Pytanie czytelnika: Kupiłam w tym roku kilkanaście dyń (rożnych gatunków, np. butternut, hokkaido, olbrzymią i inne). Mam teraz z nimi duży problem, bo nie wiem jak i gdzie je przechować? W mieszkaniu mam stale około 25 stopni. Czy nie będzie im za ciepło? Mogę wynieść je na balkon? A może powinnam umieścić je w lodówce lub piwnicy?
Zbiór i przechowywanie dyni: Czy można robić większe zapasy?
Jesień to pełnia dyniowego sezonu i owoce dyni można zbierać już od końca sierpnia, aż do pierwszych mrozów. Ogromna różnorodność smaków, kształtów i kolorów powoduje, że często kupujemy zbyt dużo owoców i pojawia się problem co z nimi zrobić? Przechować na później!
Na szczęście dynie to odporne owoce, które znoszą długie przechowywanie m.in. dzięki swojej grubej skórce. Jeśli wybierzemy odpowiednie owoce i postawimy je w odpowiednim miejscu mogą zachować swoją zdatność do spożycia przez wiele miesięcy.
Jaka dynia do przechowywania?
Tylko w pełni dojrzałe i zdrowe dynie są w stanie przetrwać długi czas po zbiorze. Dlatego, jeśli planujemy przechowywać dynię, pamiętajmy, że powinna być:
- ciężka,
- zwarta i jędrna,
- o twardej skórce bez przebarwień,
- bez uszkodzeń, pęknięć, zgnilizny czy pleśni.
Przechowywanie dyni w mieszkaniu
Dynię można przechowywać w temperaturze pokojowej w naszych domach przez kilka tygodni. Będzie doskonałą ozdobą kuchni lub parapetu. Ważne jest przy tym, żeby trzymać ją z dala od bezpośrednich promieni słonecznych.
Przechowywanie dyni w lodówce i zamrażarce
Dynię można też trzymać w chłodzie lodówki lub zamrażać. Po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą dynię można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni, a po wcześniejszym obraniu ze skórki, usunięciu pestek i pokrojeniu na kawałki, można ją przechowywać w zamrażarce nawet przez 4-5 miesięcy.
Fot. TechPhotoGal, JamesDeMers/Pixabay |
Przechowywanie dyni na balkonie
Dynie są bardzo dekoracyjne, mogą z powodzeniem zastąpić jesienne kwiaty. Umieść je w koszu i przechowuj przez kilka tygodni (aż do mrozów), a w razie potrzeby podjadaj zapasy.
Przechowywanie dyni w piwnicy
Przed umieszczeniem dyni w piwnicy trzeba owoce wysuszyć przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, warto ustawiać je tak, by się ze sobą nie stykały. Można je także składować w stosach lub w drewnianych ażurowych skrzyniach, by zapewnić swobodny przepływ powietrza pomiędzy owocami.
W ciemnym i suchym pomieszczeniu, w temperaturze 10-15°C, dynie mogą być przechowywane nawet pół roku. Warto jednak co kilka tygodni sprawdzać ich stan i wyrzucać gnijące owoce.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: EvgeniiAnd / Adobe Stock oraz Alexas_Fotos / Pixabay