Domowy chutney ze śliwek węgierek – pyszny dodatek do obiadu!

Śliwkowy chutney fot. Bakalland

Chutney to bardzo łatwy w przygotowaniu gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek i aromatycznych przypraw. Ten pyszny chutney ze śliwek możesz zrobić z ogrodowych węgierek. To łatwe! Do dzieła!

Posłuchaj
00:00
22

Przepis na śliwkowy chutney

Składniki

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki łyżeczka
  • świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie.
  3. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
  4. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować.
  5. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy.
  6. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Obserwuj
Autor
Porady ekspertów Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych, którzy dzielą się z Wami swoim doświadczeniem i radami.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści