Tymianek pospolity znany jest też pod nazwą macierzanka tymianek, włoska macierzanka, tymianek ogrodowy. Tymianek ceniony jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat.Tymianek jest także rośliną miododajną, chętnie oblatywaną przez pszczoły.

Tymianek pospolity jest wiecznie zielonym krzewem, dorastającym do wysokości 20-50 cm.

Pędy ma liczne, rozgałęzione, dołem drewniejące. Liście drobne, krótkoogonkowe, szarozielone, od spodu sinawe, ułożone naprzeciwlegle. Główkowate kwiatostany, złożone z nibyokółków drobnych, różowych lub fioletowych kwiatów, zebrane są na szczytach pędów. Kwitnie od końca maja do końca czerwca. Tworzy cienki korzeń palowy, rozgałęziony i drewniejący.

Stanowisko pod uprawę powinno być ciepłe i słoneczne - najlepiej o wystawie południowej. Roślina dobrze rośnie na glebach średnio-zwięzłych, przepuszczalnych, o wysokiej kulturze. Źle rośnie na glebach zakwaszonych, podmokłych i zbyt suchych. Optymalny odczyn gleby powinien wynosić 5,5-6,5 pH.

Tymianek pospolity można uprawiać z siewu lub z rozsady, zarówno w polu jak i w uprawie pojemnikowej. Kiełkują równie dobrze na świetle, jak i w ciemności. Optymalna temperatura

Zbiór odbywa się dwukrotnie w ciągu sezonu - w okresie kwitnienia roślin. Surowiec po zbiorze można suszyć lub mrozić.