Logo
Logo

Marynowana brukselka – pyszna przekąska na zimę!

Brukselkę można podawać w najrozmaitszych postaciach: gotowaną z masłem i z przyrumienioną bułeczką, jako zupę brukselkową, brukselkowe purée, a nawet brukselkową tartę. Warto też poeksperymentować i brukselkowe purée wykorzystać do zrobienia ziemniaczanych kopytek. Ale by zachować zielone kapustki na okres jesienno-zimowy, trzeba je zamarynować. Będą doskonałym dodatkiem do ciepłych i zimnych dań.

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, to roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści, a w kolejnym dopiero rośnie do góry wytwarzając w kątach liści jadalne główki. Osiąga wówczas 0,5-1 m wysokości. Brukselka należy do rodziny kapustowatych, dlatego główki mają taką budowę, jak kapusta – składają się z ciasno przylegających do siebie listków.

W ogrodzie brukselkę uprawia się z rozsady, którą do gruntu należy posadzić w maju lub na początku czerwca. Roślina wymaga żyznego i zasobnego w składniki pokarmowe podłoża o odczynie obojętnym, słonecznego stanowiska oraz nawożenia i podlewania. Gdy główki się już zawiążą i osiągną ok. 2 cm średnicy, trzeba ściąć wierzchołek pędu rośliny (czyli przeprowadzić tzw. ogławianie). Dzięki temu główki będą się lepiej i równomiernie powiększać.

Co zawiera brukselka

  • witaminy (A, z grupy B, C, E, K);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor).

kapusta brukselska
Fot. annetteJO/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na marynowaną brukselkę

  • Kilka garści brukselki wrzucić do osolonego wrzątku.
  • Gotować ok. 5 minut, żeby pozbyć się goryczki.
  • Odcedzić i włożyć do słoiczka.
  • Przygotować marynatę – zagotować szklankę wody z ¼ szklanki octu, dwiema szczyptami soli i dwiema łyżeczkami cukru, zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Pod koniec gotowania marynaty dodać kilka szalotek, kilka kawałków czerwonej papryki i łyżeczkę suszonego koperku.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Marynowana brukselka – pyszna przekąska na zimę!
Marynowana brukselka – pyszna przekąska na zimę!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl