Sałatka z brukselką na ciepło – ten smak Cię zaskoczy!

Przepis na sałatkę z brukselką i kaszą na ciepło

Gotowi na kulinarne eksperymenty z brukselką w roli głównej? Polecamy spróbować sałatki na ciepło z brukselką – to przepis idealny na start, by przekonać się do smaku warzywa i docenić wszystkie jego walory.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
12

Brukselka to jedno z tych warzyw, do których trzeba dorosnąć. Dla wielu osób brukselka pozostaje spożywczym koszmarem z czasów dzieciństwa, lecz całkiem niesłusznie. To kapitalny sposób na wzbogacenie swojego zimowego menu, grunt, by wiedzieć, jak ją umiejętnie przyrządzić.

Okrągłe brukselki, przypominające kapustę w wersji mini, smakują wybornie, lecz tym, co może do nich zniechęcać, jest charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć? Brukselkę należy gotować krótko i bez pokrywki. Do wody można dodać odrobinę mleka, by wyeliminować ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku. Prawda, że instrukcja obsługi brukselki nie jest skomplikowana? Można więc z dużą pewnością siebie zabierać się za gotowanie. Warzywo doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup jarzynowych i w takim wydaniu jest najczęściej jadana. Pora na urozmaicenie!

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na sałatkę z brukselką i kaszą na ciepło

Składniki

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 g świeżej brukselki
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr
  • 1 cebulka dymka
  • 100 g czerwonych winogron
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Przygotuj kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
  2. Obierz brukselkę na pojedyncze listki, a następnie umyj je oraz winogrona.
  3. Kulki owocu poprzekrawaj na pół.
  4. Cebulę dymkę pokrój w plasterki.
  5. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim dymkę i listki brukselki. Gotowe, przełóż do miski.
  6. Opakowanie Sosu sałatkowego Zioła ogrodowe Knorr połącz z trzema łyżkami wody i olejem.
  7. Na koniec wymieszaj kaszę gryczaną z sosem sałatkowym, winogronami oraz brukselką.

Smacznego!

Źródło: Knorr


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Brukselka / Kapusta brukselska Brassica oleracea var. gemmifera

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści