Domowe lody z arbuza – ulubiony deser w wersji fit!

lody arbuzowe - fot. CuTE

Domowe lody z arbuza przyniosą orzeźwienie w upalne letnie dni, ale mogą być też doskonałą przystawką na romantyczną kolację we dwoje albo niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. 

Posłuchaj
00:00

Przepis na domowe lody z arbuza 

Składniki

  • 500 gr arbuza bez pestek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • Forma na lizaki

Przygotowanie

  1. Obierz arbuza i pokrój w kostkę. Wcześniej koniecznie pozbądź się pestek. 
  2. Wrzuć arbuza do blendera. Dodaj cukier i sok z cytryny. Miksuj, aż uzyskasz jednorodną mieszankę.
  3. Wypełnij foremkę na lizaki mieszanką i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 5 godzin, aż lody będą całkowicie zamrożone.
  4. By łatwiej wyjąć lody z formy, wstaw je pod kran z gorącą wodą na kilka sekund.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Arbuz zwyczajny / Kawon Citrullus lanatus

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści