę? Bez względu na to, czy masz do dyspozycji piwnicę, balkon, czy po prostu kawałek przestrzeni w domu, istnieją proste sposoby, które pomogą Ci przechować dynie w idealnym stanie. Sprawdź nasze porady, które pozwolą Ci uniknąć marnowania tego sezonowego przysmaku i pozwolą cieszyć się nim przez wiele miesięcy.

Posłuchaj
00:00
65
Streszczenie artykułu
Przechowywanie dyni jest kluczowe dla zachowania jej smaku i wartości odżywczych na dłużej. Dynie najlepiej przechowywać w suchym, dobrze wentylowanym miejscu o temperaturze od 10 do 15 stopni Celsjusza. Idealne warunki zapewnia piwnica, jednak jeśli jej nie posiadamy, możemy przechowywać dynie w domu. Ważne jest, aby miejsce przechowywania nie było zbyt ciepłe, co mogłoby przyspieszyć proces psucia. Warto pamiętać, że dynie nie powinny mieć kontaktu z innymi warzywami i owocami, które mogą wydzielać etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie. Przechowywanie dyni na balkonie jest możliwe, jednak tylko wtedy, gdy temperatury na zewnątrz nie spadają poniżej zera. Dynie powinny być chronione przed wilgocią i bezpośrednim działaniem słońca. Dynie można również przechowywać w formie przetworów. Przykładowo, można zrobić z nich dżem, konfiturę, kompot czy przeciery. Przetwory dyniowe powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu. Zanim dynię przeznaczymy do przechowywania, powinniśmy ją dobrze przygotować. Dynię należy dokładnie umyć, osuszyć i pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie, dynię należy przenieść do wybranego miejsca przechowywania, pamiętając o regularnym sprawdzaniu jej stanu. Podsumowując, przechowywanie dyni jest proste, ale wymaga odpowiedniego przygotowania i wyboru miejsca przechowywania. Przestrzeganie tych zasad pozwoli cieszyć się smakiem dyni przez dłuższy czas.
Spis treści
Jak zachować świeżość dyni? Ile dni przechowywać dynię w domu? Jak długo można przechowywać dynię w lodówce? Do kiedy przechowywać dynię na balkonie? Jak przechowywać dynię w piwnicy?

Pytanie czytelnika: Kupiłam w tym roku kilkanaście dyń (rożnych gatunków, np. butternut, hokkaido, olbrzymią i inne). Mam teraz z nimi duży problem, bo nie wiem jak i gdzie je przechować? W mieszkaniu mam stale około 25 stopni. Czy nie będzie im za ciepło? Mogę wynieść je na balkon? A może powinnam umieścić je w lodówce lub piwnicy?

Zbiór i przechowywanie dyni: Czy można robić większe zapasy?

Jesień to pełnia dyniowego sezonu i owoce dyni można zbierać już od końca sierpnia, aż do pierwszych mrozów. Ogromna różnorodność smaków, kształtów i kolorów powoduje, że często kupujemy zbyt dużo owoców i pojawia się problem co z nimi zrobić? Przechować na później!

Na szczęście dynie to odporne owoce, które znoszą długie przechowywanie m.in. dzięki swojej grubej skórce. Jeśli wybierzemy odpowiednie owoce i postawimy je w odpowiednim miejscu mogą zachować swoją zdatność do spożycia przez wiele miesięcy.

Jaka dynia do przechowywania?

Tylko w pełni dojrzałe i zdrowe dynie są w stanie przetrwać długi czas po zbiorze. Dlatego, jeśli planujemy przechowywać dynię, pamiętajmy, że powinna być:

  • ciężka,
  • zwarta i jędrna,
  • o twardej skórce bez przebarwień,
  • bez uszkodzeń, pęknięć, zgnilizny czy pleśni.

Przechowywanie dyni w mieszkaniu

Dynię można przechowywać w temperaturze pokojowej w naszych domach przez kilka tygodni. Będzie doskonałą ozdobą kuchni lub parapetu. Ważne jest przy tym, żeby trzymać ją z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.

Przechowywanie dyni w lodówce i zamrażarce

Dynię można też trzymać w chłodzie lodówki lub zamrażać. Po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą dynię można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni, a po wcześniejszym obraniu ze skórki, usunięciu pestek i pokrojeniu na kawałki, można ją przechowywać w zamrażarce nawet przez 4-5 miesięcy.

Przechowywanie dyni_ w domu, piwnicy i na balkonie Fot. TechPhotoGal, JamesDeMers/Pixabay

Przechowywanie dyni na balkonie

Dynie są bardzo dekoracyjne, mogą z powodzeniem zastąpić jesienne kwiaty. Umieść je w koszu i przechowuj przez kilka tygodni (aż do mrozów), a w razie potrzeby podjadaj zapasy.

Przechowywanie dyni w piwnicy

Przed umieszczeniem dyni w piwnicy trzeba owoce wysuszyć przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Można je także składować w stosach lub w drewnianych ażurowych skrzyniach, by zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami.

W ciemnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15°C, dynie mogą być przechowywane nawet pół roku. Warto jednak co kilka tygodni sprawdzać ich stan i wyrzucać gnijące owoce.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: EvgeniiAnd / Adobe Stock oraz Alexas_Fotos / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Dynia Hokkaido Cucurbita maxima Hokkaido

Dynia piżmowa Cucurbita moschata

Dynia olbrzymia Cucurbita maxima

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści