Logo
Logo
73
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Maślane ciasteczka z kwiatami lawendy. Są pyszne!

Ten przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. W niecałą godzinę można upiec niezwykle aromatyczne kruche ciasteczka, w których ukrywa się smak i zapach kwiatów lawendy. Wyśmienicie smakują zarówno z mocną kawą, jak i gorącą herbatą! 

 

Przepis na maślane ciasteczka z kwiatami lawendy

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki świeżych lub suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)
maślane ciasteczka z kwiatami lawendy - przygotowanie fot. Małgorzata Wójcik

Przygotowanie

  1. Zmiksuj masło z cukrem na jasną, gładką masę.
  2. Dodaj do masy jajko i wymieszaj.
  3. Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
  4. Dodaj rozdrobnione kwiaty lawendy.
  5. Wszystko zmiksuj; masa powinna być dość gęsta.
  6. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  7. Za pomocą łyżeczki do herbaty lub łyżki do zupy układaj porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując miedzy nimi ok. 1,5 cm odstępy (ciasteczka będą rosły na boki).
  8. Piecz ok. 15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
  9. Wyjmij blachę z piekarnika, odczekaj ok. 10 minut i zdejmuj ciasteczka na płaski talerz do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu