Co to rozsada?
Rozsada to sposób na kontrolowaną uprawę warzyw ciepłolubnych oraz tych o długim okresie wegetacyjnym. Pozwala na wcześniejsze ich wysiewanie niemożliwe do wykonania w naszych warunkach klimatycznych bezpośrednio do gruntu.
Innymi słowy, rozsada pozwala nam wydłużyć okres wzrostu, ale także przyspieszyć plonowanie.
Rozsada warzyw zakładana jest zwykle pod osłonami, które pozwalają na kontrolowanie i utrzymywanie wysokiej wilgotności oraz temperatury.
Kiedy zakładać rozsady warzyw?
- Pomidor – w pomieszczeniu (od połowy marca) lub ciepłym inspekcie (w kwietniu)
- Papryka – od marca do 10 kwietnia (pomieszczenie)
- Sałata – luty–marzec (tunel, rozsadnik)
- Rzodkiewka – luty (inspekt) lub od drugiej dekady marca (grunt)
- Kalafior – od końca lutego (wczesne odmiany) przez marzec i kwiecień, w pomieszczeniu lub inspekcie
- Brokuł – koniec marca, kwiecień
- Kapusta biała – marzec–początek kwietnia (odmiany średniowczesne), kwiecień (odmiany późne)
- Por – marzec (rozsadnik)
- Kalarepa – luty, marzec, kwiecień
- Ogórki, dynia – kwiecień
- Seler korzeniowy – od połowy lutego/marca (pomieszczenie), produkcja rozsady jest jednak czasochłonna – warto rozważyć zakup sadzonek
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Anna / Fotolia