Logo
Logo
7
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Warzywa uprawiane z rozsady

Pytanie czytelnika: Których warzyw lepiej nie siać do gruntu tylko uprawiać z rozsady?

Rozsada to sposób na kontrolowaną uprawę warzyw ciepłolubnych oraz tych o długim okresie wegetacyjnym. Wczesne wysiewanie pozwala nam wydłużyć okres wzrostu, ale także przyspieszyć plonowanie. Rozsada warzyw zakładana jest zwykle pod osłonami, które pozwalają na kontrolowanie i utrzymywanie wysokiej wilgotności oraz temperatury.

Terminy zakładania rozsady warzyw

  • Pomidor – w pomieszczeniu (od połowy marca) lub ciepłym inspekcie (w kwietniu)
  • Papryka – od marca do 10 kwietnia (pomieszczenie)
  • Sałata – luty–marzec (tunel, rozsadnik)
  • Rzodkiewka – luty (inspekt) lub od drugiej dekady marca (grunt)
  • Kalafior – od końca lutego (wczesne odmiany) przez marzec i kwiecień, w pomieszczeniu lub inspekcie
  • Brokuł – koniec marca, kwiecień
  • Kapusta biała – marzec–początek kwietnia (odmiany średniowczesne), kwiecień (odmiany późne)
  • Por – marzec (rozsadnik)
  • Kalarepa – luty, marzec, kwiecień
  • Ogórki, dynia – kwiecień
  • Seler korzeniowy – od połowy lutego/marca (pomieszczenie), produkcja rozsady jest jednak czasochłonna – warto rozważyć zakup sadzonek

Dowiedz się więcej o wiosennym wysiewaniu warzyw i roślin ozdobnych

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Anna - Fotolia.com

Może to Cię zainteresuje...
Pokaż więcej (4)
Ogród na balkonie
Temat miesiąca
Ogród na balkonie
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.