Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
42
Do góry

Nalewka z owoców pigwy

Zdarza się często, że pigwę myli się z pigwowcem. A są to dwie różne rośliny. Owoce pigwy różnią się od owoców pigwowca wielkością, kształtem, a przede wszystkim smakiem. Dojrzałe pigwy są słodkie, dlatego też przy sporządzaniu nalewki z tych owoców używa się mniej cukru, żeby nie stłumić charakterystycznego, lekko gruszkowego smaku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z owoców pigwy.

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to rozłożysty krzew osiągający ok. 5 m wysokości. Najlepiej rośnie na żyznej, próchnicznej glebie, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym. Wymaga słonecznego stanowiska. Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca wytwarzając białe lub różowe kwiaty. Liście pigwy są duże, jajowate lub owalne. Żółte owoce dojrzewają pod koniec września i przypominają kształtem gruszki.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 lub 2 szklanki cukru
  • ½ l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2-3 pestki z moreli

nalewka z owoców pigwy fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z owoców pigwy

  • Umyte i wytarte do sucha pigwy pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Następnie pociąć owoce na tarce na cienkie plasterki – tak jak ogórki na mizerię.
  • Przełożyć do słoja, zasypać cukrem, ucisnąć łyżką.
  • Słoik zakręcić i ostawić na dobę. Następnie odcedzić powstały sok, przelać go do słoika, dodać pestki moreli i wódkę, a po 2 dniach dolać spirytus. Pestki moreli dodadzą lekkiej goryczki.
  • Odstawić na miesiąc, po czym przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z pigwy ma bardzo delikatny słomkowy kolor.
  • Pozostałe po odsączeniu soku plasterki pigwy można zalać szklanką zimnej wody i po mniej więcej godzinie smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż zrobią się miękkie i przezroczyste, a cały płyn wyparuje. Powstanie smaczna konfitura.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
TRAWNIK
Na czasie
TRAWNIK
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Bratki doskonale nadają się na pierwsze wiosenne dekoracje skrzynek i pojemników balkonowych, a także do ożywienia niezbyt kolorowych o tej porze rabat w ogrodzie.
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci.
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Warto prześwietlić drzewa owocowe, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza (śliwy, grusze, jabłonie). Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają.
Twoja strona ogrodu