Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
28
Do góry

Dwa przepisy na nalewkę ze śliwek

Śliwki owocują późnym latem – można je zbierać od sierpnia do września. Na nalewkę ze śliwek zwykle wybiera się owoce śliwki węgierki. Ale czemu nie wykorzystać owoców z różnych gatunków drzew należących do tej samej rodziny? Ich owoce różnią się nie tylko barwą, ale też smakiem i zapachem.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Większość gatunków śliwek to nieduże drzewka łatwe w uprawie i niekłopotliwe w pielęgnacji. Najczęściej w ogrodach sadzi się odmiany śliwy domowej o fioletowych owocach. Są doskonałe do przygotowywania powideł, ciast, knedli i kompotów oraz do suszenia. Zarówno surowe owoce, jak i po przetworzeniu działają korzystnie na układ trawienny i poprawiają apetyt.

Do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) należy brzoskwinia i morela. Przy robieniu nalewek warto eksperymentować i łączyć ze sobą różne owoce uzyskując ciekawy smak i aromat trunków.

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Składniki: 1 kg śliwek węgierek, ½-¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 szklanka czystej wódki, 2 jądra pestek moreli, 2-4 goździki, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem; zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę oraz pestki moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka z węgierek – prócz wyrazistego smaku - ma tę zaletę, że zachowuje zapach dojrzałych, rozgrzanych na słońcu śliwek.


Przepis na nalewkę z różnych śliwek

  • Składniki: 1 kg śliwek różnych – mogą być węgierki, renklody, morele, brzoskwinie, 20 dag cukru, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki czystej wódki, 1 kieliszek rumu, 3-4 jądra pestek moreli, 7-8 goździków, spory kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć. Morele i brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  • Wszystkie owoce pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem, zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę, rum oraz jądra pestek moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka sporządzona z różnych rodzajów śliwek prócz słodyczy ma także lekką goryczkę, co zawdzięcza zawartym w nastawie morelom, a także ich pestkom, które dodają trunkowi „migdałową nutkę”.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu