Logo
Logo

Sałatka z truskawkami – pełnia lata na twoim talerzu!

Sałatka z truskawkami to świetne danie na lekką przekąskę, deser lub kolację przy świecach. Posmakuje każdemu, kto nie wyobraża sobie początku lata bez truskawek. Do tego pomidorki koktajlowe, francuski ser i przepis na wakacyjną ucztę gotowy! 

Przepis na sałatkę z truskawkami

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku lub rukoli
  • 150 g truskawek przekrojonych na pół
  • 100 g "niebieskiego" francuskiego sera w kostkach
  • 1 awokado, pokrojone na małe kawałki
  • Żółte pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
  • Pestki dyni, orzeszki pinii

Sos

  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

Sos

  1. Zmiksuj truskawki w blenderze.
  2. Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.

Sałata

  1. Na łóżeczku z młodego szpinaku ułóż truskawki, awokado, pomidory i ser.
  2. Posyp nasionami.
  3. Polej sałatkę odrobiną truskawkowego sosu vinaigrette. 

Smacznego!

 

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

 

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (30)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl