Większość gatunków śliwek to nieduże drzewka łatwe w uprawie i niekłopotliwe w pielęgnacji. Najczęściej w ogrodach sadzi się odmiany śliwy domowej o fioletowych owocach. Są doskonałe do przygotowywania powideł, ciast, knedli i kompotów oraz do suszenia. Zarówno surowe owoce, jak i po przetworzeniu działają korzystnie na układ trawienny i poprawiają apetyt.
Do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) należy brzoskwinia i morela. Przy robieniu nalewek warto eksperymentować i łączyć ze sobą różne owoce uzyskując ciekawy smak i aromat trunków.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
- Składniki: 1 kg śliwek węgierek, ½-¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 szklanka czystej wódki, 2 jądra pestek moreli, 2-4 goździki, kawałek kory cynamonowej.
- Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
- Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem; zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
- Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę oraz pestki moreli, goździki i cynamon.
- Odstawić na 2-3 miesiące.
- Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.
Nalewka z węgierek – prócz wyrazistego smaku - ma tę zaletę, że zachowuje zapach dojrzałych, rozgrzanych na słońcu śliwek.
Przepis na nalewkę z różnych śliwek
- Składniki: 1 kg śliwek różnych – mogą być węgierki, renklody, morele, brzoskwinie, 20 dag cukru, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki czystej wódki, 1 kieliszek rumu, 3-4 jądra pestek moreli, 7-8 goździków, spory kawałek kory cynamonowej.
- Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć. Morele i brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
- Wszystkie owoce pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
- Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem, zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
- Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę, rum oraz jądra pestek moreli, goździki i cynamon.
- Odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
- Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.
Nalewka sporządzona z różnych rodzajów śliwek prócz słodyczy ma także lekką goryczkę, co zawdzięcza zawartym w nastawie morelom, a także ich pestkom, które dodają trunkowi „migdałową nutkę”.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka