Logo
Logo
22
Do góry

Puszyste ciasto z dyni

Aromatyczne ciasto z dyni jest łatwe w przygotowaniu i dzięki dodatkom przypomina trochę w smaku piernik. Można je jeść bez żadnych dodatków, albo posmarować słodkim powidłem ze śliwek lub kwaśnym dżemem z mirabelek. Poznaj nasz prosty przepis na puszyste ciasto z dyni.

Składniki

  • 250 g miąższu z dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • garść orzechów włoskich lub/i rodzynek

Przepis na puszyste ciasto z dyni

  • Zetrzeć na drobnej tarce miąższ dyni (najlepiej piżmowej).
  • Ubić jajka z cukrem na puszystą masę.
  • Dodać do masy miąższ z dyni, olej, mąkę, cynamon oraz imbir, po czym dokładnie wymieszać.
  • Wsypać bakalie, a na końcu proszek do pieczenia i wymieszać
  • Przełożyć ciasto do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180° C (termoobieg).


Tekst i zdjęcie tytułowe: Małgorzata Wójcik


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (1)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu