Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
12
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Sałatka z brukselką na ciepło – ten smak Cię zaskoczy!

Gotowi na kulinarne eksperymenty z brukselką w roli głównej? Polecamy spróbować sałatki na ciepło z brukselką – to przepis idealny na start, by przekonać się do smaku warzywa i docenić wszystkie jego walory.

 

Brukselka to jedno z tych warzyw, do których trzeba dorosnąć. Dla wielu osób brukselka pozostaje spożywczym koszmarem z czasów dzieciństwa, lecz całkiem niesłusznie. To kapitalny sposób na wzbogacenie swojego zimowego menu, grunt, by wiedzieć, jak ją umiejętnie przyrządzić.

Okrągłe brukselki, przypominające kapustę w wersji mini, smakują wybornie, lecz tym, co może do nich zniechęcać, jest charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć? Brukselkę należy gotować krótko i bez pokrywki. Do wody można dodać odrobinę mleka, by wyeliminować ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku. Prawda, że instrukcja obsługi brukselki nie jest skomplikowana? Można więc z dużą pewnością siebie zabierać się za gotowanie. Warzywo doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup jarzynowych i w takim wydaniu jest najczęściej jadana. Pora na urozmaicenie!

Przepis na sałatkę z brukselką i kaszą na ciepło

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 g świeżej brukselki
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr
  • 1 cebulka dymka
  • 100 g czerwonych winogron
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Przygotuj kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  2. Obierz brukselkę na pojedyncze listki, a następnie umyj je oraz winogrona.
  3. Kulki owocu poprzekrawaj na pół.
  4. Cebulę dymkę pokrój w plasterki.
  5. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim dymkę i listki brukselki. Gotowe, przełóż do miski.
  6. Opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr połącz z trzema łyżkami wody i olejem.
  7. Na koniec wymieszaj kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, winogronami oraz brukselką.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT