Logo
Logo
20
Okazje

Błędy w uprawie ziół | Sprawdź, co robisz źle!

Uprawa ziół w ogrodzie lub w donicach jest bardzo popularna, dość prosta i może dostarczać nie tylko świeżych przypraw do potraw, ale także satysfakcji. Warto jednak pamiętać o najważniejszych wymaganiach roślin zielnych, aby rosły zdrowo. Jakich błędów unikać w czasie uprawy ziół?

 

Najczęściej popełniane błędy w uprawie ziół

Złe stanowisko i podłoże

Trzeba pamiętać, że większość popularnych u nas ziół pochodzi z rejonów świata o ciepłym klimacie i aby ich uprawa była udana, najlepiej zapewnić im podobne warunki, czyli przede wszystkim słoneczne, ciepłe i osłonięte od silnych wiatrów stanowisko. Choć nie wszystkie zioła wymagają w pełni nasłonecznionego miejsca, to jednak zdecydowana większość będzie rosła, wybarwiała się najlepiej, gdy posadzimy je na otwartej, nasłonecznionej przestrzeni. Ciepły klimat i słońce wydobywają z ziół, to co w nich najcenniejsze – aromat i smak.

Warto jednak wziąć pod uwagę, że niektóre zioła, np. lubczyk, mięta, czy melisa całkiem nieźle rosną w półcieniu (czasem nawet lepiej niż w pełnym słońcu) i to też należy wziąć pod uwagę.

Nasiona najpopularniejszych ziół na taśmie
Nasiona najpopularniejszych ziół
Bazylia, Cząber, Koper, Trybula, Majeranek, Pietruszka, Szczypiorek, Melisa lekarska to aromatyczna mieszanka ziół, to kompozycja nasion, popularnych roślin przyprawowych, niezbędnych w każdej kuchni.
KUP W NASZYM SKLEPIE

Ważne jest także, aby miejsce gdzie zamierzamy uprawiać zioła nie znajdowało się w zagłębieniu terenu, gdzie będzie zalegać woda. Rośliny te nie lubią miejsc, gdzie gleba jest bardzo ciężka, gliniasta i podmokła – nie będą rosły tam dobrze lub będą szybko zamierać. Gdy uprawiamy zioła w pojemnikach zawsze warto zadbać o otwory odpływowe w dnie, a dodatkowo wysypać najpierw warstwę drenażową (np. keramzyt lub drobny żwir).

Choć w większości przypadków zioła zadowalają się przeciętną glebą, to optymalnie będzie dla nich żyzne i przepuszczalne podłoże o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie.

Trzeba wziąć pod uwagę także to, że niektóre zioła to rośliny wieloletnie (np. estragon, oregano, mięta, szałwia, rozmaryn), a inne należą do roślin jednorocznych, więc wysiewamy je co rok (np. np. bazylia, kolendra, pietruszka naciowa) i wymagają nieco innej pielęgnacji i warunków.

Ponadto, nie zawsze wszystkie zioła będą dobrze rosły obok siebie - gatunki lubiąc bardziej żyzne i wilgotne gleby (np. melisa, szałwia) raczej nie powinny rosnąć razem z tymi, które lubią suche i przepuszczalne podłoże (np. rozmaryn).

Nieodpowiednie sadzenie i rozstawa

Rozsądne dobranie stanowiska i potrzebnej różnym gatunkom ziół przestrzeni, to połowa sukcesu w ich uprawie. Sadząc zioła, pamiętajmy, że niektóre rozrastają się dość mocno, potrzebują więcej miejsca (np. mięta, oregano, szałwia) i raczej nie powinno się sadzić ich w pobliżu innych, słabiej/ wolniej rosnących, jak np. bazylia, czy majeranek), ponieważ je zdominują i zarosną. Dobrym sposobem na ograniczanie nadmiernego rozrastania się ziół na boki (np. mięty) jest jej uprawa w doniczce, którą można także zakopać i tak uprawiać roślinę w ogrodzie. Zioła nie powinny także rosnąć zbyt blisko siebie, w ścisku i w miejscach, gdzie nie ma przewiewu - może prowadzić to do rozwoju chorób grzybowych.

Częstym błędem jest pozostawianie ziół w niewielkich doniczkach, w których je zakupiliśmy. Nierzadko szybko przestają wtedy rosnąc lub zamierają, ponieważ nie mają odpowiedniej przestrzeni i gleby. Jeśli planujemy dłuższą uprawę, należy jak najszybciej przesadzić je jednak do nieco większego pojemnika (lub do ogrodu) i zapewnić im odpowiednie podłoże i nawadnianie.

Przy nasadzenia w ogrodzie lub większych pojemnikach (np. skrzyniach), lepiej sadzić zioła grupowo niż pojedynczo - od razu po kilka (3-5) sadzonek jednego gatunku. Ponadto, aby zapewnić sobie jak najlepszy dostęp do roślin (i łatwą pielęgnację) najkorzystniej jest sadzić rośliny w rzędach.

Niewłaściwa pielęgnacja i nawadnianie ziół

Zioła (szczególnie jednoroczne) są roślinami dość delikatnymi wrażliwymi na suszę, dlatego należy im zapewnić umiarkowanie, ale stale wilgotną (nie mokrą) glebę. Nie można więc zapominać o nawadnianiu ziół (szczególnie w lecie), zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Jednocześnie trzeba wiedzieć, że nie wszystkie zioła potrzebują stałego nawadniania i wilgotnej gleby. Niektóre, np. rozmaryn, czy oregano preferują raczej suchą, niezbyt wilgotną, przepuszczalną glebę – nie można ich przelewać.

Przy podlewaniu (szczególnie latem) nie należy moczyć liści, aby nie narażać roślin na poparzenie słoneczne, a także rozwój chorób grzybowych.

Błędem w uprawie ziół jest często brak odchwaszczania roślin, co prowadzi do zdominowania ich przez chwasty, które konkurują z ziłami o składniki pokarmowe i wodę.

Należy ostrożnie podchodzić także do kwestii ochrony chemicznej oraz nawożenia roślin zielnych, które przecież będziemy spożywać. Z tego względu najlepiej unikać chemii i zasilać zioła przy pomocy nawozów naturalnych (np. zasilić wcześniej glebę kompostem lub obornikiem albo kupić gotowe podłoże do uprawy ziół i warzyw) oraz stosować także naturalne preparaty ochrony roślin (tylko w razie potrzeby).

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: silviarita / Pixabay

Dowiedz się więcej



Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)


Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu