Przepis na gin z lubaszką lub tarniną
Składniki
- 4 x 500 ml lub 2 x 1 l butelki
- 600 g lubaszek lub tarniny (świeżych lub mrożonych)
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub wanilii (opcjonalnie)
- 1 l 36-40% ginu
🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz
Przygotowanie
- Nakłuj lubaszki/tarninę dużą igłą lub wykałaczką.
- Włóż lubaszki/tarninę do chłodnych, suchych, wyparzonych dużych i szerokich 1,5-2 l słoików i zasyp cukrem. Dodaj łyżeczkę ekstraktu, jeśli chcesz, zalej ginem, delikatnie zamieszaj i zakręć słoiki.
- Pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy miesiące, delikatnie wstrząsając miksturę codziennie przez pierwszy tydzień aż do rozpuszczenia cukru, następnie raz na tydzień.
- Po tym czasie przecedź aromatyczny gin (zostawiając nasączone alkoholem owoce na dżem) przez sito o drobnych oczkach, wyściełane muślinową ściereczką, a następnie wlej do chłodnych, suchych i wyparzonych butelek i zakręć.
Dobra rada!
Wlej do szklanki z lodem lub wymieszaj z drinkiem z szampanem. Przechowuj do dwóch lat
|   Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019 | 
 
                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Pelargonie
                    Pelargonie                 Prezenty
                    Prezenty                 Insekty domowe
                    Insekty domowe                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Domowe nalewki
                    Domowe nalewki                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Kaktusy i sukulenty
                    Kaktusy i sukulenty                 
                     
                     
                     
                     
                    