Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum 

Rabarbar ogrodowy
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
Posłuchaj
00:00
20
Gleba: żyzna, próchniczna
Kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
Kwiatostan: wiechowaty
Owoce: niełupka
Pokrój: kępy, wzniesiony
Przydatność do spożycia: liście
Wysokość: do 150cm (bez pędu kwiatostanowego)
Wilgotność: gleba wilgotna
Stanowisko: słońce, półcień
Zastosowanie: roślina jadalna
Spis treści
Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Zastosowanie

Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Pochodzi z Azji Środkowej oraz z Bałkanów, ale został rozpowszechniony w wielu obszarach na całym świecie. W Polsce to roślina uprawowa, popularna szczególnie w uprawie amatorskiej.

Wygląd rośliny

Rabarbar to duża bylina, która może dorastać do 150 cm (bez pędu kwiatostanowego). Wytwarza kępę dużych liści z długimi, mięsistymi ogonkami. Barwa ogonków używanych jako warzywo może różnić się w zależności od odmiany (mogą  być czerwone, różowe lub zielone).

Rabarbar ogrodowy kwitnie w maju. Wytwarza okazałe kwiatostany złożone z drobnych, pojedynczych, białych lub różowawych kwiatów.

Wymagania i uprawa

Rabarbar ogrodowy na jednym miejscu powinien rosnąc nie dłużej niż 10-15 lat. Najlepiej plonuje na słonecznych stanowiskach, ale znosi również półcień. Jest to warzywo dość wymagające pod względem gleby i składników pokarmowych. Optymalne są podłoża wilgotne (ale nie podmokłe), żyzne, zasobne w próchnicę. Rabarbar jest rośliną mrozoodporną.

Warzywo można rozmnażać z siewu lub przez podział karp.

Pielęgnacja

Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie. Roślina jest odporna na okresowe braki wody, ale warto ją regularnie podlewać, by była gęsta i zdrowo rosła. Rabarbar dobrze jest nawozić, a miejsce przed założeniem plantacji powinno być dobrze przygotowane i zasilone np. nawozem organicznym.

W uprawach zwykle ścina się i usuwa się pędy kwiatostanowe rabarbaru, ponieważ kwitnienie rabarbaru osłabia roślinę i zmniejsza zbiory łodyg w kolejnym roku.

Ogonki powinno się zbierać tylko wiosną, gdyż później zawierają znaczne ilości szkodliwych szczawianów wapnia. 

Zastosowanie

Rabarbar ogrodowy jest okazałą i ciekawie wyglądającą rośliną, która może stanowić element ozdobny na rabacie, pomimo że jest zaliczana do warzyw.

W kuchni wykorzystuje się ogonki liściowe rabarbaru. Są smaczne i stosowane na surowo lub jako dodatek do soków i kompotów. Warto jednak zaznaczyć, że nie mają dużych walorów pokarmowych – zawierają niewielką ilość witaminy C i soli mineralnych.


Zdjęcia: AdobeStock, Radomil / Wikimedia Commons

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Więcej na ten temat
Łatwe porządki? Sprawdźmy! Testujemy myjki wysokociśnieniowe Bosch... nie tylko w ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści