Tarta z winogronami – pożywny i zdrowy deser!

tarta z winogronami - fot. CuTE

Tarta z winogronami to idealne danie dla wszystkich amatorów ciast i owoców. Już jeden kęs wystarczy, by zakochać się w tym przepisie bez pamięci! 

Posłuchaj
00:00

Przepis na tartę z winogronami 

Składniki 

  • 4 filiżanki połówek winogron stołowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • Dwa cienkie kawałki rozwałkowanego ciasta
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

  1. W rozgrzanym dużym rondlu wymieszaj winogrona, cukier i cynamon. Odstaw na 15 minut.
  2. Połącz skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę; wymieszaj z mieszanką winogron.
  3. Doprowadź do wrzenia; gotuj i mieszaj przez 2 minuty lub do zgęstnienia.
  4. Wyłóż ciasto do foremki. Wlej mieszankę winogron na spód. Polej masłem. Luźno przykryj krawędzie folią.
  5. Piecz w 425° przez 20 minut. Zmniejsz ogień do 350°, zdejmij folię i piecz jeszcze 30-35 minut, aż skórka się zarumieni.
  6. Schłodź na drucianej podstawce. 

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

 

Tematy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery