Przepis na tartę z winogronami
Składniki
- 4 filiżanki połówek winogron stołowych
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- Dwa cienkie kawałki rozwałkowanego ciasta
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- W rozgrzanym dużym rondlu wymieszaj winogrona, cukier i cynamon. Odstaw na 15 minut.
- Połącz skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę; wymieszaj z mieszanką winogron.
- Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia.
- Wyłóż ciasto do foremki. Wlej mieszankę winogron na spód. Polej masłem. Luźno przykryj krawędzie folią.
- Piecz w 425° przez 20 minut. Zmniejsz ogień do 350°, zdejmij folię i piecz jeszcze 30-35 minut, aż skórka się zarumieni.
- Schłodź na drucianej podstawce.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |