Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową – prosty przepis!

Ciasto śliwkowe z bezą

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Zobacz, że przygotowanie tego wspaniałego, jesiennego deseru wcale nie jest trudne.

Posłuchaj
00:00
18

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza

  • 1 opakowanie bezy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek

🟢 Zobacz trendy ogrodowe sezonu 2025: aranżacje, kompozycje, inspiracje

Przygotowanie

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  4. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
  6. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  7. Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  8. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  9. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  10. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
  12. Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
  13. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.

Smacznego!

Źródło: Delecta


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Redakcja poleca
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Preparat do śmietników – spray 2w1 – 500 ml Bros
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Pasta trutka na szczury i nornice Rodicum Extra – 200 g | SBM
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Lep na muchy na roli - 0,25 x 10m - Bros
Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Nowe traktorki Cedrus C-Trac. Moc, komfort i efektywność pielęgnacji dużych powierzchni
Treści naszych partnerów
Komentarze

Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści