Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową
Składniki
Beza
- 1 opakowanie bezy
- 125 ml zimnej wody
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych
- 2 łyżeczki cynamonu
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ opakowania cukru wanilinowego
- 500 g śliwek
Przygotowanie
- Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
- Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
- Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
- Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
- Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
- Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
- Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
- Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
- Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
- Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
- Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
- Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.
Smacznego!
Źródło: Delecta