Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney

pomidorowe kasundi fot. Arundhati Fotolia

To najlepszy pomidorowy chutney. Przepis pochodzi z Indii i jest pełen wspaniałych indyjskich przypraw, które nadają mu nieziemskiej pikantności. Jest wyjątkowo prosty w przyrządzeniu i bardzo uniwersalny – świetnie komponuje się z wieloma daniami.

Posłuchaj
00:00
12

Przepis na pomidorowe kasundi

Składniki

  • 5-6 x 350 ml słoików
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2½ łyżeczki soli
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 papryczek bird’s eye
  • 260 g cebuli
  • 350 g jabłek
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 2½ łyżki nasion czarnej gorczycy
  • 180 g świeżego imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 2½ łyżki nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 200 g ciemnego brązowego cukru

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

 Przygotowanie

  1. Pokrój niedbale pomidory, dodaj sól i namaczaj przez godzinę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: obierz i posiekaj czosnek oraz nasiona kolendry, posiekaj drobno chili, obierz i drobno pokrój cebulę, obierz, wyjmij nasiona i pokrój jabłka na 1 cm kostki.
  2. W niewielkim rondelku na małym ogniu podgrzej ocet, dodaj nasiona gorczycy, a następnie zdejmij z ognia i zostaw na 15 minut.
  3. Do blendera włóż czosnek i imbir; zmiksuj. Dodaj ocet i napar z nasion gorczycy, po czym zmiel na gładką pastę.
  4. Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, a następnie dodaj zmielone nasiona kolendry, kuminu, czarnuszki, kurkumę, goździki i chili w proszku.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 20 sekund, a następnie dodaj gorczycowo-octową pastę oraz chili i cebulę. Smaż przez kolejne 5-10 minut.
  6. Odcedź nadmiar płynu z pomidorów oraz dodaj do rondelka z jabłkami i cukrem.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  8. Rozlej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoików i zakręć.

Dobra rada!
Zawekowany sos można przechowywać do roku. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech miesięcy.

Zdjęcie tytułowe: Arundhati/Fotolia

To się przyda
Nawóz ekologiczny do pomidorów ogórków i ziół – 1 kg
Nawóz ekologiczny do pomidorów ogórków i ziół – 1 kg
Revus 250 SC, Zwalcza choroby pomidorów i ziemniaków – 5 ml
Revus 250 SC, Zwalcza choroby pomidorów i ziemniaków – 5 ml
Betokson – nawóz poprawiający zawiązywanie owoców 50 ml
Betokson – nawóz poprawiający zawiązywanie owoców 50 ml
Pomidor Cherry 'Yellow Pearshaped'
Pomidor Cherry 'Yellow Pearshaped'

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje