Logo
Logo

Muffiny ze śliwkami i kruszonką – pyszne babeczki

Łatwy w wykonaniu i pyszny deser idealnie łączy się z poranną lub popołudniową kawą. Z takim deserem na pewno nie dopadnie Cię jesienna chandra!

Przepis na muffiny ze śliwkami

Składniki

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 340 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 12 śliwek węgierek

Kruszonka:

  • 70 g miękkiego masła
  • 8 łyżek mąki
  • 5 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Ciesielska czy rozłupująca? Wybierz siekierę dopasowaną do swoich potrzeb i każdego zadania
Przeczytaj także
Ciesielska czy rozłupująca? Wybierz siekierę dopasowaną do swoich potrzeb i każdego zadania

Przygotowanie

Aby skosztować tych pysznych muffinek, trzeba przygotować je wieczór wcześniej.

  1. Na początku nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
  3. Następnie, składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy.
  4. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę, którą napełniamy papilotki, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki.
  5. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (7)