Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, to roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści, a w kolejnym dopiero rośnie do góry wytwarzając w kątach liści jadalne główki. Osiąga wówczas 0,5-1 m wysokości. Brukselka należy do rodziny kapustowatych, dlatego główki mają taką budowę, jak kapusta – składają się z ciasno przylegających do siebie listków.
W ogrodzie brukselkę uprawia się z rozsady, którą do gruntu należy posadzić w maju lub na początku czerwca. Roślina wymaga żyznego i zasobnego w składniki pokarmowe podłoża o odczynie obojętnym, słonecznego stanowiska oraz nawożenia i podlewania. Gdy główki się już zawiążą i osiągną ok. 2 cm średnicy, trzeba ściąć wierzchołek pędu rośliny (czyli przeprowadzić tzw. ogławianie). Dzięki temu główki będą się lepiej i równomiernie powiększać.
Co zawiera brukselka
- witaminy (A, z grupy B, C, E, K);
- błonnik;
- kwas foliowy;
- sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor).
Przepis na marynowaną brukselkę
- Kilka garści brukselki wrzucić do osolonego wrzątku.
- Gotować ok. 5 minut, żeby pozbyć się goryczki.
- Odcedzić i włożyć do słoiczka.
- Przygotować marynatę – zagotować szklankę wody z ¼ szklanki octu, dwiema szczyptami soli i dwiema łyżeczkami cukru, zielem angielskim i listkiem laurowym.
- Pod koniec gotowania marynaty dodać kilka szalotek, kilka kawałków czerwonej papryki i łyżeczkę suszonego koperku.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka