Przepis na ciasto "Millefeuilles" z truskawkami
Składniki
Na 8 kawałków ciasta:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
Na mus:
- 250 g mascarpone
- 250 g bitej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 6 żółtek jajek
- 1 laska wanilii
- 7 g żelatyny
Do kremu do ciasta:
- 25 cl mleka pełnego
- 1/2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 20 g masła
- 500 g truskawek
Przygotowanie
Przygotuj lub kup ciasto francuskie dzień wcześniej.
Do kremu do ciasta:
- Zagotuj mleko z laską wanilii pół do połowy. Odstaw na 10 minut. Zabiel żółtka cukrem.
- Mleko ponownie zagotuj i polej wybielonymi żółtkami. Dobrze wymieszaj.
- Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
- Zdejmij z ognia, gdy śmietana zgęstnieje.
- Przenieś do chłodnego pojemnika i przykryj plastikową folią stykającą się z jego powierzchnią (zapobiegnie to tworzeniu się skorupy).
Pianka Mascarpone:
- Żelatynę namocz w misce z zimną wodą.
- Zagotuj śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii.
- Zabiel żółtka cukrem.
- Wyjmij laskę wanilii i stopniowo wlewaj śmietankę na zabielane jajka, mieszając je.
- Gotuj mieszaninę w temperaturze 85°C, mieszając.
- Zdejmij z ognia i dodaj odsączoną żelatynę. Dobrze wymieszaj. Gdy śmietana ostygnie, dodaj krem do ciasta i mascarpone.
- Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie bardzo gładka. Odstaw w chłodne miejsce.
- Z ciasta francuskiego wytnij 16 prostokątów o wymiarach 3 cm na 12 cm (grubość 1 cm).
- Nakłuj widelcem i gotuj przez 5 minut w maszynie do panini.
Sposób podania:
- Połowę truskawek pokrój w kostkę, zachowując pozostałe bez usuwania szypułek.
- Za pomocą worka do nadziewania umieść krem na środku wafla. Na środek połóż kilka kawałków truskawek i przykryj śmietaną. Zamknij drugą warstwą.
- Po ułożeniu całych truskawek na krawędzi kremu ułóż millefeuilles pionowo.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |