Logo
Logo
14
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Wiszące doniczki z ziołami

Warto założyć ogródek ziołowy w kuchni, aby mieć świeże zioła zawsze pod ręką. Rozwiązaniem dla małych kuchni oraz dla osób lubiących nowatorskie rozwiązania będzie ogródek ziołowy pod sufitem - w odwróconych wiszących doniczkach. Podpowiadamy, jak go założyć, jakie zioła wybrać i jak je pielęgnować.

Ogródek ziołowy pod sufitem

Zioła z roku na rok stają coraz bardziej popularnymi roślinami domowymi. Dzieje się tak z pewnością przez to, że rośliny te łączą w sobie wiele pozytywnych cech - domowa uprawa ziół jest bardzo łatwa, a jednocześnie niesie ze sobą wiele korzyści. To właśnie dzięki ziołom w kuchni, możemy przygotować wspaniały i aromatyczny posiłek. Świeżo zerwane zioła dodane do potrawy, z pewnością zapewnią jej niepowtarzalny smak.

Oprócz pożytku w kuchni zioła mają dodatkową zaletę - zioła to w większości rośliny ozdobne i pięknie pachnące. Olejki eteryczne zawarte w ziołach dają im nie tylko piękny aromat i smak, ale w wielu przypadkach mają lecznicze właściwości.

Wiele ziół można uprawiać nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie lub w mieszkaniu. Na małych parapetach w kuchni, na których nie mieszczą się skrzynki, można uprawiać zioła w doniczkach. Niestety zwykle mieści się ich dosłownie kilka.

Można także iść z duchem czasu i wykorzystać nowości ogrodnicze i nietypowe rozwiązania, które stawiają na głowie (dosłownie!) domowe ogrodnictwo. Odwrócone do góry nogami doniczki stanowią nie tylko atrakcyjną, niecodzienną ozdobę, ale mają także szereg innych zalet. Od razu rzuca się w oczy ich specyficzny sposób montażu - wiesza się je do góry nogami na suficie!

Zioła rosną "zielonym do dołu" nie zajmują więc miejsca na podłodze i parapetach stając się doskonałym rozwiązaniem w małej kuchni. Dodatkowo zyskujemy możliwość umieszczenia doniczkowych ziół w najwygodniejszym dla nas miejscu - np. nad blatem kuchennym, tak aby były zawsze pod ręką gdy gotujemy domowe posiłki.

Liczba gatunków ziół, które możemy uprawiać w mieszkaniu jest bardzo duża. To, jakie wybierzemy, zależne jest tylko i wyłącznie od naszych upodobań. W domowym ogródku ziołowym najlepiej wybrać te gatunki ziół, które lubimy najbardziej i będziemy często wykorzystywać.

Wiszące doniczki z ziołami Zioła w doniczce Przycinanie ziół
Wiszące doniczki z ziołami dają możliwość zagospodarowania niewykorzystanej dotąd przestrzeni ponad naszymi głowami - pod sufitem, fot. Boskke Mimo, że wiszące doniczki odwróciły ogrodnictwo do góry nogami to pielęgnacja ziół się nie zmieniła, fot. Boskke Zioła w kuchni zawsze powinny być na wyciągnięcie ręki aby podczas przygotowanie posiłków można było łatwo po nie sięgnąć, fot. Boskke

Niezłe ziółka

Najbardziej popularne i łatwe w uprawie zioła, a zarazem niezbędne jako przyprawy w kuchni są:

  • szczypiorek (Allium schoenoprasum),
  • pietruszka naciowa (Petroselinum hortense),
  • koper ogrodowy (Anethum graveolens),
  • estragon (Artemisia dracunculus),
  • melisa lekarska (Melissa officinalis),

oraz zioła prowansalskie:

Gdzie kupić zioła?

Zioła można uprawiać z nasion lub z rozsady. Nasiona ziół można kupić w każdym sklepie ogrodniczym, rozsadę ziół natomiast możemy wcześniej przygotować samodzielnie lub nabyć już gotową do rozsadzenia. Można także kupić zioła w doniczkach w większości sklepów ogrodniczych. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na kondycję takich roślin, gdyż często są przelane lub przesuszone i po przyniesieniu do domu w przeciągu 2 - 3 dni więdną.

Uprawa ziół w doniczkach

  • Zioła zależnie od rodzaju potrzebują mniej lub więcej wilgoci do prawidłowego wzrostu. Trzeba zawsze o tym pamiętać i podlewać je z umiarem, tak aby nie przelać lub nie doprowadzić do zbytniego ich przesuszenia. Bez obaw, o uzupełnianiu wody w odwróconych doniczkach też pomyślano - w środku doniczki znajduję się zbiornik na wodę który napełnia się od góry.
  • Ziół jednorocznych rosnących w świeżej glebie, nie trzeba nawozić. Zioła wieloletnie należy zasilać nawozem płynnym co 2 tygodnie, szczególnie wiosną i latem. Nawozy powinny być oparte wyłącznie o składniki naturalne - np. biohumus.
  • Regularne przycinanie ziół pobudza je do obfitszego wzrostu, jest więc konieczne. Najczęściej zrywamy wierzchołki pędów pozostawiając na łodydze kilka listków (minimum 3 liście). Zioła są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne wtedy, gdy są świeże. Zbieramy je na bieżąco, gdy są nam potrzebne w kuchni.
  • Zioła należy sadzić w grupach tak, aby dostęp do roślin był łatwy, co pozwoli na prawidłową pielęgnację i zbiór.
  • Zioła w doniczkach nie mogą obejść się bez światła, dlatego ważną zasadą udanej uprawy ziół jest właściwe nasłonecznienie. Nie mogą rosnąc w kuchni bez okna, bo już po kilku dniach zaczną żółknąć. Najlepiej rosną w pełnym słońcu, wtedy są najbardziej aromatyczne - a przecież na tym nam najbardziej zależy.
  • Zioła najlepiej uprawia się w umiarkowanej temperaturze, trzeba je również chronić przed przeciągami, zimnem i upałem.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Bosske


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (10)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu