Logo
Logo
18
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową – prosty przepis!

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Zobacz, że przygotowanie tego wspaniałego, jesiennego deseru wcale nie jest trudne.

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza

  • 1 opakowanie bezy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  4. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
  6. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  7. Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  8. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  9. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  10. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
  12. Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
  13. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (5)
Nowe treści
To Cię zainteresuje
Nowe rośliny w katalogu
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować – podczas pierwszych pogodnych dni silne słońce może mocno wysuszać rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwiać uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny.
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) – zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza.
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie.
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia).
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg z ogrodowych mebli, ścieżek i podjazdu pamiętajmy, że należy go rozkruszać – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować np. gnicie darni.
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu