Puszyste ciasto z dyni – ten przepis każdemu się uda!

puszyste ciasto z dyni fot. M.Wojcik

Aromatyczne ciasto z dyni jest łatwe w przygotowaniu i dzięki dodatkom przypomina trochę w smaku piernik. Można je jeść bez żadnych dodatków, albo posmarować słodkim powidłem ze śliwek lub kwaśnym dżemem z mirabelek. Poznaj nasz prosty przepis na puszyste ciasto z dyni.

Posłuchaj
00:00
23

Składniki

  • 250 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • garść orzechów włoskich lub/i rodzynek

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przepis na puszyste ciasto z dyni

  • Zetrzeć na drobnej tarce miąższ dyni (najlepiej piżmowej).
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodać do masy miąższ z dyni, olej, mąkę, cynamon oraz imbir, po czym dokładnie wymieszać.
  • Wsypać bakalie, a na końcu proszek do pieczenia i wymieszać
  • Przełożyć ciasto do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).


Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Wójcik


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Bez kabla, bez spalin, bez ograniczeń. Wystarczy jeden akumulator Bosch: do domu, ogrodu i garażu
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści