Gatunki ziół dla początkujących
Zacznij uprawę od ziół, których używasz w kuchni niemal każdego dnia, dla początkujących ogrodników polecamy – tymianek (Thymus), rozmaryn (Rosmarinus), szczypiorek (Allium schoenoprasum) oraz aromatyczną szałwię (Salvia). Każda z tych roślin jest łatwa w pielęgnacji, ma małe wymagania i doskonale poradzi sobie na małej przestrzeni. Oby tylko rośliny miały zapewnione słoneczne stanowisko i przepuszczalne podłoże. Do użytku na co dzień wystarczy, że przeznaczysz nie więcej niż metr na metr i posadzisz po kilka sadzonek z każdego gatunku.
Kiedy już nabierzesz wprawy, możesz zacząć myśleć o kolejnych gatunkach, powiększając zestaw ziół w ogródku ziołowym o rośliny nieco mniej popularne, takie jak estragon (Artemisia dracunculus), czy koper włoski (Foeniculum vulgare).
Tworząc zestaw ziół, które przydadzą się do doprawiania dań wytrawnych nie zapomnij o ziołach, z których przygotujesz herbatkę, orzeźwiającą lemoniadę lub którymi udekorujesz deser – dobrze znanej wszystkim mięcie (Mentha), aromatycznej melisie (Melissa) oraz przyjemnie pachnącym i wabiącym owady kłosowcu fenkułowym (Agastache). Aby rabata była efektowna przez cały rok, możesz zrobić na jej brzegu obwódkę z lawendy (Lavandula angustifolia) o zimozielonych liściach.
Ogródek ziołowy – jak stworzyć ozdobne grządki?
Zioła są łatwe w uprawie i cieszą oko, jeśli są posadzone w kompozycjach z roślinami ozdobnymi – jednorocznymi, bylinami i niskimi krzewami. Tworząc ogródek ziołowy w ogrodzie w gruncie, trzeba dobrać dla ziół takie towarzystwo, by rośliny towarzyszące im na rabacie nie zasłaniały dostępu do słońca, nie były zbyt ekspansywne i miały takie same wymagania w stosunku do podłoża oraz nawadniania.
Większość ziół wymaga dobrze nasłonecznionego stanowiska. Jeśli chcesz, możesz posadzić zioła w kępkami albo rzędami w ramach jednej rabatki lub założyć osobny ogródek tylko dla roślin użytkowych. Jeśli chcesz rośliny ładnie wyeksponować, warto zrobić przy krawędzi grządki z ziołami niską obwódkę, np. z kamieni, cegieł, albo z roślin nisko rosnących, np. z karłowych odmian krzewów (bukszpanu, lawendy czy pięciornika) lub tworzących zwarte kępki bylin.
Pamiętaj o tym, aby grządka z ziołami była łatwo dostępna – najlepiej, jeśli znajdzie się w pobliżu drzwi kuchennych, ale jeśli to niemożliwe, zlokalizuj ją w innym, łatwo dostępnym z domu miejscu, bo świeże gałązki mają najwięcej aromatu i smakują. Zioła na rabacie mieszanej z roślinami ozdobnymi muszą rosnąć blisko krawędzi, aby łatwo było po nie sięgnąć.
Jak uprawiać zioła w doniczkach?
Zioła doskonale radzą sobie nie tylko na grządkach, ale także w doniczkach. Więc jeśli jesteś początkującym ogrodnikiem, masz mały ogród lub w ogóle nim nie dysponujesz, możesz po prostu ustawić zestaw najczęściej stosowanych ziół na balkonie lub tarasie. Zwróć tylko uwagę, czy miejsce do uprawy jest słoneczne i nie narażone na pył lub spaliny z ulicy.
Dobieraj do siebie zioła pod względem urody, ale zwróć też zwróć uwagę na tempo ich wzrostu poszczególnych gatunków – w doniczce jest dużo mniej miejsca dla korzeni niż na grządce. Na szczęście zioła nie muszą rosnąć ani w dużych, ani w głębokich pojemnikach; możesz stworzyć na początku ziołowy ogródek na ścianie domu lub murze – wieszając doniczki jedne nad drugimi. Dobrym sposobem na stworzenie ogródka ziołowego na małej powierzchni jest ustawienie ziół na stabilnym regale.
Jeśli bardzo zależy ci na uprawie roślin użytkowych, zastąp ziołami gatunki sezonowe, które wcześniej uprawiałeś w skrzynkach balkonowych. Jeśli pokochasz zioła, możesz zostać wyłącznie przy nich!
O czym zawsze warto pamiętać?
- Bujne kępki ziół rosnące na rabatach sprawią, że w twoim ogrodzie zapanuje naturalna atmosfera.
- Zbierając oszczędnie zioła, doczekasz się pięknych kwiatów, które przyciągną mnóstwo motyli i pszczół.
- Rozmaryn, szałwię i tymianek możesz zbierać przez cały rok – uważaj tylko, by nie zostawić gołej łodyżki bez liści.
- Lawenda nadaje się doskonale do suszenia, dzięki czemu możesz cieszyć się jej kojącym zapachem także w zimie. Latem jej kwiaty mogą dodać aromatu słodkościom, takim jak ciasteczka, lemoniada czy lody.
- Wykorzystuj zioła w kuchni każdego dnia, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Tekst Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia iVerde