Majeranek ogrodowy (Majorana hortensis) to zioło znane też jest pod nazwą majeran, majoran ogrodowy, kiełbaśnik, kołdunowe ziele. W Europie jest rośliną powszechną w uprawie, występuje zarówno w ogrodach, jak i w doniczkach na parapetach okiennych, tarasach i balkonach.

Majeranek ma wzniesione, silnie rozgałęzione łodygi, w dolnej części drewniejące. Roślina jest gęsto ulistniona. Drobne owalne listki pokryte są gęstym owłosieniem. Kwiaty barwy białej skupione są w gęsto zbite, główkowate kwiatostany, zebrane na szczytach pędów. Okres kwitnienia roślin przypada na lipiec i sierpień.

Cała roślina odznacza się silnym aromatem. Należy do cennych roślin miododajnych.

Uprawa majeranku ogrodowego

Majeranek ogrodowy jest rośliną dorastającą do wysokości 40 cm. W polskich warunkach klimatycznych majeranek w gruncie uprawiany jest jako roślina jednoroczna, gdyż zimą wymarza. Lubi stanowisko ciepłe i słoneczne. Gleba pod uprawę majeranku powinna być żyzna, lekko zasadowa i przepuszczalna.

Majeranek rozmnaża się z nasion. wysiewa się je do inspektu w kwietniu do inspektu, a od połowy maja do gruntu lub do doniczek i skrzynek.