Przepis na muffiny ze śliwkami
Składniki
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 340 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 12 śliwek węgierek
Kruszonka:
- 70 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąki
- 5 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Aby skosztować tych pysznych muffinek, trzeba przygotować je wieczór wcześniej.
- Na początku nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
- Następnie, składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy.
- Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę, którą napełniamy papilotki, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki.
- Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut.
Smacznego!
Źródło: Delecta