Jak przyspieszyć zbiór rabarbaru?
W tym celu należy wykopać bryłę korzeniową, pozostawić ją na zewnątrz, co wytrąci ją z uśpienia, a następnie przenieść pod dach, odcinając dostęp światła do rośliny. Brak światła i ciepło spowodują, że uzyskasz pięknie wybielone ogonki liściowe, które możesz zebrać już 5 tygodni po przykryciu.
Pędzenie rabarbaru w ten sposób spowoduje wyczerpanie rośliny, więc nie zbierzesz ponownie z niej plonu, niemniej jednak możesz posadzić odrosty w gruncie i pozostawić je na kilka lat, by się dobrze przyjęły.
Krok po kroku
- Wybierz pojedynczą karpę do pędzenia. Użyj szpadla do jej wykopania (rób to ostrożnie i upewnij się, że nie uszkodziłeś korzeni).
- Pozostaw karpę na powierzchni ziemi na tydzień. Ekspozycja na chłód przerwie jej spoczynek. Następnie umieść roślinę w doniczce wypełnionej podłożem i pozostaw w 7–16°C.
- Przykryj posadzoną karpę odwróconym koszem o wysokości co najmniej 50 cm, aby całkowicie odciąć dostęp światła do rośliny. Utrzymuj podłoże wilgotne, lecz nie mokre.
- Po 5 tygodniach zbierz ogonki liściowe, kiedy mają 20–30 cm długości. Przekręć, a następnie wyrwij je u podstawy. Starą karpę możesz przeznaczyć na kompost lub wykonać z niej sadzonki.
Zdjęcie: Garry Knight / Flickr