Przepis na lody truskawkowo-jaglane
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 dojrzała brzoskwinia lub morela
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka rodzynek namoczonych w wodzie
- 1 łyżka erytrolu lub innego zamiennika cukru (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Zamroź je w pojedynczych silikonowych foremkach dla dzieci lub w formie do ciasta, np. keksówce.
- Jeżeli decydujesz się na dużą formę, mieszaj lody kilkukrotnie w trakcie zamarzania, inaczej zbrylą się i ciężko będzie je porcjować́.
- Po kilku godzinach są gotowe.
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |