Przepis na placki z ziemniaków i cukinii
Składniki (4 porcje - 16 sztuk)
- ziemniaki - 4 duże - 500 g
- cukinia - 1 średnia sztuka ok. 300-400 g
- cebulka dymka - 2 sztuki, ze szczypiorkiem
- jajka - 2 sztuki mąka
- 4 łyżki sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki olej do smażenia
- jajko - 4 sztuki (na jajka sadzone)
Przygotowanie
- Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj do miski przy pomocy tarki o dużych oczkach. Cukinię również zetrzyj do ziemniaków (nie obieraj). Dodaj szczyptę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij warzywa z wody, która się wydzieliła.
- Cebulkę dymkę drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dodaj także 2 jajka, mąkę, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko razem wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżka nakładaj porcje ciasta, formując płaskie, okrągłe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Na drugiej patelni rozgrzej olej i usmaż na niej 4 jajka sadzone. Dopraw je solą i pieprzem. Gotowe placki podawaj z jajkami sadzonymi, posypane dymką.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |