Koper włoski (Foeniculum vulgare), znany jako fenkuł, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). W środowisku naturalnym występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Afganistanie, Iranie i Pakistanie.
Roślina dorasta 150cm. Posiada prostą, rozgałęzioną, drobno żebrowaną łodygę pokrytą pierzastymi liśćmi. Kwiaty są niewielkie, żółte, zebrane w baldachy. Kwitnie od lipca do września. Owocem jest rozłupnia złożona z dwóch rozłupek. Cała roślina wydziela intensywny zapach.
Roślinę zaleca się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Preferuje podłoża żyzne, przepuszczalne, zasobne w wapń. Nasiona najlepiej wysiewać od czerwca do lipca - wprost do gruntu. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie, spulchnianie gleby i podlewanie młodych okazów. Fenkułu nie powinno się uprawiać w pobliżu kopru ogrodowego oraz kolendry, gdyż mogą zapylać się wzajemnie.
Koper włoski może być ciekawym uzupełnieniem ogrodów ozdobnych urządzanych w stylu śródziemnomorskim. Gatunek ma jednakże niewielką wartość dekoracyjną i uprawia się go jako warzywo. Częściami jadalnymi są młode liście, dojrzałe owoce oraz...cebule. Zbioru dokonuje się od końca lipca do listopada. Liście i owoce wykorzystuje się jako przyprawę, cebule natomiast można spożywać na surowo, dusić, gotować lub smażyć. Koper ma działanie wiatropędne, przeciwskurczowe i przeciwkaszlowe.
zdjęcie: Enrico Corno, www.freeimages.com