Przepis na konfiturę truskawkowo-rabarbarową z cynamonem
Składniki
- 600 g truskawek
- 400 g rabarbaru
- 1 opakowanie cukru żelującego
- 4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm).
- Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
- Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
- Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików.
- Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!
Smacznego!
Źródło: Delecta