Logo
Logo

Faszerowane bakłażany – lekki i wyszukany obiad!

Faszerowane bakłażany to przepis na zdrowy i sycący obiad, który spodoba się zarówno fanom mięsnych smaków, jak i miłośnikom warzyw. Kto raz go przyrządzi, ten z pewnością będzie do niego wracał!

Przepis na faszerowane bakłażany

Składniki

  • 4 małe bakłażany
  • 300 gr mielonego mięsa wołowego
  • 1 mała cebula
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 obrany i pokrojony pomidor
  • Sól
  • Pieprz
  • Tarty ser
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Na początek oczyść bakłażany i pokrój je wzdłuż na pół. Posyp solą i odstaw.
  2. Piecz bakłażany w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek w temperaturze 180°C przez 10-15 min.
  3. Miękką i ugotowaną część opróżnij łyżeczką, aby zrobić miejsce na nadzienie (zachowaj miękką i ugotowaną część bakłażana). 
  4. Podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z posiekanym czosnkiem i zawartością już posiekanych bakłażanów.
  5. Podsmaż mięso, aż się zrumieni.
  6. Dodaj pomidora, sól i pieprz i zredukuj płyn. Włóż łyżkę startego sera i wymieszaj. Usuń z ognia.
  7. Nadziewaj bakłażany, obsyp dużą ilością startego sera i piecz w piekarniku przez kilka minut na złoty kolor. 

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

 

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (18)
Twoja strona ogrodu