Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
23
Do góry

Nalewka z owoców pigwowca

Upalne, słoneczne lato sprzyja dojrzewaniu owoców. Pogoda ma szczególne znaczenie w przypadku owoców pigwowca, które są zwykle dość cierpkie. Te dojrzewające w pełnym słońcu zyskują niezwykły zapach i smak. Owoce pigwowca można zbierać już od połowy września. Ze względu na to, że są twarde, przygotowanie przetworów wymaga trochę pracy. Warto się jednak potrudzić, gdyż ich aromat jest nieporównywalny z innymi. Poznaj nasz przepis na nalewkę z pigwowca.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Pigwowiec (Chaenomeles) to krzew osiągający ok. 1,5 m wysokości. Kwitnie wiosną pokrywając się ceglastoczerwonymi kwiatami. Roślina ta nie jest wymagająca – lubi słoneczne miejsca i może rosnąć na każdej ogrodowej glebie. Owoce pigwowca są małe (3-4 cm średnicy), kuliste i twarde; początkowo są zielone, a gdy dojrzeją stają się cytrynowo żółte. Przypominają kształtem małe jabłuszka. Pachną aromatycznie.

owoce pigwowca fot. inka_s Pixabay

Fot. inka_s/Pixabay


Przepis na nalewkę z pigwowca

Składniki

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki czystej wódki

nalewka z owoców pigwowca krok po kroku fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przygotowanie

  • Umyte owoce najpierw pokroić na ćwiartki – ponieważ są dosyć twarde, warto użyć do tego tasaka.
  • Następnie trzeba usunąć pestki oraz zdrewniałe kawałeczki łodygi.
  • Oczyszczone owoce pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do słoja i przesypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
  • Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  • Powstały sok przecedzić przez gęste sitko, przelać do butelki, dodać spirytus i wódkę. Odstawić na 2 miesiące.

Pozostałe po odlaniu soku owoce można przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Potem smażyć na małym ogniu, często mieszając. Jeżeli powstające powidło wyda się za kwaśne, dodać cukru i miodu do smaku. Łyżka takiego powidła dodana do duszonego lub pieczenia mięsa sprawia, że pieczeń robi się krucha, a sos nabiera ciekawego smaku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka, inka_s/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu