Przepis na podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową
Podpłomyki
- 240 g mąki pszennej
- 200 ml wrzącej wody
- ½ łyżeczki soli
Salsa
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Kilkanaście listków bazylii
- Sól, pieprz
Oraz
- 2 średnie cukinie
- 2 garście rukoli
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj w misce z solą. Wlej wrzątek i połącz składniki łyżką. Po chwili wyrób ręką gładkie ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
- Pomidory umyj i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną bazylię i oliwę. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj.
- Cukinie pokrój w plasterki grubości około 6 mm. Oprósz solą z obu stron. Zgrilluj na patelni.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości 2 mm. Rozgrzej mocno dużą patelnię i połóż pierwszy placek, zmniejsz płomień i smaż podpłomyk przez 2-3 minuty. Gdy od spodu urosną i ładnie zrumienią się bąble z powietrzem, przewróć placek na drugą stronę. Upraż pozostałe podpłomyki.
- Na podpłomykach układaj rukolę, na nią salsę pomidorową, a na wierzchu grillowaną cukinię.
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ |