Ciasto śliwkowe z bezą cynamonową – prosty przepis!

Ciasto śliwkowe z bezą

Połączenie śliwki z bezą cytrynową? Z pewnością zachwyci gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Zobacz, że przygotowanie tego wspaniałego, jesiennego deseru wcale nie jest trudne.

Posłuchaj
00:00
18

Przepis na ciasto śliwkowe z bezą cynamonową

Składniki

Beza

  • 1 opakowanie bezy
  • 125 ml zimnej wody
  • 1 opakowanie migdałów blanszowanych
  • 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • 500 g śliwek

Przygotowanie

  1. Na początek nagrzewamy piekarnik do 150º C (bez termoobiegu).
  2. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm.
  3. Następnie migdały mielimy malakserem na piasek, a zawartość opakowania z mieszanką do domowego wypieku bezy łączymy z wodą i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, pod koniec dodając migdały i cynamon.
  4. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około godzinę.
  5. Po upieczeniu zdejmujemy bezę z dna formy i zostawiamy do ostudzenia na papierze.
  6. Z kolei masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
  7. Później zajmujemy się jajkami – ubijamy je z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puch.
  8. Miksując, wlewamy stopniowo roztopione i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  9. Teraz czas na śliwki – drylujemy je i kroimy w ćwiartki, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  10. Przygotowane wcześniej ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w której przygotowywaliśmy bezę.
  11. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170º C (bez termoobiegu).
  12. Ciasto pieczemy przez 50-65 minut.
  13. Na upieczony spód wykładamy wcześniej przyrządzoną bezę i jeszcze na 10 minut wkładamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 130º C (bez termoobiegu), aby beza lekko przywarła do ciasta.
  14. Po upieczeniu studzimy ciasto i… jest już gotowe do spożycia.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści