Lawenda ma działanie uspokajające, zmniejsza stan napięcia nerwowego, dlatego może być składnikiem letnich napojów. Jej smak jest dość wyrazisty i nie wszystkim może odpowiadać, dlatego warto go przełamać dodając jeszcze innych składników, np. kwaśną cytrynę lub listki mięty.
Podstawowe składniki – kwiaty lawendy, cytryna, limonka i mięta |
Przepis na lemoniadę z lawendy
Składniki
- 5-7 świeżych kwiatostanów lawendy
- 5 świeżych listków mięty
- plasterek cytryny
- plasterek limonki
- woda
- ewentualnie cukier, miód lub ksylitol ~ do smaku
Przygotowanie
- Umyte kwiatostany lawendy zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć kwiaty i odstawić napar do wystygnięcia.
- Rozcieńczyć napar zimną wodą w proporcji 1:2.
- Dodać plasterek limonki i cytryny oraz kilka listków mięty.
- Jeśli smak wydaje się zbyt kwaśny, można osłodzić lemoniadę cukrem lub miodem.
- W czasie dużych upałów do lemoniady można wrzucić kostki lodu.
Smacznego!
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik