Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2020
28
Do góry

Dwa przepisy na nalewkę ze śliwek

Śliwki owocują późnym latem – można je zbierać od sierpnia do września. Na nalewkę ze śliwek zwykle wybiera się owoce śliwki węgierki. Ale czemu nie wykorzystać owoców z różnych gatunków drzew należących do tej samej rodziny? Ich owoce różnią się nie tylko barwą, ale też smakiem i zapachem.

Większość gatunków śliwek to nieduże drzewka łatwe w uprawie i niekłopotliwe w pielęgnacji. Najczęściej w ogrodach sadzi się odmiany śliwy domowej o fioletowych owocach. Są doskonałe do przygotowywania powideł, ciast, knedli i kompotów oraz do suszenia. Zarówno surowe owoce, jak i po przetworzeniu działają korzystnie na układ trawienny i poprawiają apetyt.

Do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae) należy brzoskwinia i morela. Przy robieniu nalewek warto eksperymentować i łączyć ze sobą różne owoce uzyskując ciekawy smak i aromat trunków.

nalewka ze śliwek fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Składniki: 1 kg śliwek węgierek, ½-¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 szklanka czystej wódki, 2 jądra pestek moreli, 2-4 goździki, kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem; zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę oraz pestki moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka z węgierek – prócz wyrazistego smaku - ma tę zaletę, że zachowuje zapach dojrzałych, rozgrzanych na słońcu śliwek.

Przepis na nalewkę z różnych śliwek

  • Składniki: 1 kg śliwek różnych – mogą być węgierki, renklody, morele, brzoskwinie, 20 dag cukru, 1 szklanka spirytusu, 2 szklanki czystej wódki, 1 kieliszek rumu, 3-4 jądra pestek moreli, 7-8 goździków, spory kawałek kory cynamonowej.
  • Dojrzałe śliwki umyć, dokładnie osuszyć. Morele i brzoskwinie sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
  • Wszystkie owoce pokroić na połówki i usunąć z nich pestki.
  • Ułożyć w słoiku, zasypać cukrem, zamknąć słoik i zostawić na 1 dobę. Kilka razy potrząsnąć słoikiem, żeby powstający sok rozpuścił cukier.
  • Sok zlać do butelki, dodać spirytus. Po kilku godzinach dodać wódkę, rum oraz jądra pestek moreli, goździki i cynamon.
  • Odstawić na 2-3 miesiące. Po tym czasie płyn przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.
  • Odstawić na 2-3 miesiące, żeby nalewka nabrała smaku.

Nalewka sporządzona z różnych rodzajów śliwek prócz słodyczy ma także lekką goryczkę, co zawdzięcza zawartym w nastawie morelom, a także ich pestkom, które dodają trunkowi „migdałową nutkę”.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Komentarze

Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Nowe treści
Aktualności
Nowe rośliny
CEBULOVE
Na czasie
CEBULOVE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Tydzień 39, Sentencja nr:8
Zbieramy obumarłe części roślin i opadające liście. Składamy je na pryzmie kompostowej, którą dokładnie przerzucamy. Ziemia kompostowa przyda nam się na przyszły rok.
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Tydzień 39, Sentencja nr:6
Przesadzamy drzewa i krzewy iglaste np. tuje, cisy, świerki i sosny. Zdążą się zaaklimatyzować w nowym miejscu przed nadejściem przymrozków.
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Tydzień 39, Sentencja nr:5
Do naszych roślin na balkonie i tarasie możemy dodać rośliny kwitnące jesienią (np. chryzantemy, wrzosy).
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Tydzień 39, Sentencja nr:1
Pod koniec września z ogrodu wykopujemy rośliny cebulowe, bulwiaste i kłączowe, które nie zimują w gruncie (begonie bulwiaste, dalie, galtonie, ismeny, kanny, krokosmie, tygrysówki, mieczyki – ścinamy ich liście na wysokości kilku centymetrów ponad bulwą).
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska wrzesień - październik 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!