Logo
Logo
21
Okazje

Warzywa uprawiane z rozsady

Pytanie czytelnika: Których warzyw lepiej nie siać do gruntu tylko uprawiać z rozsady?

 

Rozsada to sposób na kontrolowaną uprawę warzyw ciepłolubnych oraz tych o długim okresie wegetacyjnym. Wczesne wysiewanie pozwala nam wydłużyć okres wzrostu, ale także przyspieszyć plonowanie. Rozsada warzyw zakładana jest zwykle pod osłonami, które pozwalają na kontrolowanie i utrzymywanie wysokiej wilgotności oraz temperatury.

Terminy zakładania rozsady warzyw

  • Pomidor – w pomieszczeniu (od połowy marca) lub ciepłym inspekcie (w kwietniu)
  • Papryka – od marca do 10 kwietnia (pomieszczenie)
  • Sałata – luty–marzec (tunel, rozsadnik)
  • Rzodkiewka – luty (inspekt) lub od drugiej dekady marca (grunt)
  • Kalafior – od końca lutego (wczesne odmiany) przez marzec i kwiecień, w pomieszczeniu lub inspekcie
  • Brokuł – koniec marca, kwiecień
  • Kapusta biała – marzec–początek kwietnia (odmiany średniowczesne), kwiecień (odmiany późne)
  • Por – marzec (rozsadnik)
  • Kalarepa – luty, marzec, kwiecień
  • Ogórki, dynia – kwiecień
  • Seler korzeniowy – od połowy lutego/marca (pomieszczenie), produkcja rozsady jest jednak czasochłonna – warto rozważyć zakup sadzonek

Dowiedz się więcej o wiosennym wysiewaniu warzyw i roślin ozdobnych

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Anna/Fotolia

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu