Puszyste ciasto z dyni – ten przepis każdemu się uda!

puszyste ciasto z dyni fot. M.Wojcik

Aromatyczne ciasto z dyni jest łatwe w przygotowaniu i dzięki dodatkom przypomina trochę w smaku piernik. Można je jeść bez żadnych dodatków, albo posmarować słodkim powidłem ze śliwek lub kwaśnym dżemem z mirabelek. Poznaj nasz prosty przepis na puszyste ciasto z dyni.

Posłuchaj
00:00
23

Składniki

  • 250 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • garść orzechów włoskich lub/i rodzynek

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przepis na puszyste ciasto z dyni

  • Zetrzeć na drobnej tarce miąższ dyni (najlepiej piżmowej).
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodać do masy miąższ z dyni, olej, mąkę, cynamon oraz imbir, po czym dokładnie wymieszać.
  • Wsypać bakalie, a na końcu proszek do pieczenia i wymieszać
  • Przełożyć ciasto do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).


Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Wójcik

To się przyda
Warzywniak Woodlook Brązowy
Warzywniak Woodlook Brązowy
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Odżywka do ziół i warzyw, Vege Energy - 35 ml
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Tematy
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy