Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum 

Rabarbar ogrodowy
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
20
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
Kwiatostan: wiechowaty
Owoce: niełupka
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 150cm (bez pędu kwiatostanowego)
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej.

Wygląd rośliny

Rabarbar to duża bylina, która może dorastać do 150 cm (bez pędu kwiatostanowego). Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą  być czerwone, różowe lub zielone).

Rabarbar ogrodowy kwitnie w maju. Wytwarza okazałe kwiatostany złożone z drobnych, pojedynczych, białych lub różowawych kwiatów.

Wymagania i uprawa

Rabarbar ogrodowy na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10-15 lat. Najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień. Jest to warzywo dość wymagające pod względem gleby i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną.

Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp.

Pielęgnacja

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie. Roślina jest odporna na okresowe braki wody, ale warto ją regularnie podlewać, by była gęsta i zdrowo rosła. Rabarbar dobrze jest nawozić, a miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane i zasilone np. nawozem organicznym.

W uprawach zwykle ścina się i usuwa się pędy kwiatostanowe rabarbaru, ponieważ kwitnienie rabarbaru osłabia roślinę i zmniejsza zbiory łodyg w kolejnym roku.

Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia. 

Zastosowanie

Rabarbar ogrodowy jest okazałą i ciekawie wyglądającą rośliną, która może stanowić element ozdobny na rabacie, pomimo że jest zaliczana do warzyw.

W kuchni wykorzystuje się ogonki liściowe rabarbaru. Są smaczne i stosowane na surowo lub jako dodatek do soków i kompotów. Warto jednak zaznaczyć, że nie mają dużych walorów pokarmowych – zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych.


Zdjęcia: AdobeStock, Radomil / Wikimedia Commons

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści