Marynowana brukselka – pyszna przekąska na zimę!

Marynowana Brukselka Fot. Barbara Walicka

Brukselkę można podawać w najrozmaitszych postaciach: gotowaną z masłem i z przyrumienioną bułeczką, jako zupę brukselkową, brukselkowe purée, a nawet brukselkową tartę. Warto też poeksperymentować i brukselkowe purée wykorzystać do zrobienia ziemniaczanych kopytek. Ale by zachować zielone kapustki na okres jesienno-zimowy, trzeba je zamarynować. Będą doskonałym dodatkiem do ciepłych i zimnych dań.

Posłuchaj
00:00
39

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, to roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści, a w kolejnym dopiero rośnie do góry wytwarzając w kątach liści jadalne główki. Osiąga wówczas 0,5-1 m wysokości. Brukselka należy do rodziny kapustowatych, dlatego główki mają taką budowę, jak kapusta – składają się z ciasno przylegających do siebie listków.

W ogrodzie brukselkę uprawia się z rozsady, którą do gruntu należy posadzić w maju lub na początku czerwca. Roślina wymaga żyznego i zasobnego w składniki pokarmowe podłoża o odczynie obojętnym, słonecznego stanowiska oraz nawożenia i podlewania. Gdy główki się już zawiążą i osiągną ok. 2 cm średnicy, trzeba ściąć wierzchołek pędu rośliny (czyli przeprowadzić tzw. ogławianie). Dzięki temu główki będą się lepiej i równomiernie powiększać.

Co zawiera brukselka

  • witaminy (A, z grupy B, C, E, K);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor).

kapusta brukselska
Fot. annetteJO/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na marynowaną brukselkę

  • Kilka garści brukselki wrzucić do osolonego wrzątku.
  • Gotować ok. 5 minut, żeby pozbyć się goryczki.
  • Odcedzić i włożyć do słoiczka.
  • Przygotować marynatę – zagotować szklankę wody z ¼ szklanki octu, dwiema szczyptami soli i dwiema łyżeczkami cukru, zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Pod koniec gotowania marynaty dodać kilka szalotek, kilka kawałków czerwonej papryki i łyżeczkę suszonego koperku.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści