Logo
Logo

Szczypiorek (Allium schoenoprasum)

Szczypiorek (Allium schoenoprasum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiatostany
  • Gleba: torfowa, żyzna, próchniczna, przepuszczalna, piaszczysta, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: różowe, fioletowe, liliowe
  • Kwiatostan: baldachogrono
  • Kwiaty: pojedyncze, drobne
  • Odczyn gleby: lekko zasadowa
  • Pokrój: wyprostowany, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście, korzenie
  • Zapach: cała roślina
  • Wysokość: 40 cm
  • Okres kwitnienia: V, VI, VII, VIII
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, rabaty, nasadzenia naturalistyczne, w grupie, ogrody przydomowe, pojemniki, balkony, kwiat cięty, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Szczypiorek czyli czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum) to roślina wieloletnia należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Roślina jest znana człowiekowi od tysiącleci, a od XVI wieku to cenione w Europie warzywo przyprawowe. Pochodzi z górzystych regionów Europy oraz Azji.

    Bylina tworzy niewysokie (25-40 cm) zwarte kępy z rurkowatymi, pustymi w środku liśćmi. Jest znana z tego, że w ciągu jednego sezonu może wytwarzać nowe liście nawet do 8 razy.

    Pędy kwiatostanowe są odrobinę wyższe od liści. Kwiaty szczypiorku są z białe, różowe, liliowe lub fioletowe, zebrane w baldachy. Czosnek szczypiorek kwitnie od maja do sierpnia i jest bardzo często odwiedzany przez pszczoły.

    Organem podziemnym jest kłącze z licznymi cebulkami. 

    Uprawa i wymagania

    Szczypiorek jest łatwy w uprawie i to dobry wybór dla początkujących ogrodników. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale dość dobrze radzi sobie też w półcieniu. Lubi żyzne, próchnicze, przepuszczalne, lekko zasadowe gleby (zasobne w wapń). Jest mrozoodporna.

    W czasie uprawy należy ścinać pędy kwiatostanowe, aby nie osłabiać roślin i regularnie podlewać kępy.

     

    Szczypiorek można uprawiać z siewu wprost do gruntu (w kwietniu) lub z rozsady (wysadzając w maju po kilka cebulek w jednym miejscu). W pierwszym przypadku plon uzyska się w drugim roku uprawy.

    Czosnek szczypiorek to roślina uprawiana zwykle przez 3-4 lata, ponieważ starsze rośliny gorzej plonują.

    Warto wiedzieć, że szczypiorek nie lubi sąsiedztwa roślin z kapustnych i strąkowych (allelopatia, uprawa współrzędna).

    Zastosowanie

    Szczypiorek to jedna z podstawowych roślin uprawianych w warzywnikach i znakomicie również nadaje się do uprawy w pojemnikach. Sprawdza się też jako roślina ozdobna na niskich rabatach, a jego kwiaty można suszyć i wykorzystywać w suchych bukietach.

    Jego smak jest mniej intensywny od swoich bliskich, roślinnych kuzynów – czosnku i cebuli, ale łatwość uprawy sprawia, że jest niezwykle popularny w kuchniach całego świata. Szczypiorek jest składnikiem potraw i przyprawą. Pocięte na drobno liście dodaje się do jaj, sosów, sałatek, surówek, twarogu czy kanapek.

    Czosnek szczypiorek to również roślina zielarska, której liście zawierają m.in. witaminę C, beta-karoten i sole mineralne (jest znana z zawartości wapnia). Działa dobroczynnie na organizm przyśpieszając trawienie, wzmagając apetyt i obniżając ciśnienie krwi.

    Polecane odmiany

    • 'Staro' – liście dość grube, niewysokie, bardzo plenna odmiana
    • 'Nelly' – liście drobne, intensywnie cimno-zielone, bardzo aromatyczne
    • 'Neko' – do 30 cm wys., nazywany czosnkiem bulwiastym, kwiaty małe, białe


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: planet_fox, Ulrike Leone, Walter Sturn/Pixabay, chidsey/sxc.hu

    Więcej na ten temat
    Zwiń Pokaż więcej (3)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl