Ogródek ziołowy pod sufitem
Zioła z roku na rok stają coraz bardziej popularnymi roślinami domowymi. Dzieje się tak z pewnością przez to, że rośliny te łączą w sobie wiele pozytywnych cech - domowa uprawa ziół jest bardzo łatwa, a jednocześnie niesie ze sobą wiele korzyści. To właśnie dzięki ziołom w kuchni, możemy przygotować wspaniały i aromatyczny posiłek. Świeżo zerwane zioła dodane do potrawy, z pewnością zapewnią jej niepowtarzalny smak.
Oprócz pożytku w kuchni zioła mają dodatkową zaletę - zioła to w większości rośliny ozdobne i pięknie pachnące. Olejki eteryczne zawarte w ziołach dają im nie tylko piękny aromat i smak, ale w wielu przypadkach mają lecznicze właściwości.
Wiele ziół można uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie lub w mieszkaniu. Na małych parapetach w kuchni, na których nie mieszczą się skrzynki, można uprawiać zioła w doniczkach. Niestety zwykle mieści się ich dosłownie kilka.
Można także iść z duchem czasu i wykorzystać nowości ogrodnicze i nietypowe rozwiązania, które stawiają na głowie (dosłownie!) domowe ogrodnictwo. Odwrócone do góry nogami doniczki stanowią nie tylko atrakcyjną, niecodzienną ozdobę, ale mają także szereg innych zalet. Od razu rzuca się w oczy ich specyficzny sposób montażu - wiesza się je do góry nogami na suficie!
Zioła rosną "zielonym do dołu" nie zajmują więc miejsca na podłodze i parapetach stając się doskonałym rozwiązaniem w małej kuchni. Dodatkowo zyskujemy możliwość umieszczenia doniczkowych ziół w najwygodniejszym dla nas miejscu - np. nad blatem kuchennym, tak aby były zawsze pod ręką gdy gotujemy domowe posiłki.
Liczba gatunków ziół, które możemy uprawiać w mieszkaniu jest bardzo duża. To, jakie wybierzemy, zależne jest tylko i wyłącznie od naszych upodobań. W domowym ogródku ziołowym najlepiej wybrać te gatunki ziół, które lubimy najbardziej i będziemy często wykorzystywać.
Niezłe ziółka
Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła, a zarazem niezbędne jako przyprawy w kuchni są:
- szczypiorek (Allium schoenoprasum),
- pietruszka naciowa (Petroselinum hortense),
- koper ogrodowy (Anethum graveolens),
- estragon (Artemisia dracunculus),
- melisa lekarska(Melissa officinalis),
oraz zioła prowansalskie:
- rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis),
- bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
- tymianek pospolity (Thymus vulgaris),
- szałwia lekarska (Salvia officinalis),
- mięta pieprzowa (Mentha piperita),
- cząber ogrodowy (Satureja hortensis),
- lebiodka pospolita (Origanum vulgare),
- majeranek ogrodowy (Majorana hortensis).
Gdzie kupić zioła?
Zioła można uprawiać z nasion lub z rozsady. Nasiona ziół można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, rozsadę ziół natomiast możemy wcześniej przygotować samodzielnie lub nabyć już gotową do rozsadzenia. Można także kupić zioła w doniczkach w większości sklepów ogrodniczych. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na kondycję takich roślin, gdyż często są przelane lub przesuszone i po przyniesieniu do domu w przeciągu 2 - 3 dni więdną.
Uprawa ziół w doniczkach
- Zioła zależnie od rodzaju potrzebują mniej lub więcej wilgoci do prawidłowego wzrostu. Trzeba zawsze o tym pamiętać i podlewać je z umiarem, tak aby nie przelać lub nie doprowadzić do zbytniego ich przesuszenia. Bez obaw, o uzupełnianiu wody w odwróconych doniczkach też pomyślano - w środku doniczki znajduję się zbiornik na wodę który napełnia się od góry.
- Ziół jednorocznych rosnących w świeżej glebie, nie trzeba nawozić. Zioła wieloletnie należy zasilać nawozem płynnym co 2 tygodnie, szczególnie wiosną i latem. Nawozy powinny być oparte wyłącznie o składniki naturalne - np. biohumus.
- Regularne przycinanie ziół pobudza je do obfitszego wzrostu, jest więc konieczne. Najczęściej zrywamy wierzchołki pędów pozostawiając na łodydze kilka listków (minimum 3 liście). Zioła są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne wtedy, gdy są świeże. Zbieramy je na bieżąco, gdy są nam potrzebne w kuchni.
- Zioła należy sadzić w grupach tak, aby dostęp do roślin był łatwy, co pozwoli na prawidłową pielęgnację i zbiór.
- Zioła w doniczkach nie mogą obejść się bez światła, dlatego ważną zasadą udanej uprawy ziół jest właściwe nasłonecznienie. Nie mogą rosnąc w kuchni bez okna, bo już po kilku dniach zaczną żółknąć. Najlepiej rosną w pełnym słońcu, wtedy są najbardziej aromatyczne - a przecież na tym nam najbardziej zależy.
- Zioła najlepiej uprawia się w umiarkowanej temperaturze, trzeba je również chronić przed przeciągami, zimnem i upałem.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Bosske