Przepis na śliwkowy chutney
Składniki
- 1 kg śliwek np. węgierek
- 1 kg cebuli 500 g cukru trzcinowego
- 75 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek sułtańskich
- sok z połowy cytryny
- ¾ szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 goździki łyżeczka
- świeżo startego imbiru
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka.
- Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie.
- Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier.
- Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować.
- Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy.
- Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.
Smacznego!
Źródło: Bakalland