Dwa przepisy na nalewkę ze śliwek – sprawdź, który Ci bardziej zasmakuje!

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Śliwki owocują późnym latem – można je zbierać od sierpnia do września. Na nalewkę ze śliwek zwykle wybiera się owoce śliwki węgierki. Ale czemu nie wykorzystać owoców z różnych gatunków drzew należących do tej samej rodziny? Ich owoce różnią się nie tylko barwą, ale też smakiem i zapachem.

Posłuchaj
00:00
28

Większość gatunków śliwek to nieduże drzewka łatwe w uprawie i niekłopotliwe w pielęgnacji. Najczęściej w ogrodach sadzi się odmiany śliwy domowej o fioletowych owocach. Są doskonałe do przygotowywania powideł, ciast, knedli i kompotów oraz do suszenia. Zarówno surowe owoce, jak i po przetworzeniu działają korzystnie na układ trawienny i poprawiają apetyt.

Do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) należy brzoskwinia i morela. Przy robieniu nalewek warto eksperymentować i łączyć ze sobą różne owoce uzyskując ciekawy smak i aromat trunków.

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Składniki: 1 kg śliwek węgierek, ½-¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 szklanka czystej wódki, 2 jądra pestek moreli, 2-4 goździki, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem; zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę oraz pestki moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka z węgierek – prócz wyrazistego smaku - ma tę zaletę, że zachowuje zapach dojrzałych, rozgrzanych na słońcu śliwek.

Przepis na nalewkę z różnych śliwek

  • Składniki: 1 kg śliwek różnych – mogą być węgierki, renklody, morele, brzoskwinie, 20 dag cukru, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki czystej wódki, 1 kieliszek rumu, 3-4 jądra pestek moreli, 7-8 goździków, spory kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć. Morele i brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  • Wszystkie owoce pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem, zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę, rum oraz jądra pestek moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka sporządzona z różnych rodzajów śliwek prócz słodyczy ma także lekką goryczkę, co zawdzięcza zawartym w nastawie morelom, a także ich pestkom, które dodają trunkowi „migdałową nutkę”.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Śliwa tarnina Prunus spinosa

Śliwa domowa Prunus domestica

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści