Logo
Logo
8
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Pyszne muffiny marchewkowe z pestkami dyni i słonecznika

Sprawdź ten banalnie łatwy przepis na przepyszne marchewkowe babeczki z pestkami. Przygotujesz je w niespełna godzinę, a ich smak Cię zaskoczy! To doskonały pomysł na przekąskę na przyjęcie lub lekki i pyszny lunch do pracy.

 

Przepis na marchewkowe muffiny

Składniki

  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki 100 g pestek dyni
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szklanką cukru. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy masę na najwyższych obrotach, a następnie dolewamy olej.
  2. Wyłączamy mikser i dodajemy mąkę wraz z przesianą sodą, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
  3. Dosypujemy cukier waniliowy oraz cynamon, rodzynki, a także dodajemy odciśniętą startą marchew.
  4. Odkładamy kilka pestek dyni do późniejszej dekoracji, resztę siekamy.
  5. Dosypujemy pestki do masy i wszystko mieszany delikatnie łopatką.
  6. Papierowe papilotki wkładamy do formy na muffiny i za pomocą pędzelka smarujemy je oliwą. Nakładamy łyżką masę do ¾ wysokości.
  7. Posypujemy delikatnie pozostałymi pestkami dyni i pestkami łuskanego słonecznika.
  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

Gość Elżbieta

21-10-2019 22:05

No proszę! Fajna ta Wasza KUCHNIA Z OGRÓDKA :) Będę zaglądała częściej! Pycha!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu