Pigwowiec (Chaenomeles) to krzew osiągający ok. 1,5 m wysokości. Kwitnie wiosną pokrywając się ceglastoczerwonymi kwiatami.
Roślina ta nie jest wymagająca – lubi słoneczne miejsca i może rosnąć na każdej ogrodowej glebie. Owoce pigwowca są małe (3-4 cm średnicy), kuliste i twarde; początkowo są zielone, a gdy dojrzeją stają się cytrynowo żółte. Przypominają kształtem małe jabłuszka i są bardzo aromatyczne.
Przepis na nalewkę z pigwowca, czyli pigwówkę
Składniki do pigwówki
- 1 kg owoców pigwowca
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka spirytusu
- 2 szklanki czystej wódki
Przygotowanie nalewki
- Umyte owoce najpierw pokroić na ćwiartki – ponieważ są dosyć twarde, warto użyć do tego tasaka.
- Następnie trzeba usunąć pestki oraz zdrewniałe kawałeczki łodygi.
- Oczyszczone owoce pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do słoja i przesypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
- Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
- Powstały sok przecedzić przez gęste sitko, przelać do butelki, dodać spirytus i wódkę. Odstawić na 2 miesiące.
Pozostałe po odlaniu soku owoce można przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Potem smażyć na małym ogniu, często mieszając. Jeżeli powstające powidło wyda się za kwaśne, dodać cukru i miodu do smaku. Łyżka takiego powidła dodana do duszonego lub pieczenia mięsa sprawia, że pieczeń robi się krucha, a sos nabiera ciekawego smaku.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka, inka_s/Pixabay