Przepis na sernik na zimno z truskawkami
Składniki masy serowej
- 250 g twarogu
- ½ szklanki wrzątku
- 1 łyżeczka proszku agar-agar
- 1 łyżeczka stewii
- kilka kropli olejku waniliowego
Przygotowanie
- Do wrzątku wsyp agar-agar i rozmieszaj; gdy napar lekko przestygnie, dodaj go do zmielonego twarogu ze stewią (roślina, którą można uprawiać w doniczce lub skrzynce balkonowej, jest trzy razy słodsza od cukru, będąc jego świetnym naturalnym zastępnikiem) i olejkiem waniliowym.
- Następnie wszystko wymieszaj.
- Przełóż pierwszą warstwę do naczynia (możesz użyć tortownicy lub małych miseczek).
Składniki masy owocowej
- 2 szklanki truskawek
- ½ szklanki gorącej wody (może to być też sok wiśniowy)
- 2,5 łyżeczki proszku agar-agar
Przygotowanie
- Agar-agar rozpuść w wodzie lub soku.
- Owoce zmiksuj.
- Wszystko wymieszaj i ułóż jako drugą warstwę na zastygły sernik.
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |