Logo
Logo

Tarta z winogronami – pożywny i zdrowy deser!

Tarta z winogronami to idealne danie dla wszystkich amatorów ciast i owoców. Już jeden kęs wystarczy, by zakochać się w tym przepisie bez pamięci! 

Przepis na tartę z winogronami 

Składniki 

  • 4 filiżanki połówek winogron stołowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • Dwa cienkie kawałki rozwałkowanego ciasta
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. W rozgrzanym dużym rondlu wymieszaj winogrona, cukier i cynamon. Odstaw na 15 minut.
  2. Połącz skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę; wymieszaj z mieszanką winogron.
  3. Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia.
  4. Wyłóż ciasto do foremki. Wlej mieszankę winogron na spód. Polej masłem. Luźno przykryj krawędzie folią.
  5. Piecz w 425° przez 20 minut. Zmniejsz ogień do 350°, zdejmij folię i piecz jeszcze 30-35 minut, aż skórka się zarumieni.
  6. Schłodź na drucianej podstawce. 

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

 

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl