Logo
Logo
12
Okazje
Artykuł na: minutę

Domowy chutney ze śliwek węgierek – pyszny dodatek do obiadu!

Chutney to bardzo łatwy w przygotowaniu gęsty sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z owoców i warzyw z dodatkiem rodzynek i aromatycznych przypraw. Ten pyszny chutney ze śliwek możesz zrobić z ogrodowych węgierek. To łatwe! Do dzieła!

 

Przepis na śliwkowy chutney

Składniki

  • 1 kg śliwek np. węgierek
  • 1 kg cebuli 500 g cukru trzcinowego
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • sok z połowy cytryny
  • ¾ szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki łyżeczka
  • świeżo startego imbiru

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie.
  3. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
  4. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować.
  5. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy.
  6. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu