Przepis na biszkoptowy arbuzowiec z truskawkami
Składniki
- Biszkopt kakaowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- Krem śmietankowy:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- Masa arbuzowa:
- 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- Biszkopt makowy:
- 3 jajka
- 100 g mąki tortowej
- 120 g cukru
- 3 łyżki maku
- Masa truskawkowa:
- 100 g pokrojonych truskawek
- 1 i 2/3 szklanki wody
- 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
- Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy.
- Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).
- Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym.
- Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
- Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki.
- Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej.
- Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
- Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
- Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową.
- Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
- Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
- Pozostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!
Źródło: Delecta