Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
20
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Gin z lubaszką lub tarniną – sprawdź, jak smakuje angielski przysmak!

Jeśli masz śliwki lubaszki lub tarninę, w połowie lub pod koniec lata zbierz ich sporo, by przyrządzić pyszny gin. Bardzo dobrze nadają się do mrożenia, więc możesz je przechować, by wykorzystać później. Zrób to już teraz, by w Święta móc delektować się smacznym napojem lub owiń i podaruj w prezencie wujkowi, który lubi dobre trunki.

 

Przepis na gin z lubaszką lub tarniną

Składniki

  • 4 x 500 ml lub 2 x 1 l butelki
  • 600 g lubaszek lub tarniny (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub wanilii (opcjonalnie)
  • 1 l 36-40% ginu

Przygotowanie

  1. Nakłuj lubaszki/tarninę dużą igłą lub wykałaczką.
  2. Włóż lubaszki/tarninę do chłodnych, suchych, wyparzonych dużych i szerokich 1,5-2 l słoików i zasyp cukrem. Dodaj łyżeczkę ekstraktu, jeśli chcesz, zalej ginem, delikatnie zamieszaj i zakręć słoiki.
  3. Pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy miesiące, delikatnie wstrząsając miksturę codziennie przez pierwszy tydzień aż do rozpuszczenia cukru, następnie raz na tydzień.
  4. Po tym czasie przecedź aromatyczny gin (zostawiając nasączone alkoholem owoce na dżem) przez sito o drobnych oczkach, wyściełane muślinową ściereczką, a następnie wlej do chłodnych, suchych i wyparzonych butelek i zakręć.

Dobra rada!
Wlej do szklanki z lodem lub wymieszaj z drinkiem z szampanem. Przechowuj do dwóch lat

Gardeners World Edycja Polska
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT