Logo
Logo
1
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Sałatka z awokado i truskawką – idealna na garden party!

Hitem każdego garden party będzie sałatka z produktów sezonowych. W czerwcu w menu nie może zabraknąć truskawek. Połączenie ich z awokado i śmietanką sprawi, że lekki posiłek będzie przyjemnie zjeść nawet w bardzo upalny dzień.

Przepis na letnią sałatkę

Składniki

  • opakowania sałaty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 20 dojrzałych truskawek
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski.
  2. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Zobacz, jak z pestki wyhodować roślinę!
  3. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki.
  4. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki.
  5. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca.
  6. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki.
  7. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (23)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu