Oregano / Lebiodka pospolita Origanum vulgare

Lebiodka fot. iVerde
Oregano / Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
64
Dekoracyjność: kwiaty
Kolor kwiatów: różowe, liliowe
Kwiatostan: baldach
Kwiaty: pojedyncze, wargowe
Owoce: rozłupnia
Pokrój: krzaczkowaty
Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
Zapach: kwiaty, liście
Wysokość: do 80 cm
Okres kwitnienia: V, VI
Trwałość liści: zimozielone
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce
Zastosowanie: w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina jadalna, rabaty

Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) czyli oregano, nazywana jest także majerankiem dzikim i macierzanką wysoką. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), do której należy bardzo podobny do lebiodki majeranek ogrodowy. Naturalnie występuje w Afryce Północnej, Azji i Europie. Zioło to jest powszechnie spotykane na terenie całej Polski.

Lebiodka pospolita jest byliną dorastającą do 80 cm wysokości. Posiada poziomo rozrastające się kłącze. Łodyga jest 4-kanciasta, czerwonawa. Liście są całobrzegie (czasem delikatnie ząbkowane), od spodu ciemno nakrapiane. Drobne prześwitujące punkty, które możemy na nich zauważyć to gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Oregano wytwarza kwiatostany o drobnych biało-różowych kwiatach barwy białej różowej. Cała roślina charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem.

Wymagania i uprawa

Najlepszym stanowiskiem dla lebiodki jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce. Zioło powinno mieć ziemię żyzną i przepuszczalną z pH zasadowym – glebą wapienną (gliniasto-piaszczystą). Roślina nie ma dużych wymagań wodnych, ale najlepiej rośnie w umiarkowanie wilgotnej glebie.

Lebiodkę rozmnaża się zazwyczaj przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Można ją także rozmnażać przez podział wiosną lub jesienią lub przez sadzonki pędowe i korzeniowe w okresie lata.

Zastosowanie

Bez wątpienia jest jedną z najlepiej znanych przypraw. Jej surowcem zielarskim są zarówno liście jak i kwiaty. Susz i świeże ziele dodaje się do sałatek, mięs oraz z czego jest bardzo znana – do pizzy.

Można ją sadzić w warzywniku, ale również wśród rabat roślin ozdobnych jako "smakowity" wypełniacz nasadzenia. Dobrze radzi sobie na skalniakach i pojemnikach.


Zdjęcia tytułowe: iVerde

Obserwuj
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści