Ciasto "Millefeuilles" z truskawkami – wykwintny deser!

ciasto Millefeuilles z truskawkami - fot. CuTE

Ciasto "Millefeuilles" z truskawkami przypadnie do gustu każdemu, kto w kuchni szuka różnorodności i lubi eksperymentować. Ten deser nie może nie smakować! 

Posłuchaj
00:00
13

Przepis na ciasto "Millefeuilles" z truskawkami

Składniki

Na 8 kawałków ciasta:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego


Na mus:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g bitej śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 6 żółtek jajek
  • 1 laska wanilii
  • 7 g żelatyny


Do kremu do ciasta:

  • 25 cl mleka pełnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 500 g truskawek 

Przygotowanie 

Przygotuj lub kup ciasto francuskie dzień wcześniej.

Do kremu do ciasta:

  1. Zagotuj mleko z laską wanilii pół do połowy. Odstaw na 10 minut. Zabiel żółtka cukrem.
  2. Mleko ponownie zagotuj i polej wybielonymi żółtkami. Dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
  4. Zdejmij z ognia, gdy śmietana zgęstnieje.
  5. Przenieś do chłodnego pojemnika i przykryj plastikową folią stykającą się z jego powierzchnią (zapobiegnie to tworzeniu się skorupy). 


Pianka Mascarpone:

  1. Żelatynę namocz w misce z zimną wodą.
  2. Zagotuj śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii.
  3. Zabiel żółtka cukrem.
  4. Wyjmij laskę wanilii i stopniowo wlewaj śmietankę na zabielane jajka, mieszając je.
  5. Gotuj mieszaninę w temperaturze 85°C, mieszając.
  6. Zdejmij z ognia i dodaj odsączoną żelatynę. Dobrze wymieszaj. Gdy śmietana ostygnie, dodaj krem ​​do ciasta i mascarpone.
  7. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie bardzo gładka. Odstaw w chłodne miejsce.
  8. Z ciasta francuskiego wytnij 16 prostokątów o wymiarach 3 cm na 12 cm (grubość 1 cm).
  9. Nakłuj widelcem i gotuj przez 5 minut w maszynie do panini.


Sposób podania:
 

  1. Połowę truskawek pokrój w kostkę, zachowując pozostałe bez usuwania szypułek.
  2. Za pomocą worka do nadziewania umieść krem ​​​​na środku wafla. Na środek połóż kilka kawałków truskawek i przykryj śmietaną. Zamknij drugą warstwą.
  3. Po ułożeniu całych truskawek na krawędzi kremu ułóż millefeuilles pionowo.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści