Logo
Logo
11
Okazje

Najsmaczniejsze odmiany truskawek

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców uprawianych w przydomowych ogródkach. Ich słodki smak i soczysty miąższ sprawiają, że są chętnie zjadane zarówno w formie świeżej, jak i przetworów, czy deserów. Jednak, aby faktycznie cieszyły zmysły wspaniałym aromatem, warto wybrać odmianę, która będzie idealnie dopasowana do naszych upodobań i celów, do jakich chcemy wykorzystać te niesamowite owoce. Jakie odmiany truskawek warto uprawiać w ogródku?

 

Odmiany, które są dostępne w Polsce i z powodzeniem można uprawiać w ogródku, dzielone są zazwyczaj na odmiany wczesne i późne. Takie, które owocują raz i te, owocujące nawet 4 razy w ciągu roku. Warto wybierać te odmiany, które są odporne na choroby i szkodniki, a więc są łatwiejsze w uprawie, nie wymagają stosowania dużej ilości środków i nawozów oraz dają obfite plony. Ze względu na przeznaczenie, truskawki deserowetruskawki na przetwory.

Najsmaczniejsze odmiany truskawek: truskawki deserowe

Honeoye – niezwykle popularna, amerykańska odmiana, która idealnie nadaje się do spożywania na świeżo oraz jako dodatek do deserów. Posiada liczne owoce, które dojrzewają jednocześnie. Ciemnoczerwony kolor i intensywny smak oraz aromat sprawiają, że ta odmiana truskawek nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje. Mało odporna na choroby systemu korzeniowego, ale wykazuje odporność na szarą pleśń. Owoce stosunkowo trwałe, co ułatwia ich transport i przechowywanie.

Kama bardzo wczesna odmiana, która odznacza się dużymi owocami, które pod koniec sezonu są drobniejsze. Wykazuje dużą odporność na niskie temperatury i choroby liście, ale nie jest odporna na szarą pleśń, a owoce są delikatne i miękkie.

Onebor (znana również pod nazwą Marmolada) – owoce dojrzewają w czerwcu i odznaczają się większą niż u innych odmian wielkością. Sztywne łodygi, utrzymują owoce w górze, dzięki czemu zbiór jest łatwiejszy, a truskawki są czyste i chronione przed gniciem. Owoce dobrze znoszą przechowywanie i transport.

Elsantapopularna odmiana deserowa, która ma duże, twarde owoce o jasnoczerwonej barwie i silnym połysku. Truskawki mają niezwykły smak o delikatnym aromacie malin. Odznacza się dużą plennością, pozwalając pozyskać znaczną ilość owoców. Odmiana ta słabo znosi niskie temperatury, dlatego niezbędne jest jej okrywanie w trakcie zimy. Odporna na szarą pleśń, ale podatna na mączniaka prawdziwego truskawki.

Ostaraodmiana, która powtarza owocowanie: wiosną oraz od lipca aż do pierwszych przymrozków. Odporna na niskie temperatury oraz większość szkodników. Bardzo łatwa w uprawie, a jednocześnie wydajna. Niezwykle smaczna o delikatnym posmaku poziomki.

Które odmiany truskawek nadają się na przetwory?

Pandoracharakteryzuje się dużymi owocami o słodko-winnym smaku i aromacie. Owoce pojawiają się pod koniec czerwca. Wykazuje dużą odporność na mróz, choroby grzybowe oraz choroby systemów korzeniowych. Średnio odporna na szarą pleśń. Dzięki temu jest prosta w uprawie nawet dla początkujących ogrodników.

Dukatstara odmiana, która jest odporna mróz, szarą pleśń i choroby systemu korzeniowego. Daje dużo owoców, które są duże w pięknym, ciemnoczerwonym kolorze. Doskonała do przetworów i na mrożonki.

Malinówki (nazywane również murzynkami lub purpuratkami) – posiada owoce o ciemnej, wiśniowej barwie i wspaniałym, słodkim smaku. Doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory. Odporna na susze, mrozy, choroby systemu korzeniowego oraz wiele szkodników. W trakcie nadmiernej wilgotności ma niską odporność na szarą pleśń.

Uniwersalne odmiany truskawek – do deserów i przetworów

Polka – holenderska odmiana, która zyskała ogromną popularność w Polsce. Duże, mięsiste owoce w kształcie stożka mają niezwykle słodki i soczysty miąższ. Dodatkowo truskawki mają piękną, intensywnie czerwoną barwę. Doskonała do jedzenia na surowo, do deserów, przetworów i do mrożenia.

Kent – bardzo słodkie owoce, które idealnie nadają się do spożywania na świeżo, do deserów i do przetwórstwa. Odmiana odporna na niskie temperatury i średnio wrażliwa na szarą pleśń. zdarza się, że owocowanie powtarza się jesienią. Idealna do uprawy zarówno na dużych plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: pasja1000 / Pixabay

Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu