Śliwa domowa (Prunus domestica) to niewielkie drzewo mało kłopotliwe w uprawie. Najlepiej rośnie w podłożu zasobnym w składniki mineralne i niezbyt suchym. Najsmaczniejsze owoce rodzi w pełnym słońcu.
Składniki
- ½ kg świeżych węgierek
- 6-8 węgierek suszonych lub wędzonych
- ½ pół szklanki cukru
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5-6 pestek z węgierek lub z moreli
- 1 l czystej wódki
- 1 szklanka spirytusu
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
- Z umytych i osuszonych śliwek wyjąć pestki, owoce pokroić na kawałki, włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 1 dzień.
- Gdy puszczą sok, dodać śliwki suszone lub wędzone, skórkę pomarańczową i pestki, po czym zalać wódką.
- Po 2 dniach dodać spirytus i odstawić na 2 tygodnie.
- Po tym czasie usunąć owoce, pestki i skórkę, przefiltrować i przelać do butelek.
- Ta nalewka dojrzewa szybciej niż inne i właściwie już po miesiącu można się nią delektować, choć im dłużej postoi, tym będzie lepsza i nabierze ciemniejszego koloru.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka
Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców