Przepis na sałatkę z truskawkami
Składniki
- 1 opakowanie szpinaku lub rukoli
- 150 g truskawek przekrojonych na pół
- 100 g "niebieskiego" francuskiego sera w kostkach
- 1 awokado, pokrojone na małe kawałki
- Żółte pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
- Pestki dyni, orzeszki pinii
Sos
- 100 g truskawek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie
Sos
- Zmiksuj truskawki w blenderze.
- Dodaj ocet i dobrze wymieszaj.
Sałata
- Na łóżeczku z młodego szpinaku ułóż truskawki, awokado, pomidory i ser.
- Posyp nasionami.
- Polej sałatkę odrobiną truskawkowego sosu vinaigrette.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |