Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
115
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Relaksująca lemoniada z lawendy – idealna na upalne lato!

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) to roślina, która sprawdza się nie tylko jako roślina ozdobna. Jej kwiaty, pędy i liście są wyjątkowo aromatyczne, więc można je wykorzystywać do tworzenia kompozycji zapachowych. Wczesnym latem, w okresie kwitnienia z lawendy możemy przyrządzać orzeźwiającą i relaksującą lemoniadę. Oto nasz przepis!

 

Lawenda ma działanie uspokajające, zmniejsza stan napięcia nerwowego, dlatego może być składnikiem letnich napojów. Jej smak jest dość wyrazisty i nie wszystkim może odpowiadać, dlatego warto go przełamać dodając jeszcze innych składników, np. kwaśną cytrynę lub listki mięty.

lemoniada z lawendy - składniki fot. Małgorzata Wójcik

Podstawowe składniki – kwiaty lawendy, cytryna, limonka i mięta

Przepis na lemoniadę z lawendy

Składniki

  • 5-7 świeżych kwiatostanów lawendy
  • 5 świeżych listków mięty
  • plasterek cytryny
  • plasterek limonki
  • woda
  • ewentualnie cukier, miód do smaku
lemoniada z lawendy fot. M. Wójcik

Przygotowanie

  • Umyte kwiatostany lawendy zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć kwiaty i odstawić napar do wystygnięcia.
  • Rozcieńczyć napar zimną wodą w proporcji 1:2.
  • Dodać plasterek limonki i cytryny oraz kilka listków mięty.
  • Jeśli smak wydaje się zbyt kwaśny, można osłodzić lemoniadę cukrem lub miodem.
  • W czasie dużych upałów do lemoniady można wrzucić kostki lodu.

Smacznego!

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu