Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
34
Do góry

Nalewka z owoców pigwowca

Upalne, słoneczne lato sprzyja dojrzewaniu owoców. Pogoda ma szczególne znaczenie w przypadku owoców pigwowca, które są zwykle dość cierpkie. Te dojrzewające w pełnym słońcu zyskują niezwykły zapach i smak. Owoce pigwowca można zbierać już od połowy września. Ze względu na to, że są twarde, przygotowanie przetworów wymaga trochę pracy. Warto się jednak potrudzić, gdyż ich aromat jest nieporównywalny z innymi. Poznaj nasz przepis na nalewkę z pigwowca.

Pigwowiec (Chaenomeles) to krzew osiągający ok. 1,5 m wysokości. Kwitnie wiosną pokrywając się ceglastoczerwonymi kwiatami. Roślina ta nie jest wymagająca – lubi słoneczne miejsca i może rosnąć na każdej ogrodowej glebie. Owoce pigwowca są małe (3-4 cm średnicy), kuliste i twarde; początkowo są zielone, a gdy dojrzeją stają się cytrynowo żółte. Przypominają kształtem małe jabłuszka. Pachną aromatycznie.

owoce pigwowca fot. inka_s Pixabay

Fot. inka_s/Pixabay

Przepis na nalewkę z pigwowca

Składniki

  • 1 kg owoców pigwowca
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki czystej wódki

nalewka z owoców pigwowca krok po kroku fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przygotowanie

  • Umyte owoce najpierw pokroić na ćwiartki – ponieważ są dosyć twarde, warto użyć do tego tasaka.
  • Następnie trzeba usunąć pestki oraz zdrewniałe kawałeczki łodygi.
  • Oczyszczone owoce pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do słoja i przesypać cukrem. Słoik zakręcić i odstawić na 2 dni w ciepłe miejsce.
  • Co jakiś czas potrząsać słoikiem, żeby cukier się dobrze rozpuścił.
  • Powstały sok przecedzić przez gęste sitko, przelać do butelki, dodać spirytus i wódkę. Odstawić na 2 miesiące.

Pozostałe po odlaniu soku owoce można przełożyć do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Potem smażyć na małym ogniu, często mieszając. Jeżeli powstające powidło wyda się za kwaśne, dodać cukru i miodu do smaku. Łyżka takiego powidła dodana do duszonego lub pieczenia mięsa sprawia, że pieczeń robi się krucha, a sos nabiera ciekawego smaku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka, inka_s/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
TRAWNIK
Na czasie
TRAWNIK
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Tydzień 13, Sentencja nr:5
Bratki doskonale nadają się na pierwsze wiosenne dekoracje skrzynek i pojemników balkonowych, a także do ożywienia niezbyt kolorowych o tej porze rabat w ogrodzie.
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Tydzień 13, Sentencja nr:2
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci.
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Tydzień 13, Sentencja nr:3
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu.
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Tydzień 13, Sentencja nr:1
Warto prześwietlić drzewa owocowe, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza (śliwy, grusze, jabłonie). Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają.
Twoja strona ogrodu