Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym – obiad idealny!

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Bakłażany smakują najlepiej po upieczeniu, a jeśli dodasz do nich mięso mielone, stworzysz idealne połączenie. Z nutką pomidorowego sosu stworzą idealny obiad, który zachwyci całą Twoją rodzinę. Są pyszne!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
11

Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki (4 porcje)

  • bakłażan - 2 średnie sztuki
  • cebula - 1 duża sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone z indyka - 400 g
  • sól i pieprz
  • do smaku słodka papryka - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • parmezan - 40 g startego
  • bazylia - garść listków
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Bakłażany ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 minut, aż będą miękkie.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, 2 ząbki posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę z czosnkiem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Smaż, cały czas mieszając i rozbijając łyżką mięso na mniejsze kawałki. Gdy zmieni kolor dodaj do niego koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. Upieczone bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wyjmij przy pomocy łyżki zostawiając margines szerokości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i przełóż do sosu mięsnego razem z porwanymi w dłoniach listkami bazylii. Napełnij tak przygotowanym farszem połówki bakłażana.
  4. Przecier pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  5. Na sosie ułóż połówki nafaszerowanego bakłażana. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj posypany listkami bazylii.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści