Logo
Logo

Sernik na zimno z musem truskawkowym – smaczny, zdrowy i kolorowy!

Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Ten wyjątkowy sernik, w którym galaretka została zastąpiona owocowym musem, to deser, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Czy może być coś lepszego? Jedno jest pewne: uśmiech murowany!

Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki

Masa
500 g truskawek garść świeżej mięty
1 opakowanie sernika na zimno
300 ml zimnego mleka
1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
1 opakowanie ciasteczek typu markizy
30 g stopionego masła

Przygotowanie

  1. Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciasteczka typu markizy kruszymy na “piasek”, dodajemy do nich stopione masło i gotową masą wykładamy spód tortownicy.
  3. Masę serową przyrządzamy miksując zawartość opakowania z mlekiem i wylewamy na spód ciasteczkowy.
  4. Ciasto odkładamy na 2 godziny do lodówki.
  5. Truskawki wraz z miętą miksujemy blenderem.
  6. Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, dodajemy do musu truskawkowego i ponownie blendujemy.
  7. Masę wylewamy na ser i odkładamy do schłodzenia na 2 godziny.
  8. Po wyjęciu z formy wykańczamy owocami i liśćmi mięty.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl