Przepis na gin z lubaszką lub tarniną
Składniki
- 4 x 500 ml lub 2 x 1 l butelki
- 600 g lubaszek lub tarniny (świeżych lub mrożonych)
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub wanilii (opcjonalnie)
- 1 l 36-40% ginu
Przygotowanie
- Nakłuj lubaszki/tarninę dużą igłą lub wykałaczką.
- Włóż lubaszki/tarninę do chłodnych, suchych, wyparzonych dużych i szerokich 1,5-2 l słoików i zasyp cukrem. Dodaj łyżeczkę ekstraktu, jeśli chcesz, zalej ginem, delikatnie zamieszaj i zakręć słoiki.
- Pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy miesiące, delikatnie wstrząsając miksturę codziennie przez pierwszy tydzień aż do rozpuszczenia cukru, następnie raz na tydzień.
- Po tym czasie przecedź aromatyczny gin (zostawiając nasączone alkoholem owoce na dżem) przez sito o drobnych oczkach, wyściełane muślinową ściereczką, a następnie wlej do chłodnych, suchych i wyparzonych butelek i zakręć.
Dobra rada!
Wlej do szklanki z lodem lub wymieszaj z drinkiem z szampanem. Przechowuj do dwóch lat
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019 |