Przepis na marchewkowe babeczki
Składniki
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 2 szklanki mąki 100 g pestek dyni
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 100 g słonecznika łuskanego
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej.
- Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew.
- Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy.
- Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką.
- Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości.
- Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Smacznego!
Źródło: Delecta