Maślane ciasteczka z kwiatami lawendy. Są pyszne!

maślane ciasteczka z kwiatami lawendy fot. Małgorzata Wójcik

Ten przepis na ciasteczka jest bardzo prosty. W niecałą godzinę można upiec niezwykle aromatyczne kruche ciasteczka, w których ukrywa się smak i zapach kwiatów lawendy. Wyśmienicie smakują zarówno z mocną kawą, jak i gorącą herbatą! 

Posłuchaj
00:00
74

Przepis na maślane ciasteczka z kwiatami lawendy

Składniki

  • 225 g miękkiego masła
  • 175 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki świeżych lub suszonych rozdrobnionych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia)
maślane ciasteczka z kwiatami lawendy - przygotowanie fot. Małgorzata Wójcik

Przygotowanie

  1. Zmiksuj masło z cukrem na jasną, gładką masę.
  2. Dodaj do masy jajko i wymieszaj.
  3. Następnie wsyp mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
  4. Dodaj rozdrobnione kwiaty lawendy.
  5. Wszystko zmiksuj; masa powinna być dość gęsta.
  6. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  7. Za pomocą łyżeczki do herbaty lub łyżki do zupy układaj porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując miedzy nimi ok. 1,5 cm odstępy (ciasteczka będą rosły na boki).
  8. Piecz ok. 15 minut (aż ciasteczka się zarumienią).
  9. Wyjmij blachę z piekarnika, odczekaj ok. 10 minut i zdejmuj ciasteczka na płaski talerz do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Obserwuj
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Lawenda wąskolistna Lavandula angustifolia

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści