Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney

pomidorowe kasundi fot. Arundhati Fotolia

To najlepszy pomidorowy chutney. Przepis pochodzi z Indii i jest pełen wspaniałych indyjskich przypraw, które nadają mu nieziemskiej pikantności. Jest wyjątkowo prosty w przyrządzeniu i bardzo uniwersalny – świetnie komponuje się z wieloma daniami.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
12

Przepis na pomidorowe kasundi

Składniki

  • 5-6 x 350 ml słoików
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2½ łyżeczki soli
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 papryczek bird’s eye
  • 260 g cebuli
  • 350 g jabłek
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 2½ łyżki nasion czarnej gorczycy
  • 180 g świeżego imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 2½ łyżki nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 200 g ciemnego brązowego cukru

 Przygotowanie

  1. Pokrój niedbale pomidory, dodaj sól i namaczaj przez godzinę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: obierz i posiekaj czosnek oraz nasiona kolendry, posiekaj drobno chili, obierz i drobno pokrój cebulę, obierz, wyjmij nasiona i pokrój jabłka na 1 cm kostki.
  2. W niewielkim rondelku na małym ogniu podgrzej ocet, dodaj nasiona gorczycy, a następnie zdejmij z ognia i zostaw na 15 minut.
  3. Do blendera włóż czosnek i imbir; zmiksuj. Dodaj ocet i napar z nasion gorczycy, po czym zmiel na gładką pastę.
  4. Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, a następnie dodaj zmielone nasiona kolendry, kuminu, czarnuszki, kurkumę, goździki i chili w proszku.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 20 sekund, a następnie dodaj gorczycowo-octową pastę oraz chili i cebulę. Smaż przez kolejne 5-10 minut.
  6. Odcedź nadmiar płynu z pomidorów oraz dodaj do rondelka z jabłkami i cukrem.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  8. Rozlej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoików i zakręć.

Dobra rada!
Zawekowany sos można przechowywać do roku. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech miesięcy.

Zdjęcie tytułowe: Arundhati/Fotolia


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści