Przepis na letnią sałatkę
Składniki
- opakowania sałaty
- 2 dojrzałe awokado
- 20 dojrzałych truskawek
- 60 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski.
- Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Zobacz, jak z pestki wyhodować roślinę!
- Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki.
- Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki.
- Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca.
- Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki.
- Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.
Smacznego!
Źródło: SM Mlekpol