Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej.
Wygląd rośliny
Rabarbar to duża bylina, która może dorastać do 150 cm (bez pędu kwiatostanowego). Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą być czerwone, różowe lub zielone).
Rabarbar ogrodowy kwitnie w maju. Wytwarza okazałe kwiatostany złożone z drobnych, pojedynczych, białych lub różowawych kwiatów.
Wymagania i uprawa
Rabarbar ogrodowy na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10-15 lat. Najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień. Jest to warzywo dość wymagające pod względem gleby i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną.
Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp.
Pielęgnacja
Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie. Roślina jest odporna na okresowe braki wody, ale warto ją regularnie podlewać, by była gęsta i zdrowo rosła. Rabarbar dobrze jest nawozić, a miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane i zasilone np. nawozem organicznym.
W uprawach zwykle ścina się i usuwa się pędy kwiatostanowe rabarbaru, ponieważ kwitnienie rabarbaru osłabia roślinę i zmniejsza zbiory łodyg w kolejnym roku.
Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia.
Zastosowanie
Rabarbar ogrodowy jest okazałą i ciekawie wyglądającą rośliną, która może stanowić element ozdobny na rabacie, pomimo że jest zaliczana do warzyw.
W kuchni wykorzystuje się ogonki liściowe rabarbaru. Są smaczne i stosowane na surowo lub jako dodatek do soków i kompotów. Warto jednak zaznaczyć, że nie mają dużych walorów pokarmowych – zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych.
Zdjęcia: AdobeStock, Radomil / Wikimedia Commons