Przepis na orzechowy hummus i sałatkę z pomidorami
Składniki
Hummus
- 1 puszka cieciorki
- ząbek czosnku
- 75 g orzechów włoskich
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sałatka
- 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
- żółta papryka
- 50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
- 2 marchewki
- 3 łyżeczki kaparów
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia.
- Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
- W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków.
- Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, chrupiącą orzechy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Smacznego!
Źródło: Bakalland