Domowy chutney ze śliwek węgierek – pyszny dodatek do obiadu!

Śliwkowy chutney fot. Bakalland

Chutney to bardzo łatwy w przygotowaniu gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek i aromatycznych przypraw. Ten pyszny chutney ze śliwek możesz zrobić z ogrodowych węgierek. To łatwe! Do dzieła!

Posłuchaj
00:00
22

Przepis na śliwkowy chutney

Składniki

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki łyżeczka
  • świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie.
  3. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
  4. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować.
  5. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy.
  6. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tematy
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Najnowsze treści
Bestsellery