Przepis na podwójne racuchy truskawkowe
16 mini racuszków / 10 dużych racuchów Czas przygotowania: 3o min
Składniki na ciasto
- 380 g zsiadłego mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- olej
Dodatki
- 250 g truskawek
- 1 garść malin
- 1 garść borówek
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie
- Miksujemy mleko z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z sodą i solą.
- Mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto (1 łyżka – mały, 2 łyżki – duży racuch), zachowując odstępy między placuszkami.
- Po około 2-3 minutach odwracamy i smażymy z drugiej strony.
- W tym czasie blendujemy truskawki na mus.
- Na połowę talerza nakładamy umyte owoce jagodowe, z drugiej strony jogurt wymieszany z miodem, na nim układamy racuchy.
- Podajemy z musem w osobnej miseczce lub polewamy po owocach i placuszkach.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"