Brukselka to jedno z tych warzyw, do których trzeba dorosnąć. Dla wielu osób brukselka pozostaje spożywczym koszmarem z czasów dzieciństwa, lecz całkiem niesłusznie. To kapitalny sposób na wzbogacenie swojego zimowego menu, grunt, by wiedzieć, jak ją umiejętnie przyrządzić.
Okrągłe brukselki, przypominające kapustę w wersji mini, smakują wybornie, lecz tym, co może do nich zniechęcać, jest charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć? Brukselkę należy gotować krótko i bez pokrywki. Do wody można dodać odrobinę mleka, by wyeliminować ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku. Prawda, że instrukcja obsługi brukselki nie jest skomplikowana? Można więc z dużą pewnością siebie zabierać się za gotowanie. Warzywo doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup jarzynowych i w takim wydaniu jest najczęściej jadana. Pora na urozmaicenie!
Przepis na sałatkę z brukselką i kaszą na ciepło
Składniki
- 100 g kaszy gryczanej
- 300 g świeżej brukselki
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr
- 1 cebulka dymka
- 100 g czerwonych winogron
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
- Przygotuj kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
- Obierz brukselkę na pojedyncze listki, a następnie umyj je oraz winogrona.
- Kulki owocu poprzekrawaj na pół.
- Cebulę dymkę pokrój w plasterki.
- Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim dymkę i listki brukselki. Gotowe, przełóż do miski.
- Opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr połącz z trzema łyżkami wody i olejem.
- Na koniec wymieszaj kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, winogronami oraz brukselką.
Smacznego!
Źródło: Knorr