Logo
Logo

Podwójne truskawkowe racuchy – pomysł na owocową przekąskę

Owoce jagodowe mają tę wspaniałą właściwość, że można się nimi delektować o każdej porze roku. Wyśmienicie smakują zerwane prosto z krzaka, sprawdzają się jako gładki mus, który można zapasteryzować i przechowywać w słoikach, a do tego nadają się świetnie do mrożenia. Można je więc wykorzystywać przez 12 miesięcy do podawania z puszystymi racuszkami. Poniżej letnie oblicze racuszków z truskawkami!

Przepis na podwójne racuchy truskawkowe

16 mini racuszków / 10 dużych racuchów Czas przygotowania: 3o min

Składniki na ciasto

  • 380 g zsiadłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej

Dodatki

  • 250 g truskawek
  • 1 garść malin
  • 1 garść borówek
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Miksujemy mleko z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z sodą i solą.
  2. Mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy ciasto (1 łyżka – mały, 2 łyżki – duży racuch), zachowując odstępy między placuszkami.
  4. Po około 2-3 minutach odwracamy i smażymy z drugiej strony.
  5. W tym czasie blendujemy truskawki na mus.
  6. Na połowę talerza nakładamy umyte owoce jagodowe, z drugiej strony jogurt wymieszany z miodem, na nim układamy racuchy.
  7. Podajemy z musem w osobnej miseczce lub polewamy po owocach i placuszkach.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl