Domowe lody z arbuza – ulubiony deser w wersji fit!

lody arbuzowe - fot. CuTE

Domowe lody z arbuza przyniosą orzeźwienie w upalne letnie dni, ale mogą być też doskonałą przystawką na romantyczną kolację we dwoje albo niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. 

Posłuchaj
00:00

Przepis na domowe lody z arbuza 

Składniki

  • 500 gr arbuza bez pestek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • Forma na lizaki

Przygotowanie

  1. Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Wcześniej koniecznie pozbądź się pestek. 
  2. Wrzuć arbuza do blendera. Dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz jednorodną mieszankę.
  3. Wypełnij foremkę na lizaki mieszanką i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 5 godzin, aż lody będą całkowicie zamrożone.
  4. By łatwiej wyjąć lody z formy, wstaw je pod kran z gorącą wodą na kilka sekund.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane rośliny

Arbuz zwyczajny / Kawon Citrullus lanatus

Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?