Logo
Logo
55
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Nalewka z owoców pigwy z dodatkiem pestek moreli

Zdarza się często, że pigwę myli się z pigwowcem. A są to dwie różne rośliny. Owoce pigwy różnią się od owoców pigwowca wielkością, kształtem, a przede wszystkim smakiem. Dojrzałe pigwy są słodkie, dlatego też przy sporządzaniu nalewki z tych owoców używa się mniej cukru, żeby nie stłumić charakterystycznego, lekko gruszkowego smaku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z owoców pigwy.

 

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to rozłożysty krzew osiągający ok. 5 m wysokości. Najlepiej rośnie na żyznej, próchnicznej glebie, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym. Wymaga słonecznego stanowiska. Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca wytwarzając białe lub różowe kwiaty. Liście pigwy są duże, jajowate lub owalne. Żółte owoce dojrzewają pod koniec września i przypominają kształtem gruszki.

Składniki

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 lub 2 szklanki cukru
  • ½ l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2-3 pestki z moreli

nalewka z owoców pigwy fot. B. Walicka
Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z owoców pigwy

  • Umyte i wytarte do sucha pigwy pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Następnie pociąć owoce na tarce na cienkie plasterki – tak jak ogórki na mizerię.
  • Przełożyć do słoja, zasypać cukrem, ucisnąć łyżką.
  • Słoik zakręcić i ostawić na dobę. Następnie odcedzić powstały sok, przelać go do słoika, dodać pestki moreli i wódkę, a po 2 dniach dolać spirytus. Pestki moreli dodadzą lekkiej goryczki.
  • Odstawić na miesiąc, po czym przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z pigwy ma bardzo delikatny słomkowy kolor.
  • Pozostałe po odsączeniu soku plasterki pigwy można zalać szklanką zimnej wody i po mniej więcej godzinie smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż zrobią się miękkie i przezroczyste, a cały płyn wyparuje. Powstanie smaczna konfitura.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (9)

Komentarze

PELARGONIE
Na czasie
PELARGONIE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 19, Sentencja nr:5
Tydzień 19, Sentencja nr:5
Rabaty bylinowe odchwaszczamy, spulchniamy glebę i ściółkujemy ją torfem, a następnie nawozimy nawozem długo działającym, np. Osmocote.
Tydzień 19, Sentencja nr:4
Tydzień 19, Sentencja nr:4
Nawozimy trawnik. Nawożenie przeprowadzone 3-4 razy w sezonie zapewni murawie odporność i ładny wygląd. W maju można zastosować pełnoskładnikowy nawóz mineralny (np. Azofoska, Polifoska). Po rozsypaniu nawozu murawę trzeba obficie podlać. Nie należy nawozić trawnika w czasie suszy.
Tydzień 19, Sentencja nr:3
Tydzień 19, Sentencja nr:3
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Tydzień 19, Sentencja nr:2
Tydzień 19, Sentencja nr:2
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
Tydzień 19, Sentencja nr:1
Tydzień 19, Sentencja nr:1
Maj jest miesiącem, gdy trawa rośnie intensywnie, należy więc ją kosić regularnie, przynajmniej raz na dwa tygodnie. Kosimy w bezdeszczowe dni, kiedy trawa jest sucha (koszenie wilgotnej murawy może doprowadzić do zniszczenia sprzętu oraz zwiększyć ryzyko powstania chorób grzybowych na trawniku), na wysokość nie mniejszą niż 3,5 cm.
 
Twoja strona ogrodu