Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
39
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Marynowana brukselka – pyszna przekąska na zimę!

Brukselkę można podawać w najrozmaitszych postaciach: gotowaną z masłem i z przyrumienioną bułeczką, jako zupę brukselkową, brukselkowe purée, a nawet brukselkową tartę. Warto też poeksperymentować i brukselkowe purée wykorzystać do zrobienia ziemniaczanych kopytek. Ale by zachować zielone kapustki na okres jesienno-zimowy, trzeba je zamarynować. Będą doskonałym dodatkiem do ciepłych i zimnych dań.

 

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, to roślina dwuletnia – w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę liści, a w kolejnym dopiero rośnie do góry wytwarzając w kątach liści jadalne główki. Osiąga wówczas 0,5-1 m wysokości. Brukselka należy do rodziny kapustowatych, dlatego główki mają taką budowę, jak kapusta – składają się z ciasno przylegających do siebie listków.

W ogrodzie brukselkę uprawia się z rozsady, którą do gruntu należy posadzić w maju lub na początku czerwca. Roślina wymaga żyznego i zasobnego w składniki pokarmowe podłoża o odczynie obojętnym, słonecznego stanowiska oraz nawożenia i podlewania. Gdy główki się już zawiążą i osiągną ok. 2 cm średnicy, trzeba ściąć wierzchołek pędu rośliny (czyli przeprowadzić tzw. ogławianie). Dzięki temu główki będą się lepiej i równomiernie powiększać.

Co zawiera brukselka

  • witaminy (A, z grupy B, C, E, K);
  • błonnik;
  • kwas foliowy;
  • sole mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor).

kapusta brukselska

Fot. annetteJO/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na marynowaną brukselkę

  • Kilka garści brukselki wrzucić do osolonego wrzątku.
  • Gotować ok. 5 minut, żeby pozbyć się goryczki.
  • Odcedzić i włożyć do słoiczka.
  • Przygotować marynatę – zagotować szklankę wody z ¼ szklanki octu, dwiema szczyptami soli i dwiema łyżeczkami cukru, zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Pod koniec gotowania marynaty dodać kilka szalotek, kilka kawałków czerwonej papryki i łyżeczkę suszonego koperku.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu