Logo
Logo
18
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Hummus i sałatka z pomidorami – słoiczki pełne smaku!

Słoiczki z orzechowym hummusem i kolorową sałatką z pomidorami to świetny pomysł na pyszny lunch lub przyjęcie. Skorzystaj z naszego przepisu i ciesz się smakiem słonecznego, pachnącego lata.

 

Przepis na orzechowy hummus i sałatkę z pomidorami

Składniki

Hummus

  • 1 puszka cieciorki
  • ząbek czosnku
  • 75 g orzechów włoskich 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sałatka

  • 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
  • żółta papryka
  • 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
  • 2 marchewki
  • 3 łyżeczki kaparów
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia.
  2. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
  3. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
  4. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków.
  5. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, chrupiącą orzechy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Dowiedz się więcej
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu