Sałatka z awokado i truskawką – idealna na garden party!

Przepis na letnią sałatkę

Hitem każdego garden party będzie sałatka z produktów sezonowych. W czerwcu w menu nie może zabraknąć truskawek. Połączenie ich z awokado i śmietanką sprawi, że lekki posiłek będzie przyjemnie zjeść nawet w bardzo upalny dzień.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
12

Przepis na letnią sałatkę

Składniki

  • opakowania sałaty
  • 2 dojrzałe awokado
  • 20 dojrzałych truskawek
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki octu balsamicznego lub śmietanki Łaciatej 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Myjemy sałatę, osuszamy i wrzucamy do miski.
  2. Następnie myjemy awokado, przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę i delikatnie go przekręcamy, aby wyjąć pestkę ze środka. Zobacz, jak z pestki wyhodować roślinę!
  3. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i kroimy awokado w cienkie plasterki.
  4. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy owoce w cienkie plasterki.
  5. Gotowe awokado oraz truskawki dodajemy do sałaty. Rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią orzechy nerkowca.
  6. Prażymy je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmujemy je z patelni i wrzucamy do sałatki.
  7. Doprawiamy ją solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny lub delikatnie kropimy śmietanką.

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Jak wyglądać stylowo tej jesieni? Sprawdź nową kolekcję dla prawdziwej Jesieniary
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści