Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
12
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Pomidorowe kasundi – najlepszy pomidorowy chutney

To najlepszy pomidorowy chutney. Przepis pochodzi z Indii i jest pełen wspaniałych indyjskich przypraw, które nadają mu nieziemskiej pikantności. Jest wyjątkowo prosty w przyrządzeniu i bardzo uniwersalny – świetnie komponuje się z wieloma daniami.

 

Przepis na pomidorowe kasundi

Składniki

  • 5-6 x 350 ml słoików
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2½ łyżeczki soli
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 10 papryczek bird’s eye
  • 260 g cebuli
  • 350 g jabłek
  • 350 ml octu jabłkowego
  • 2½ łyżki nasion czarnej gorczycy
  • 180 g świeżego imbiru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kuminu
  • 1 łyżka kurkumy w proszku
  • 2½ łyżki nasion czarnuszki
  • ½ łyżeczki całych goździków
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 200 g ciemnego brązowego cukru

 Przygotowanie

  1. Pokrój niedbale pomidory, dodaj sól i namaczaj przez godzinę. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: obierz i posiekaj czosnek oraz nasiona kolendry, posiekaj drobno chili, obierz i drobno pokrój cebulę, obierz, wyjmij nasiona i pokrój jabłka na 1 cm kostki.
  2. W niewielkim rondelku na małym ogniu podgrzej ocet, dodaj nasiona gorczycy, a następnie zdejmij z ognia i zostaw na 15 minut.
  3. Do blendera włóż czosnek i imbir; zmiksuj. Dodaj ocet i napar z nasion gorczycy, po czym zmiel na gładką pastę.
  4. Podgrzej oliwę w dużym rondlu o grubym dnie, a następnie dodaj zmielone nasiona kolendry, kuminu, czarnuszki, kurkumę, goździki i chili w proszku.
  5. Smaż na średnim ogniu przez 20 sekund, a następnie dodaj gorczycowo-octową pastę oraz chili i cebulę. Smaż przez kolejne 5-10 minut.
  6. Odcedź nadmiar płynu z pomidorów oraz dodaj do rondelka z jabłkami i cukrem.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
  8. Rozlej do ciepłych, suchych i wyparzonych słoików i zakręć.

Dobra rada!
Zawekowany sos można przechowywać do roku. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu czterech miesięcy.

Gardeners World Edycja Polska
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019

Zdjęcie tytułowe: Arundhati/Fotolia

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Nowe treści
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Tydzień 37, Sentencja nr:5
Kończymy zbiór warzyw ciepłolubnych, do których należą: dynia, ogórek, papryka czy pomidor.
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Tydzień 37, Sentencja nr:4
Warto przegrabić murawę, a jeśli gleba jest zbita, trzeba przeprowadzić wertykulację (nacinanie) i aerację (napowietrzanie) trawnika.
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Tydzień 37, Sentencja nr:3
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Tydzień 37, Sentencja nr:2
Bardzo ważne jest, aby w sierpniu zakończyć nawożenie drzew i krzewów ogrodowych nawozami azotowymi. W przeciwnym razie gałązki mogą nie zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Tydzień 37, Sentencja nr:1
Także we wrześniu pamiętajmy o pielęgnacji trawnika: regularnym strzyżeniu (na większej wysokości niż latem) i podlewaniu (w miarę potrzeby)
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu