Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
23
Do góry

Nalewka z owoców pigwowca

Upalne, słoneczne lato sprzyja dojrzewaniu owoców. Pogoda ma szczególne znaczenie w przypadku owoców pigwowca, które są zwykle dość cierpkie. Te dojrzewające w pełnym słońcu zyskują niezwykły zapach i smak. Owoce pigwowca można zbierać już od połowy września. Ze względu na to, że są twarde, przygotowanie przetworów wymaga trochę pracy. Warto się jednak potrudzić, gdyż ich aromat jest nieporównywalny z innymi. Poznaj nasz przepis na nalewkę z pigwowca.

Pigwowiec (Chaenomeles) to krzew osiągający ok. 1,5 m wysokości. Kwitnie wiosną pokrywając się ceglastoczerwonymi kwiatami. Roślina ta nie jest wymagająca – lubi słoneczne miejsca i może rosnąć na każdej ogrodowej glebie. Owoce pigwowca są małe (3-4 cm średnicy), kuliste i twarde; początkowo są zielone, a gdy dojrzeją stają się cytrynowo żółte. Przypominają kształtem małe jabłuszka. Pachną aromatycznie.

owoce pigwowca fot. inka_s Pixabay

Fot. inka_s/Pixabay


Przepis na nalewkę z pigwowca

Składniki

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki czystej wódki

nalewka z owoców pigwowca krok po kroku fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przygotowanie

  • Umyte owoce najpierw pokroić na ćwiartki – ponieważ są dosyć twarde, warto użyć do tego tasaka.
  • Następnie trzeba usunąć pestki oraz zdrewniałe kawałeczki łodygi.
  • Oczyszczone owoce pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do słoja i przesypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
  • Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  • Powstały sok przecedzić przez gęste sitko, przelać do butelki, dodać spirytus i wódkę. Odstawić na 2 miesiące.

Pozostałe po odlaniu soku owoce można przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Potem smażyć na małym ogniu, często mieszając. Jeżeli powstające powidło wyda się za kwaśne, dodać cukru i miodu do smaku. Łyżka takiego powidła dodana do duszonego lub pieczenia mięsa sprawia, że pieczeń robi się krucha, a sos nabiera ciekawego smaku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka, inka_s/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Twoja strona ogrodu