Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
18
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Zobacz, że przygotowanie tego wspaniałego, jesiennego deseru wcale nie jest trudne.

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza

  • 1 opakowanie bezy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  4. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
  6. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  7. Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  8. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  9. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  10. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
  12. Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
  13. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu