Logo
Logo
1
Do góry

Śliwkowy chutney

Chutney to bardzo łatwy w przygotowaniu gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek i aromatycznych przypraw. Ten pyszny chutney ze śliwek możesz zrobić z ogrodowych węgierek. To łatwe! Do dzieła!

Przepis na śliwkowy chutney

Składniki

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki łyżeczka
  • świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie.
  3. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
  4. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować.
  5. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy.
  6. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Smacznego!

Źródło: Bakalland


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (6)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu