Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem – spróbuj się jej oprzeć!

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem fot. Delecta

Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!

Posłuchaj
00:00
37

Przepis na konfiturę truskawkowo-rabarbarową z cynamonem

Składniki

  • 600 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 1 opakowanie cukru żelującego
  • 4 łyżeczki cynamonu

🟢 Największe targi ogrodnicze w Polsce: Nowości roślinne, konkursy, kiermasze, wykłady i inspiracje. Zieleń to Życie 2025 już we wrześniu!

Przygotowanie

  1. Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm).
  2. Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  3. Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
  4. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
  5. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików.
  6. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Truskawka Fragaria ananassa

Rabarbar ogrodowy Rheum rhaponticum 

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy