Przepis na podpłomyki z grillowaną cukinią i salsą pomidorową
Podpłomyki
- 240 g mąki pszennej
 - 200 ml wrzącej wody
 - ½ łyżeczki soli
 
Salsa
- 2 duże pomidory
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - Kilkanaście listków bazylii
 - Sól, pieprz
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Oraz
- 2 średnie cukinie
 - 2 garście rukoli
 
Przygotowanie
- Mąkę wymieszaj w misce z solą. Wlej wrzątek i połącz składniki łyżką. Po chwili wyrób ręką gładkie ciasto. Przykryj je miską i pozostaw na 30 minut.
 - Pomidory umyj i pokrój w małą kosteczkę. Dodaj starty drobno czosnek, posiekaną bazylię i oliwę. Dopraw salsę solą i pieprzem, wymieszaj.
 - Cukinie pokrój w plasterki grubości około 6 mm. Oprósz solą z obu stron. Zgrilluj na patelni.
 - Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na okrągły placek grubości 2 mm. Rozgrzej mocno dużą patelnię i połóż pierwszy placek, zmniejsz płomień i smaż podpłomyk przez 2-3 minuty. Gdy od spodu urosną i ładnie zrumienią się bąble z powietrzem, przewróć placek na drugą stronę. Upraż pozostałe podpłomyki.
 - Na podpłomykach układaj rukolę, na nią salsę pomidorową, a na wierzchu grillowaną cukinię.
 
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
| 
 "Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ  |