Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
22
Do góry

Nalewka z owoców pigwy

Zdarza się często, że pigwę myli się z pigwowcem. A są to dwie różne rośliny. Owoce pigwy różnią się od owoców pigwowca wielkością, kształtem, a przede wszystkim smakiem. Dojrzałe pigwy są słodkie, dlatego też przy sporządzaniu nalewki z tych owoców używa się mniej cukru, żeby nie stłumić charakterystycznego, lekko gruszkowego smaku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z owoców pigwy.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to rozłożysty krzew osiągający ok. 5 m wysokości. Najlepiej rośnie na żyznej, próchnicznej glebie, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym. Wymaga słonecznego stanowiska. Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca wytwarzając białe lub różowe kwiaty. Liście pigwy są duże, jajowate lub owalne. Żółte owoce dojrzewają pod koniec września i przypominają kształtem gruszki.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 lub 2 szklanki cukru
  • ½ l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2-3 pestki z moreli

nalewka z owoców pigwy fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka


Przepis na nalewkę z owoców pigwy

  • Umyte i wytarte do sucha pigwy pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Następnie pociąć owoce na tarce na cienkie plasterki – tak jak ogórki na mizerię.
  • Przełożyć do słoja, zasypać cukrem, ucisnąć łyżką.
  • Słoik zakręcić i ostawić na dobę. Następnie odcedzić powstały sok, przelać go do słoika, dodać pestki moreli i wódkę, a po 2 dniach dolać spirytus. Pestki moreli dodadzą lekkiej goryczki.
  • Odstawić na miesiąc, po czym przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z pigwy ma bardzo delikatny słomkowy kolor.
  • Pozostałe po odsączeniu soku plasterki pigwy można zalać szklanką zimnej wody i po mniej więcej godzinie smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż zrobią się miękkie i przezroczyste, a cały płyn wyparuje. Powstanie smaczna konfitura.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu