Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym
Składniki
Masa
500 g truskawek garść świeżej mięty
1 opakowanie sernika na zimno
300 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
1 opakowanie ciasteczek typu markizy
30 g stopionego masła
Przygotowanie
- Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.
- Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy.
- Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem.
- Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy.
- Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny.
- Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.
Smacznego!
Źródło: Delecta