Logo
Logo
14
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Najsmaczniejsza nalewka ze śliwek węgierek – domowy przepis

Z węgierek robi się najrozmaitsze przetwory: najbardziej znane są oczywiście powidła. Ale śliwki można również suszyć, wędzić, marynować. Kto nie zna placka ze śliwkami i kruszonką, knedli ze śliwkami, zupy śliwkowej ze śmietaną, czy schabu pieczonego ze śliwkami. Dziś podajemy łatwy przepis na nalewkę ze śliwek węgierek. 

 

Śliwa domowa (Prunus domestica) to niewielkie drzewo mało kłopotliwe w uprawie. Najlepiej rośnie w podłożu zasobnym w składniki mineralne i niezbyt suchym. Najsmaczniejsze owoce rodzi w pełnym słońcu.

Składniki

  • ½ kg świeżych węgierek
  • 6-8 węgierek suszonych lub wędzonych
  • ½ pół szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5-6 pestek z węgierek lub z moreli
  • 1 l czystej wódki
  • 1 szklanka spirytusu

nalewka ze śliwek węgierek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki, owoce pokroić na kawałki, włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1 dzień.
  • Gdy puszczą sok, dodać śliwki suszone lub wędzone, skórkę pomarańczową i pestki, po czym zalać wódką.
  • Po 2 dniach dodać spirytus i odstawić na 2 tygodnie.
  • Po tym czasie usunąć owoce, pestki i skórkę, przefiltrować i przelać do butelek.
  • Ta nalewka dojrzewa szybciej niż inne i właściwie już po miesiącu można się nią delektować, choć im dłużej postoi, tym będzie lepsza i nabierze ciemniejszego koloru.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu