Składniki
- 250 g miąższu z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- garść orzechów włoskich lub/i rodzynek
Przepis na puszyste ciasto z dyni
- Zetrzeć na drobnej tarce miąższ dyni (najlepiej piżmowej).
- Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodać do masy miąższ z dyni, olej, mąkę, cynamon oraz imbir, po czym dokładnie wymieszać.
- Wsypać bakalie, a na końcu proszek do pieczenia i wymieszać
- Przełożyć ciasto do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).
Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Wójcik