Domowe lody z arbuza – ulubiony deser w wersji fit!

lody arbuzowe - fot. CuTE

Domowe lody z arbuza przyniosą orzeźwienie w upalne letnie dni, ale mogą być też doskonałą przystawką na romantyczną kolację we dwoje albo niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. 

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska

Przepis na domowe lody z arbuza 

Składniki

  • 500 gr arbuza bez pestek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • Forma na lizaki

Przygotowanie

  1. Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Wcześniej koniecznie pozbądź się pestek. 
  2. Wrzuć arbuza do blendera. Dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz jednorodną mieszankę.
  3. Wypełnij foremkę na lizaki mieszanką i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 5 godzin, aż lody będą całkowicie zamrożone.
  4. By łatwiej wyjąć lody z formy, wstaw je pod kran z gorącą wodą na kilka sekund.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Arbuz zwyczajny / Kawon Citrullus lanatus

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści