Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to rozłożysty krzew osiągający ok. 5 m wysokości. Najlepiej rośnie na żyznej, próchnicznej glebie, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym. Wymaga słonecznego stanowiska. Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca wytwarzając białe lub różowe kwiaty. Liście pigwy są duże, jajowate lub owalne. Żółte owoce dojrzewają pod koniec września i przypominają kształtem gruszki.
Składniki
- 1 kg owoców pigwy
- 1 lub 2 szklanki cukru
- ½ l wódki
- 1 szklanka spirytusu
- 2-3 pestki z moreli
Przepis na nalewkę z owoców pigwy
- Umyte i wytarte do sucha pigwy pokroić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Następnie pociąć owoce na tarce na cienkie plasterki – tak jak ogórki na mizerię.
- Przełożyć do słoja, zasypać cukrem, ucisnąć łyżką.
- Słoik zakręcić i ostawić na dobę. Następnie odcedzić powstały sok, przelać go do słoika, dodać pestki moreli i wódkę, a po 2 dniach dolać spirytus. Pestki moreli dodadzą lekkiej goryczki.
- Odstawić na miesiąc, po czym przefiltrować i przelać do butelek. Nalewka z pigwy ma bardzo delikatny słomkowy kolor.
- Pozostałe po odsączeniu soku plasterki pigwy można zalać szklanką zimnej wody i po mniej więcej godzinie smażyć na wolnym ogniu tak długo, aż zrobią się miękkie i przezroczyste, a cały płyn wyparuje. Powstanie smaczna konfitura.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka