Przepis na wytrawny omlet z cukinią
Składniki
- 2 cukinie
- 1 cebula (lub cebule szalotki)
- 6 jajek
- Oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Cukinię dobrze umyj (nie obieraj) i pokrój w bardzo małe kwadraty.
- Posiekaj czosnek, cebulę i pietruszkę.
- Wszystkie pokrojone i posiekane składniki wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy.
- Smaż przez 15 do 20 minut, aż cukinia zmięknie.
- Cukinię wyjmij i odcedź.
- Ubij jajka i dodaj do nich cukinię. Dopraw wszystko do smaku i odstaw na kilka minut.
- Wlej masę jajeczną do tej samej patelni, na której zrumieniła się cukinia.
- Nadaj omletowi pożądany kształt i gotowe!
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |