Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
14
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Najsmaczniejsza nalewka ze śliwek węgierek – domowy przepis

Z węgierek robi się najrozmaitsze przetwory: najbardziej znane są oczywiście powidła. Ale śliwki można również suszyć, wędzić, marynować. Kto nie zna placka ze śliwkami i kruszonką, knedli ze śliwkami, zupy śliwkowej ze śmietaną, czy schabu pieczonego ze śliwkami. Dziś podajemy łatwy przepis na nalewkę ze śliwek węgierek. 

 

Śliwa domowa (Prunus domestica) to niewielkie drzewo mało kłopotliwe w uprawie. Najlepiej rośnie w podłożu zasobnym w składniki mineralne i niezbyt suchym. Najsmaczniejsze owoce rodzi w pełnym słońcu.

Składniki

  • ½ kg świeżych węgierek
  • 6-8 węgierek suszonych lub wędzonych
  • ½ pół szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5-6 pestek z węgierek lub z moreli
  • 1 l czystej wódki
  • 1 szklanka spirytusu

nalewka ze śliwek węgierek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek

  • Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki, owoce pokroić na kawałki, włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1 dzień.
  • Gdy puszczą sok, dodać śliwki suszone lub wędzone, skórkę pomarańczową i pestki, po czym zalać wódką.
  • Po 2 dniach dodać spirytus i odstawić na 2 tygodnie.
  • Po tym czasie usunąć owoce, pestki i skórkę, przefiltrować i przelać do butelek.
  • Ta nalewka dojrzewa szybciej niż inne i właściwie już po miesiącu można się nią delektować, choć im dłużej postoi, tym będzie lepsza i nabierze ciemniejszego koloru.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (10)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu