Przepis na stir-fry z bakłażanem i cukinią
Składniki (4 porcje)
- 1 cukinia
- 1 mniejszy bakłażan
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili
- Po kilka gałązek bazylii i kolendry
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Cukinię pokrój w grubsze półplasterki.
- Bakłażana pokrój w plastry, które następnie przekrój na 4 części.
- Czosnek i imbir posiekaj drobno, papryczkę pokrój w plasterki.
- W dużym woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chili.
- Smaż klika sekund, dodaj cukinię i bakłażana.
- Smaż często mieszając aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
- Składniki sosu wymieszaj ze sobą, a następnie wlej do warzyw na patelni.
- Dodaj posiekane listki bazylii i kolendry.
- Podgrzewaj do momentu aż sos się zagęści.
- Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |