Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym – obiad idealny!

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Bakłażany smakują najlepiej po upieczeniu, a jeśli dodasz do nich mięso mielone, stworzysz idealne połączenie. Z nutką pomidorowego sosu stworzą idealny obiad, który zachwyci całą Twoją rodzinę. Są pyszne!

Posłuchaj
00:00
11

Przepis na bakłażany faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki (4 porcje)

  • bakłażan - 2 średnie sztuki
  • cebula - 1 duża sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone z indyka - 400 g
  • sól i pieprz
  • do smaku słodka papryka - 1 łyżeczka
  • oregano - 1 łyżeczka
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • parmezan - 40 g startego
  • bazylia - garść listków
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie

  1. Bakłażany ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Posmaruj je oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 minut, aż będą miękkie.
  2. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, 2 ząbki posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na niego cebulę z czosnkiem. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodaj mięso mielone, dopraw słodką papryką, oregano, solą i pieprzem. Smaż, cały czas mieszając i rozbijając łyżką mięso na mniejsze kawałki. Gdy zmieni kolor dodaj do niego koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 2 minuty.
  3. Upieczone bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Miąższ wyjmij przy pomocy łyżki zostawiając margines szerokości ok. 1 cm. Miąższ posiekaj i przełóż do sosu mięsnego razem z porwanymi w dłoniach listkami bazylii. Napełnij tak przygotowanym farszem połówki bakłażana.
  4. Przecier pomidorowy wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  5. Na sosie ułóż połówki nafaszerowanego bakłażana. Posyp startym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez 15 minut. Podawaj posypany listkami bazylii.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bakłażan / Psianka podłużna Solanum melongena

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści