Logo
Logo

Stir-fry z bakłażanem i cukinią – pyszne danie w 15 minut!

Stir-fry (mieszaj i smaż) to azjatyckie dania powstające w wyniku szybkiego podsmażania i mieszania. Do ich przygotowania możesz wykorzystać różne warzywa. Spróbuj naszego przepisu z bakłażanem i cukinią.

Przepis na stir-fry z bakłażanem i cukinią

Składniki (4 porcje)

  • 1 cukinia
  • 1 mniejszy bakłażan
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • Po kilka gałązek bazylii i kolendry

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Przygotowanie

  1. Cukinię pokrój w grubsze półplasterki.
  2. Bakłażana pokrój w plastry, które następnie przekrój na 4 części.
  3. Czosnek i imbir posiekaj drobno, papryczkę pokrój w plasterki.
  4. W dużym woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć czosnek, imbir i chili.
  5. Smaż klika sekund, dodaj cukinię i bakłażana.
  6. Smaż często mieszając aż warzywa zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące.
  7. Składniki sosu wymieszaj ze sobą, a następnie wlej do warzyw na patelni.
  8. Dodaj posiekane listki bazylii i kolendry.
  9. Podgrzewaj do momentu aż sos się zagęści.
  10. Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny