Przepis na faszerowane bakłażany
Składniki
- 4 małe bakłażany
- 300 gr mielonego mięsa wołowego
- 1 mała cebula
- 2 pokrojone ząbki czosnku
- 1 obrany i pokrojony pomidor
- Sól
- Pieprz
- Tarty ser
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Na początek oczyść bakłażany i pokrój je wzdłuż na pół. Posyp solą i odstaw.
- Piecz bakłażany w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek w temperaturze 180°C przez 10-15 min.
- Miękką i ugotowaną część opróżnij łyżeczką, aby zrobić miejsce na nadzienie (zachowaj miękką i ugotowaną część bakłażana).
- Podsmaż posiekaną cebulę na oliwie z posiekanym czosnkiem i zawartością już posiekanych bakłażanów.
- Podsmaż mięso, aż się zrumieni.
- Dodaj pomidora, sól i pieprz i zredukuj płyn. Włóż łyżkę startego sera i wymieszaj. Usuń z ognia.
- Nadziewaj bakłażany, obsyp dużą ilością startego sera i piecz w piekarniku przez kilka minut na złoty kolor.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |