Szczypiorek Allium schoenoprasum

Czosnek szczypiorek, fot. planet_fox - Pixabay
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
70
Dekoracyjność: kwiatostany
Gleba: torfowa, przepuszczalna, piaszczysta, bogata w wapń, żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: różowe, fioletowe, liliowe
Kwiatostan: baldachogrono
Kwiaty: pojedyncze, drobne
Odczyn gleby: lekko zasadowa
Pokrój: wyprostowany, kępy
Przydatność do spożycia: liście, korzenie
Zapach: cała roślina
Wysokość: 40 cm
Okres kwitnienia: V, VI, VII, VIII
Trwałość liści: sezonowe
Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: nasadzenia naturalistyczne, w grupie, ogrody przydomowe, pojemniki, balkony, kwiat cięty, roślina lecznicza, roślina jadalna, ogrody wiejskie, rabaty

Szczypiorek czyli czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum) to roślina wieloletnia należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Roślina jest znana człowiekowi od tysiącleci, a od XVI wieku to cenione w Europie warzywo przyprawowe. Pochodzi z górzystych regionów Europy oraz Azji.

Bylina tworzy niewysokie (25-40 cm) zwarte kępy z rurkowatymi, pustymi w środku liśćmi. Jest znana z tego, że w ciągu jednego sezonu może wytwarzać nowe liście nawet do 8 razy.

Pędy kwiatostanowe są odrobinę wyższe od liści. Kwiaty szczypiorku są z białe, różowe, liliowe lub fioletowe, zebrane w baldachy. Czosnek szczypiorek kwitnie od maja do sierpnia i jest bardzo często odwiedzany przez pszczoły.

Organem podziemnym jest kłącze z licznymi cebulkami. 

Uprawa i wymagania

Szczypiorek jest łatwy w uprawie i to dobry wybór dla początkujących ogrodników. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale dość dobrze radzi sobie też w półcieniu. Lubi żyzne, próchnicze, przepuszczalne, lekko zasadowe gleby (zasobne w wapń). Jest mrozoodporna.

W czasie uprawy należy ścinać pędy kwiatostanowe, aby nie osłabiać roślin i regularnie podlewać kępy.

Szczypiorek można uprawiać z siewu wprost do gruntu (w kwietniu) lub z rozsady (wysadzając w maju po kilka cebulek w jednym miejscu). W pierwszym przypadku plon uzyska się w drugim roku uprawy.

Czosnek szczypiorek to roślina uprawiana zwykle przez 3-4 lata, ponieważ starsze rośliny gorzej plonują.

Warto wiedzieć, że szczypiorek nie lubi sąsiedztwa roślin z kapustnych i strąkowych (allelopatia, uprawa współrzędna).

Zastosowanie

Szczypiorek to jedna z podstawowych roślin uprawianych w warzywnikach i znakomicie również nadaje się do uprawy w pojemnikach. Sprawdza się też jako roślina ozdobna na niskich rabatach, a jego kwiaty można suszyć i wykorzystywać w suchych bukietach.

Jego smak jest mniej intensywny od swoich bliskich, roślinnych kuzynów – czosnku i cebuli, ale łatwość uprawy sprawia, że jest niezwykle popularny w kuchniach całego świata. Szczypiorek jest składnikiem potraw i przyprawą. Pocięte na drobno liście dodaje się do jaj, sosów, sałatek, surówek, twarogu czy kanapek.

Czosnek szczypiorek to również roślina zielarska, której liście zawierają m.in. witaminę C, beta-karoten i sole mineralne (jest znana z zawartości wapnia). Działa dobroczynnie na organizm przyśpieszając trawienie, wzmagając apetyt i obniżając ciśnienie krwi.

Polecane odmiany

  • 'Staro' – liście dość grube, niewysokie, bardzo plenna odmiana
  • 'Nelly' – liście drobne, intensywnie cimno-zielone, bardzo aromatyczne
  • 'Neko' – do 30 cm wys., nazywany czosnkiem bulwiastym, kwiaty małe, białe


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: planet_fox, Ulrike Leone, Walter Sturn/Pixabay, chidsey/sxc.hu

Obserwuj
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści