Najsmaczniejsze odmiany truskawek: deserowe i na przetwory

Najsmaczniejsze odmiany truskawek - fot. pasja1000 - Pixabay

Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców uprawianych w przydomowych ogródkach. Ich słodki smak i soczysty miąższ sprawiają, że są chętnie zjadane zarówno w formie świeżej, jak i przetworów, czy deserów. Jednak, aby faktycznie cieszyły zmysły wspaniałym aromatem, warto wybrać odmianę, która będzie idealnie dopasowana do naszych upodobań i celów, do jakich chcemy wykorzystać te niesamowite owoce. Jakie odmiany truskawek warto uprawiać w ogródku?

Posłuchaj
00:00
24
Spis treści
Jakie odmiany truskawek są deserowe? Jakie odmiany truskawek najlepiej nadają się na przetwory? Uniwersalne odmiany truskawek – do deserów i przetworów

Najsmaczniejsze odmiany truskawek

Odmiany truskawek, które są dostępne w Polsce i z powodzeniem można uprawiać w ogródku, dzielone są zazwyczaj na odmiany wczesne i późne. Takie, które owocują raz i te, owocujące nawet 4 razy w ciągu roku. Warto wybierać te odmiany, które są odporne na choroby i szkodniki, a więc są łatwiejsze w uprawie, nie wymagają stosowania dużej ilości środków i nawozów oraz dają obfite plony. Ze względu na przeznaczenie, truskawki deserowetruskawki na przetwory.

Truskawki deserowe

Honeoye
Niezwykle popularna, amerykańska odmiana, która idealnie nadaje się do spożywania na świeżo oraz jako dodatek do deserów. Posiada liczne owoce, które dojrzewają jednocześnie. Ciemnoczerwony kolor i intensywny smak oraz aromat sprawiają, że ta odmiana truskawek nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje. Mało odporna na choroby systemu korzeniowego, ale wykazuje odporność na szarą pleśń. Owoce stosunkowo trwałe, co ułatwia ich transport i przechowywanie.

Kama
Bardzo wczesna odmiana, która odznacza się dużymi owocami, które pod koniec sezonu są drobniejsze.
Wykazuje dużą odporność na niskie temperatury i choroby liście, ale nie jest odporna na szarą pleśń, a owoce są delikatne i miękkie.

Onebor (znana również pod nazwą Marmolada)
Owoce dojrzewają w czerwcu i odznaczają się większą niż u innych odmian wielkością. Sztywne łodygi, utrzymują owoce w górze, dzięki czemu zbiór jest łatwiejszy, a truskawki są czyste i chronione przed gniciem. Owoce dobrze znoszą przechowywanie i transport.

Elsanta
Popularna odmiana deserowa, która ma duże, twarde owoce o jasnoczerwonej barwie i silnym połysku. Truskawki mają niezwykły smak o delikatnym aromacie malin. Odznacza się dużą plennością, pozwalając pozyskać znaczną ilość owoców.
Odmiana ta słabo znosi niskie temperatury, dlatego niezbędne jest jej okrywanie w trakcie zimy. Odporna na szarą pleśń, ale podatna na mączniaka prawdziwego truskawki.

Ostara
Odmiana, która powtarza owocowanie: wiosną oraz od lipca aż do pierwszych przymrozków. Odporna na niskie temperatury oraz większość szkodników. Bardzo łatwa w uprawie, a jednocześnie wydajna. Niezwykle smaczna o delikatnym posmaku poziomki.

Truskawki na przetwory

Pandora
Charakteryzuje się dużymi owocami o słodko-winnym smaku i aromacie. Owoce pojawiają się pod koniec czerwca. Wykazuje dużą odporność na mróz, choroby grzybowe oraz choroby systemów korzeniowych. Średnio odporna na szarą pleśń. Dzięki temu jest prosta w uprawie nawet dla początkujących ogrodników.

Dukat
Staara odmiana, która jest odporna mróz, szarą pleśń i choroby systemu korzeniowego. Daje dużo owoców, które są duże w pięknym, ciemnoczerwonym kolorze. Doskonała do przetworów i na mrożonki.

Malinówki (nazywane również murzynkami lub purpuratkami)
Posiada owoce o ciemnej, wiśniowej barwie i wspaniałym, słodkim smaku. Doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory. Odporna na susze, mrozy, choroby systemu korzeniowego oraz wiele szkodników. W trakcie nadmiernej wilgotności ma niską odporność na szarą pleśń.

Uniwersalne odmiany truskawek – do deserów i przetworów

Polka
Holenderska odmiana, która zyskała ogromną popularność w Polsce. Duże, mięsiste owoce w kształcie stożka mają niezwykle słodki i soczysty miąższ. Dodatkowo truskawki mają piękną, intensywnie czerwoną barwę. Doskonała do jedzenia na surowo, do deserów, przetworów i do mrożenia.

Kent
Bardzo słodkie owoce, które idealnie nadają się do spożywania na świeżo, do deserów i do przetwórstwa. Odmiana odporna na niskie temperatury i średnio wrażliwa na szarą pleśń. zdarza się, że owocowanie powtarza się jesienią. Idealna do uprawy zarówno na dużych plantacjach, jak i w przydomowych ogródkach.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: pasja1000 / Pixabay

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści