Sałatka z awokado i truskawką – idealna na garden party!

Przepis na letnią sałatkę

Hitem każdego garden party będzie sałatka z produktów sezonowych. W czerwcu w menu nie może zabraknąć truskawek. Połączenie ich z awokado i śmietanką sprawi, że lekki posiłek będzie przyjemnie zjeść nawet w bardzo upalny dzień.

Posłuchaj
00:00
12

Przepis na letnią sałatkę

Składniki

  • opakowania sałaty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 20 dojrzałych truskawek
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski.
  2. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Zobacz, jak z pestki wyhodować roślinę!
  3. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki.
  4. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki.
  5. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca.
  6. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki.
  7. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Naturalne nawożenie roślin ozdobnych. Ten minerał działa jak "gąbka"
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści