Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) nazywana jest także majerankiem dzikim i macierzanką wysoką, a przede wszystkim – oregano. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), do której należy bardzo podobny do lebiodki majeranek ogrodowy. Naturalnie występuje w Afryce Północnej, Azji i Europie. Zioło to jest powszechnie spotykane na terenie całej Polski.

Lebiodka pospolita jest byliną dorastającą do 80 cm wysokości. Posiada poziomo rozrastające się kłącze. Łodyga jest 4-kanciasta, czerwonawa. Liście są całobrzegie (czasem delikatnie ząbkowane), od spodu ciemno nakrapiane. Drobne prześwitujące punkty, które możemy na nich zauważyć to gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Oregano wytwarza kwiatostany o drobnych biało-różowych kwiatach barwy białej różowej. Cała roślina charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem.

Wymagania i uprawa

Najlepszym stanowiskiem dla lebiodki jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce. Zioło powinno mieć ziemię żyzną i przepuszczalną z pH zasadowym – glebą wapienną (gliniasto-piaszczystą). Roślina nie ma dużych wymagań wodnych, ale najlepiej rośnie w umiarkowanie wilgotnej glebie.

Lebiodkę rozmnaża się zazwyczaj przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Można ją także rozmnażać przez podział wiosną lub jesienią lub przez sadzonki pędowe i korzeniowe w okresie lata.

Zastosowanie

Bez wątpienia jest jedną z najlepiej znanych przypraw. Jej surowcem zielarskim są zarówno liście jak i kwiaty. Susz i świeże ziele dodaje się do sałatek, mięs oraz z czego jest bardzo znana – do pizzy.

Można ją sadzić w warzywniku, ale również wśród rabat roślin ozdobnych jako "smakowity" wypełniacz nasadzenia. Dobrze radzi sobie na skalniakach i pojemnikach.

Zdjęcia tytułowe: iVerde