Logo
Logo
10
Do góry

Biszkoptowy arbuzowiec z truskawkami

Fani deserów biszkoptowych mają się z czego cieszyć – w sieci pojawiają się co raz to nowe przepisy na smakołyki z tym ciastem. Nasza propozycja powinna jednak zainteresować nie tylko amatorów biszkoptu, ponieważ brzmi po prostu pysznie! Czas na biszkoptowy arbuzowiec!

Przepis na biszkoptowy arbuzowiec z truskawkami

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

  • Krem śmietankowy:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
     
  • Masa arbuzowa:
  • 500 g miąższu arbuza (bez pestek)
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym Delecta

  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki maku

  • Masa truskawkowa:
  • 100 g pokrojonych truskawek
  • 1 i 2/3 szklanki wody
  • 1 opakowanie kisielu o smaku truskawkowym Delecta
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny Delecta

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do dwóch białek ubitych na sztywno i żółtek utartych z cukrem, dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  3. Następnie, ubite białka dodajemy za pomocą szpatułki i mieszamy obie masy.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).
  5. Ciemny i wystudzony biszkopt smarujemy kremem śmietankowym.
  6. Do przygotowania kremu należy ubić śmietankę kremówkę z jedną łyżką cukru, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
  7. Na śmietankę wylewamy masę arbuzową, którą przygotowujemy z gotowanym przez 10 minut na niewielkim ogniu miąższem arbuza bez pestek oraz galaretki.
  8. Biszkopt makowy układamy bezpośrednio na masie arbuzowej.
  9. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  10. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
  11. Zrobiony biszkopt smarujemy drugą porcją masy śmietankowej. Na niej układamy pokrojone truskawki i zalewamy masą truskawkową.
  12. Aby przygotować masę, gotujemy szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
  13. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
  14. Pozostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu