Rabarbar – pyszne i zdrowe czerwonawe liście
Rabarbar (łac. Rheum) niegdyś był niezwykle popularny i chętnie wykorzystywany do ciast, napojów i przygotowywania pysznych kompotów. Stopniowo coraz chętniej jest wykorzystywany, głównie ze względu na swój specyficzny, lekko kwaśny smak, który idealnie współgra ze słodkimi dodatkami. Co więcej, rabarbar jest bardzo zdrowy i posiada całe bogactwo prozdrowotnych składników pokarmowych: witaminy A, C, E i z grupy B, potas, żelazo, wapń, magnez i kwas foliowy.
Na szczęście to warzywo, które mogą spożywać wszyscy, ale osoby z chorobami nerek i reumatyzmem nie powinny go jeść w dużej ilości. Jednak lemoniada z rabarbaru nie powinna zaszkodzić, a na pewno zachwyci swoim smakiem.
Dodatkowo rabarbar jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu jest idealnym produktem w trakcie odchudzania.
Przepis na lemoniadę z rabarbaru
Lemoniada z rabarbaru to chyba jeden z prostszych przepisów, który jednak można dowolnie zmieniać wedle własnych preferencji. Przepis, który podajemy jest niezwykle uniwersalny i może stanowić bazę dla bardziej wymyślnych lemoniad.
Składniki
- 500 g rabarbaru;
- 1/2-1 cytryna (w zależności od upodobań), kilka listków mięty;
- 1/2 szklanki cukru lub miodu;
- 0,8 l wody.
Przygotowanie
- Rabarbar dokładnie umyć i oczyścić, ale nie obierać, gdyż to skórka nada napojowi różowego koloru.
- Wycisnąć sok z cytryny, a rabarbar pokroić na małe plastry (grubość około 2 cm).
- Rabarbar włożyć do garnka i zalać 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut aż zmięknie i puści sok.
- Po tym czasie napój ostudzić i przelać przez sitko.
- Dodać sok z cytryny i resztę wody, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby dodać więcej cukru lub miodu.
- Gotowy napój przelać do dzbanka lub karafki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
- Lemoniadę z rabarbaru najlepiej podawać z kostkami lodu i ewentualnie plastrami cytryny.
Wskazówki dotyczące lemoniady
W zależności od upodobań do lemoniady z rabarbaru możesz dodać różne składniki, które nadadzą jej ciekawego smaku i aromatu. Bardzo popularne są zioła, takie jak mięta, którą wymieniliśmy wcześniej, ale też... bazylia czy melisa. Taki dodatek sprawi, że napój rabarbarowy będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Wystarczy dodać kilka listków!
Dzieci uwielbiają lemoniadę z rabarbaru i zależnie od upodobań – truskawki i arbuza. Takie lemoniady są słodsze i mają piękny, różowy kolor. Chcąc przygotować lemoniadę rabarbarowo-arbuzową do gotowej napoju z rabarbaru należy dodać oczyszczonego i zmiksowanego arbuza. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, jeśli napój jest zbyt gęsty.
Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Sa Scha / AdobeStock, FotoHelin / Depositphotos