Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
8
Do góry

Muffiny marchewkowe

Sprawdź ten banalnie łatwy przepis na przepyszne marchewkowe babeczki z pestkami. Przygotujesz je w niespełna godzinę, a ich smak Cię zaskoczy! To doskonały pomysł na przekąskę na przyjęcie lub lekki i pyszny lunch do pracy.

Przepis na marchewkowe muffiny

Składniki

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki 100 g pestek dyni
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej.
  2. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew.
  4. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy.
  5. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką.
  6. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości.
  7. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Komentarze

Gość Elżbieta

21-10-2019 22:05

No proszę! Fajna ta Wasza KUCHNIA Z OGRÓDKA :) Będę zaglądała częściej! Pycha!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Tydzień 47, Sentencja nr:6
Kolumnowe odmiany iglaków trzeba szczelnie obwiązać sznurkiem a bardziej wrażliwe odmiany owinąć agrowłókniną, aby ciężar śniegu nie wyłamał gałązek.
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Tydzień 47, Sentencja nr:5
Opadające liście należy usówać również z niższych krzewów. W tym celu możemy użyć miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego).
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Tydzień 47, Sentencja nr:4
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Tydzień 47, Sentencja nr:3
Po pierwszych przymrozkach, zanim ziemia w ogrodzie zamarznie, trzeba zabezpieczyć rośliny wrażliwe na mróz. Wokół bylin, które mogą przemarznąć pokryjmy glebę korą, liśćmi lub obornikiem (ściółkowanie zapobiega wahaniom temperatury w glebie i sprzyja utrzymaniu jej wilgotności). Rośliny można także okrywać gałązkami sosnowymi lub...
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Tydzień 47, Sentencja nr:1
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Twoja strona ogrodu