Logo
Logo

Puszyste ciasto z dyni – ten przepis każdemu się uda!

Aromatyczne ciasto z dyni jest łatwe w przygotowaniu i dzięki dodatkom przypomina trochę w smaku piernik. Można je jeść bez żadnych dodatków, albo posmarować słodkim powidłem ze śliwek lub kwaśnym dżemem z mirabelek. Poznaj nasz prosty przepis na puszyste ciasto z dyni.

Składniki

  • 250 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • garść orzechów włoskich lub/i rodzynek

Przepis na puszyste ciasto z dyni

  • Zetrzeć na drobnej tarce miąższ dyni (najlepiej piżmowej).
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodać do masy miąższ z dyni, olej, mąkę, cynamon oraz imbir, po czym dokładnie wymieszać.
  • Wsypać bakalie, a na końcu proszek do pieczenia i wymieszać
  • Przełożyć ciasto do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).


Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Wójcik

Autor
Puszyste ciasto z dyni – ten przepis każdemu się uda!
Puszyste ciasto z dyni – ten przepis każdemu się uda!
Małgorzata Wójcik

Uwielbia przebywać wśród roślin, podglądać je i cieszyć się ich urodą na każdym etapie życia. Nierzadko zdarza się, że z nimi rozmawia... Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (13)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl