Przepis na maślane ciasteczka z kwiatami lawendy
Składniki
- 225 g miękkiego masła
- 175 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki świeżych lub suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)
Przygotowanie
- Zmiksuj masło z cukrem na jasną, gładką masę.
- Dodaj do masy jajko i wymieszaj.
- Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
- Dodaj rozdrobnione kwiaty lawendy.
- Wszystko zmiksuj; masa powinna być dość gęsta.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Za pomocą łyżeczki do herbaty lub łyżki do zupy układaj porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując miedzy nimi ok. 1,5 cm odstępy (ciasteczka będą rosły na boki).
- Piecz ok. 15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
- Wyjmij blachę z piekarnika, odczekaj ok. 10 minut i zdejmuj ciasteczka na płaski talerz do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik