Podwójne truskawkowe racuchy – pomysł na owocową przekąskę

podwójne truskawkowe racuchy - pomysł na owocowa przekąskę

Owoce jagodowe mają tę wspaniałą właściwość, że można się nimi delektować o każdej porze roku. Wyśmienicie smakują zerwane prosto z krzaka, sprawdzają się jako gładki mus, który można zapasteryzować i przechowywać w słoikach, a do tego nadają się świetnie do mrożenia. Można je więc wykorzystywać przez 12 miesięcy do podawania z puszystymi racuszkami. Poniżej letnie oblicze racuszków z truskawkami!

Posłuchaj
00:00

Przepis na podwójne racuchy truskawkowe

16 mini racuszków / 10 dużych racuchów Czas przygotowania: 3o min

Składniki na ciasto

  • 380 g zsiadłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej

Dodatki

  • 250 g truskawek
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Miksujemy mleko z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z sodą i solą.
  2. Mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto (1 łyżka – mały, 2 łyżki – duży racuch), zachowując odstępy między placuszkami.
  4. Po około 2-3 minutach odwracamy i smażymy z drugiej strony.
  5. W tym czasie blendujemy truskawki na mus.
  6. Na połowę talerza nakładamy umyte owoce jagodowe, z drugiej strony jogurt wymieszany z miodem, na nim układamy racuchy.
  7. Podajemy z musem w osobnej miseczce lub polewamy po owocach i placuszkach.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Truskawka Fragaria ananassa

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści