Dwa przepisy na nalewkę ze śliwek – sprawdź, który Ci bardziej zasmakuje!

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Śliwki owocują późnym latem – można je zbierać od sierpnia do września. Na nalewkę ze śliwek zwykle wybiera się owoce śliwki węgierki. Ale czemu nie wykorzystać owoców z różnych gatunków drzew należących do tej samej rodziny? Ich owoce różnią się nie tylko barwą, ale też smakiem i zapachem.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
28

Większość gatunków śliwek to nieduże drzewka łatwe w uprawie i niekłopotliwe w pielęgnacji. Najczęściej w ogrodach sadzi się odmiany śliwy domowej o fioletowych owocach. Są doskonałe do przygotowywania powideł, ciast, knedli i kompotów oraz do suszenia. Zarówno surowe owoce, jak i po przetworzeniu działają korzystnie na układ trawienny i poprawiają apetyt.

Do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) należy brzoskwinia i morela. Przy robieniu nalewek warto eksperymentować i łączyć ze sobą różne owoce uzyskując ciekawy smak i aromat trunków.

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Składniki: 1 kg śliwek węgierek, ½-¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 szklanka czystej wódki, 2 jądra pestek moreli, 2-4 goździki, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem; zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę oraz pestki moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka z węgierek – prócz wyrazistego smaku - ma tę zaletę, że zachowuje zapach dojrzałych, rozgrzanych na słońcu śliwek.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na nalewkę z różnych śliwek

  • Składniki: 1 kg śliwek różnych – mogą być węgierki, renklody, morele, brzoskwinie, 20 dag cukru, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki czystej wódki, 1 kieliszek rumu, 3-4 jądra pestek moreli, 7-8 goździków, spory kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć. Morele i brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  • Wszystkie owoce pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem, zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę, rum oraz jądra pestek moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka sporządzona z różnych rodzajów śliwek prócz słodyczy ma także lekką goryczkę, co zawdzięcza zawartym w nastawie morelom, a także ich pestkom, które dodają trunkowi „migdałową nutkę”.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści