Logo
Logo

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum )

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: próchniczna, żyzna
  • Kolor kwiatów: żółte, zielonkawe
  • Kwiatostan: wiechowaty
  • Owoce: niełupka
  • Pokrój: wzniesiony, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: do 150cm (bez pędu kwiatostanowego)
  • Wilgotność: gleba wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie

    Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej.

    Wygląd rośliny

    Rabarbar to duża bylina, która może dorastać do 150 cm (bez pędu kwiatostanowego). Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą  być czerwone, różowe lub zielone).

    Rabarbar ogrodowy kwitnie w maju. Wytwarza okazałe kwiatostany złożone z drobnych, pojedynczych, białych lub różowawych kwiatów.

    Wymagania i uprawa

    Rabarbar ogrodowy na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10-15 lat. Najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień. Jest to warzywo dość wymagające pod względem gleby i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną.

    Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp.

    Pielęgnacja

    Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie. Roślina jest odporna na okresowe braki wody, ale warto ją regularnie podlewać, by była gęsta i zdrowo rosła. Rabarbar dobrze jest nawozić, a miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane i zasilone np. nawozem organicznym.

    W uprawach zwykle ścina się i usuwa się pędy kwiatostanowe rabarbaru, ponieważ kwitnienie rabarbaru osłabia roślinę i zmniejsza zbiory łodyg w kolejnym roku.

    Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia. 

    Zastosowanie

    Rabarbar ogrodowy jest okazałą i ciekawie wyglądającą rośliną, która może stanowić element ozdobny na rabacie, pomimo że jest zaliczana do warzyw.

    W kuchni wykorzystuje się ogonki liściowe rabarbaru. Są smaczne i stosowane na surowo lub jako dodatek do soków i kompotów. Warto jednak zaznaczyć, że nie mają dużych walorów pokarmowych – zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych.


    Zdjęcia: AdobeStock, Radomil / Wikimedia Commons

    Autor
    Rabarbar ogrodowy
    Rabarbar ogrodowy
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (5)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl