Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
18
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Zobacz, że przygotowanie tego wspaniałego, jesiennego deseru wcale nie jest trudne.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza

  • 1 opakowanie bezy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  4. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
  6. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  7. Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  8. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  9. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  10. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
  12. Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
  13. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu