Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
37
Do góry

Marynowana brukselka

Brukselkę można podawać w najrozmaitszych postaciach: gotowaną z masłem i z przyrumienioną bułeczką, jako zupę brukselkową, brukselkowe purée, a nawet brukselkową tartę. Warto też poeksperymentować i brukselkowe purée wykorzystać do zrobienia ziemniaczanych kopytek. Ale by zachować zielone kapustki na okres jesienno-zimowy, trzeba je zamarynować. Będą doskonałym dodatkiem do ciepłych i zimnych dań.

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, to roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści, a w kolejnym dopiero rośnie do góry wytwarzając w kątach liści jadalne główki. Osiąga wówczas 0,5-1 m wysokości. Brukselka należy do rodziny kapustowatych, dlatego główki mają taką budowę, jak kapusta – składają się z ciasno przylegających do siebie listków.

W ogrodzie brukselkę uprawia się z rozsady, którą do gruntu należy posadzić w maju lub na początku czerwca. Roślina wymaga żyznego i zasobnego w składniki pokarmowe podłoża o odczynie obojętnym, słonecznego stanowiska oraz nawożenia i podlewania. Gdy główki się już zawiążą i osiągną ok. 2 cm średnicy, trzeba ściąć wierzchołek pędu rośliny (czyli przeprowadzić tzw. ogławianie). Dzięki temu główki będą się lepiej i równomiernie powiększać.

Co zawiera brukselka

  • witaminy (A, z grupy B, C, E, K);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor).

kapusta brukselska

Fot. annetteJO/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na marynowaną brukselkę

  • Kilka garści brukselki wrzucić do osolonego wrzątku.
  • Gotować ok. 5 minut, żeby pozbyć się goryczki.
  • Odcedzić i włożyć do słoiczka.
  • Przygotować marynatę – zagotować szklankę wody z ¼ szklanki octu, dwiema szczyptami soli i dwiema łyżeczkami cukru, zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Pod koniec gotowania marynaty dodać kilka szalotek, kilka kawałków czerwonej papryki i łyżeczkę suszonego koperku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu