Logo
Logo
34
Do góry

Nalewka z owoców pigwowca

Upalne, słoneczne lato sprzyja dojrzewaniu owoców. Pogoda ma szczególne znaczenie w przypadku owoców pigwowca, które są zwykle dość cierpkie. Te dojrzewające w pełnym słońcu zyskują niezwykły zapach i smak. Owoce pigwowca można zbierać już od połowy września. Ze względu na to, że są twarde, przygotowanie przetworów wymaga trochę pracy. Warto się jednak potrudzić, gdyż ich aromat jest nieporównywalny z innymi. Poznaj nasz przepis na nalewkę z pigwowca.

Pigwowiec (Chaenomeles) to krzew osiągający ok. 1,5 m wysokości. Kwitnie wiosną pokrywając się ceglastoczerwonymi kwiatami. Roślina ta nie jest wymagająca – lubi słoneczne miejsca i może rosnąć na każdej ogrodowej glebie. Owoce pigwowca są małe (3-4 cm średnicy), kuliste i twarde; początkowo są zielone, a gdy dojrzeją stają się cytrynowo żółte. Przypominają kształtem małe jabłuszka. Pachną aromatycznie.

owoce pigwowca fot. inka_s Pixabay

Fot. inka_s/Pixabay

Przepis na nalewkę z pigwowca

Składniki

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki czystej wódki

nalewka z owoców pigwowca krok po kroku fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przygotowanie

  • Umyte owoce najpierw pokroić na ćwiartki – ponieważ są dosyć twarde, warto użyć do tego tasaka.
  • Następnie trzeba usunąć pestki oraz zdrewniałe kawałeczki łodygi.
  • Oczyszczone owoce pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do słoja i przesypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
  • Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  • Powstały sok przecedzić przez gęste sitko, przelać do butelki, dodać spirytus i wódkę. Odstawić na 2 miesiące.

Pozostałe po odlaniu soku owoce można przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Potem smażyć na małym ogniu, często mieszając. Jeżeli powstające powidło wyda się za kwaśne, dodać cukru i miodu do smaku. Łyżka takiego powidła dodana do duszonego lub pieczenia mięsa sprawia, że pieczeń robi się krucha, a sos nabiera ciekawego smaku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka, inka_s/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu