Logo
Logo
125
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Relaksująca lemoniada z lawendy – idealna na upalne lato!

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) to roślina, która sprawdza się nie tylko jako roślina ozdobna. Jej kwiaty, pędy i liście są wyjątkowo aromatyczne, więc można je wykorzystywać do tworzenia kompozycji zapachowych. Wczesnym latem, w okresie kwitnienia z lawendy możemy przyrządzać orzeźwiającą i relaksującą lemoniadę. Oto nasz przepis!

 

Lawenda ma działanie uspokajające, zmniejsza stan napięcia nerwowego, dlatego może być składnikiem letnich napojów. Jej smak jest dość wyrazisty i nie wszystkim może odpowiadać, dlatego warto go przełamać dodając jeszcze innych składników, np. kwaśną cytrynę lub listki mięty.

lemoniada z lawendy - składniki fot. Małgorzata Wójcik

Podstawowe składniki – kwiaty lawendy, cytryna, limonka i mięta

Przepis na lemoniadę z lawendy

Składniki

  • 5-7 świeżych kwiatostanów lawendy
  • 5 świeżych listków mięty
  • plasterek cytryny
  • plasterek limonki
  • woda
  • ewentualnie cukier, miód lub ksylitol ~ do smaku

lemoniada z lawendy fot. M. Wójcik

Przygotowanie

  • Umyte kwiatostany lawendy zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjąć kwiaty i odstawić napar do wystygnięcia.
  • Rozcieńczyć napar zimną wodą w proporcji 1:2.
  • Dodać plasterek limonki i cytryny oraz kilka listków mięty.
  • Jeśli smak wydaje się zbyt kwaśny, można osłodzić lemoniadę cukrem lub miodem.
  • W czasie dużych upałów do lemoniady można wrzucić kostki lodu.

Smacznego!


Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (14)



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu