Logo
Logo
37
Okazje
Artykuł na: minutę

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem – spróbuj się jej oprzeć!

Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!

 

Przepis na konfiturę truskawkowo-rabarbarową z cynamonem

Składniki

600 g truskawek
400 g rabarbaru
1 opakowanie cukru żelującego
4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm).
  2. Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  3. Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem.
  4. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje.
  5. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików.
  6. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota!

Smacznego!

Źródło: Delecta

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu